Αφού δεν μπορούμε να σταματήσουμε τις πωλήσεις των SUV’s, μήπως να τα απαγορεύσουμε στις πόλεις;

13:11 2/8/2016 - Πηγή: AutoBlog

Τις προηγούμενες μέρες είδες εδώ ποια είναι “η ιστορία των SUV’s και γιατί πρέπει να πεθάνουν”. Εύλογα όλα τα επιχειρήματα, με ισχυρότερο εκείνο της ασφάλειας. Και αν δεν αναφερθούμε τόσο στην ασφάλεια των επιβατών του -καθώς οι ίδιοι το επιλέγουν-, τι μπορούμε να πούμε για την ασφάλεια των γύρω του, που δεν το επιλέγουν και κινδυνεύουν άμεσα από αυτά τα βαριά οχήματα, μεγάλου όγκου και απότομης μετωπικής επιφάνειας;

Σίγουρα θα έχεις δει πως σημαντικό κομμάτι στα crash tests, πλέον, αποτελεί και η προστασία

των πεζών. Πώς γίνεται αυτό; Μιλάμε για το κατά πόσο “φιλικό” είναι το εκάστοτε αυτοκίνητο σε περίπτωση ατυχήματος με εμπλοκή πεζού. Και όπως προανέφερα, η ψηλή και σχεδόν κάθετη, μετωπική επιφάνεια των περισσότερων SUV’s, μειώνει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες επιβίωσης ενός πεζού, σε περίπτωση ατυχήματος.

Το ίδιο θέμα έφερε πρόσφατα στην επιφάνεια με ένα άρθρο του ο συντάκτης Lloyd Alter, του Treehugger.com, με αφορμή τον θανάσιμο τραυματισμό ενός πεζού από το SUV μιας γυναίκας, που έχασε τον έλεγχο του οχήματος μέσα στην πόλη. Το ατύχημα συνέβη σε μία μικρή πόλη του Vancouver, όταν μια γυναίκα που οδηγούσε ένα SUV της Ford, έχασε τον έλεγχο ενώ έκανε όπισθεν και καρφώθηκε με δύναμη μέσα σε ένα μαγαζί σκοτώνοντας μια 23-χρονη φοιτήτρια που ψώνιζε εκεί.

Ο Lloyd Alter, κατακρίνει αυστηρά τα SUV’s και παραθέτοντας το παραπάνω διάγραμμα, δείχνει πως τα οχήματα αυτά είναι μέχρι και 3 φορές πιο θανατηφόρα για τους πεζούς, σε σχέση με άλλους τύπους οχημάτων. Είναι ολοφάνερο πως όσο οι γραμμές στο διάγραμμα πάνε προς τα κάτω και το όχημα αποκτά όλο και μεγαλύτερη μετωπική επιφάνεια, άλλο τόσο πιο θανατηφόρο είναι απέναντι σε πεζούς. Η βασική άποψη του αρθρογράφου είναι πως “αν δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τους ανθρώπους από το να αγοράζουν εκείνο που θέλουν, μήπως θα έπρεπε να απαγορευτεί η κίνηση τέτοιων οχημάτων μέσα στα όρια μιας πόλης”; Δεν ξέρω ποια είναι η δική σου άποψη για το θέμα, αλλά εγώ συμφωνώ με αυτή, καθώς η ασφάλεια θα πρέπει να είναι βασική μέριμνα όλων μας, ώστε να μη βλέπουμε τέτοιες θλιβερές εικόνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα