Ηξερε ο Winterkorn από το 2014 για το dieselgate;

Το dieselgate ήρθε στην επιφάνεια από τα μέσα του Σεπτέμβρη του 2015, αλλά σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Bild Am Sonntag, ο Martin Winterkorn, ο πρώην CEO της Volkswagen, αλλά και άλλα ανώτερα στελέχη του γερμανικού κολοσσού, γνώριζαν από τον Μάιο του 2014 πως οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ίσως θα ελέγξουν το λογισμικό του 2.0 TDI

κινητήρα σχετικά με τις εκπομπές ρύπων του.

Σύμφωνα με την Bild Am Sonntag, ένας υπάλληλος της VW προειδοποίησε τον Winterkorn μέσω επιστολής τον Μάιο του 2014, πως οι αρχές των Η.Π.Α είναι πιθανό να ξεκινήσουν τον έλεγχο των 2.0 TDI κινητήρων για να διαπιστώσουν αν υπάρχει παράνομο λογισμικό που εξαπατά της δοκιμές μέτρησης των εκπομπών NOx. Η επιστολή ανέφερε:

Μπορούμε να υποθέσουμε πως οι αρχές θα ερευνήσουν τα συστήματα της VW για να διαπιστώσουν κατά πόσο η Volkswagen έχει κατασκευάσει ένα λογισμικό αναγνώρισης των δοκιμών μέτρησης.

Η VW μέχρι σήμερα έχει ρίξει όλο το βάρος του σκανδάλου σε μια μικρή ομάδα μηχανικών, αλλά το δημοσίευμα της Bild Am Sonntag υποστηρίζει πως γι’αυτό γνώριζαν όχι μόνο ο CEO, αλλά και τα περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, όπως και ανώτερα διευθυντικά στελέχη του τμήματος ποιότητας και ασφαλείας. Το Reuters επικαλείται δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα, λέγοντας πως αυτοί οι δύο είχανε γνώση της επιστολής, αλλά δεν είναι βέβαιο το κατά πόσο ο Winterkorn, που παραιτήθηκε λίγο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, είχε δει την επιστολή αυτή.

Εκπρόσωπος της VW αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ εκπρόσωποι του Winterkorn “δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι”. Η VW κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου αναμένεται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της εσωτερικής έρευνας που διεξάγει σχετικά με το dieselgate.

Keywords
Τυχαία Θέματα