Mercedes-Benz C112, παράδοση στις gullwings πόρτες

00:06 3/9/2016 - Πηγή: AutoBlog

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο μηχανοκίνητος κόσμος, και όχι μόνο, ζούσε μεγάλες στιγμές. Η Formula 1 είχε την μεγαλύτερη απήχηση με οδηγούς θρύλους, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σπορ πρωτοτύπων συνωστίζονταν μεγάλοι κατασκευαστές, και η ηλεκτρονική διαχείριση έκανε την εμφάνιση της στους αγώνες, με ενεργητικές αναρτήσεις και αεροδυναμική,

προκαλώντας πονοκέφαλο στους αγωνοδίκες. Στο δρόμο τότε είχαμε την εμφάνιση του ABS, που ήταν ένα τεράστιο άλμα στην ενεργητική ασφάλεια. Η Mercedes-Benz, που από το 1955 είχε διακόψει την αγωνιστική της δραστηριότητα, άρχισε να επανέρχεται στους αγώνες. Η αρχή έγινε με την ομάδα της Sauber στους αγώνες αντοχής, όπου κέρδισε και τις 24 ώρες του Le Mans το 1989 και έπειτα με την ίδια ομάδα στην Formula 1.

Ήταν το 1991 όταν η συντηρητική για την εποχή Mercedes-Benz, παρουσίασε την C112, που δεν ήταν η έκδοση δρόμου της αγωνιστικής C11, όπως έγινε αργότερα με την CLK-GTR, αλλά βέβαια είχε όλες εκείνες τις τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν και μέσω των αγώνων και είχαν απαγορευτεί. Ο κόσμος τότε είχε ενθουσιαστεί και οι παραγγελίες αναμενόταν να ξεπεράσουν τις 700, ασχέτως τιμής. Όμως μετά από έντονες εσωτερικές διαμάχες επικράτησε η συντηρητική πλευρά που έλεγε πως ο κόσμος δεν χρειάζεται ένα ακόμα supercar. Παρόλα αυτά το πρωτότυπο που κατασκεύασε η Carrozzeria Coggiola ήταν πλήρως λειτουργικό, αξιόπιστο και πρακτικό, περνούσε μάλιστα τις αμερικάνικες νόρμες ρύπων και ασφάλειας.

Όπως είπα και πριν, το αυτοκίνητο βασιζόταν τεχνολογικά στην C11, αλλά οι διαφορές ήταν μεγάλες. Σε αντίθεση με το αγωνιστικό, η C112 είχε μονοκόκ σασί αλουμινίου, με ενσωματωμένο ατσάλινο roll cage. Την θέση του biturbo V8 πήρε ο M120 V12 που γνωρίσαμε αργότερα στην Pagani Zonda. Το εσωτερικό ήταν δερμάτινο και αρκετά πολυτελές για τόσο σπορ όχημα, είχε κλιματισμό και ένα καταπληκτικό για την εποχή ηχοσύστημα της Blaupunkt. Παρόλο που τα αμορτισέρ ήταν εσωτερικά, τα ψαλίδια έμοιαζαν αρκετά σε αυτά των 190E και W140 S Class. Πολλές από τις τεχνολογίες που εισήγαγε τις συναντάμε στα σημερινά αυτοκίνητα δρόμου, αλλά όχι όλες… ακόμα. Η λίστα με αυτές είναι μεγάλη και περιλαμβάνει ABS, traction control, ενεργητικά αεροδυναμικά βοηθήματα, αερόφρενο, ενεργητική ρύθμιση της απόσβεσης, μεταβλητή υποβοήθηση στο τιμόνι, υποβοήθηση σε φρένα και συμπλέκτη, τετραδιεύθυνση, σύστημα ελέγχου της πίεσης των ελαστικών και cruise control με radar! Το δε βάρος του συνόλου ήταν 1.569 κιλά! Αυτόματο κιβώτιο δεν έχει, και οι επιδόσεις θεωρητικά είναι κάτω από 5 δευτ. για τα 0-100 χλμ/ώρα και τελική πάνω από 300 χλμ/ώρα, αν και αυτά τα νούμερα δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ, ακόμη και στο video που ακολουθεί δεν την δείχνει να κινείται πραγματικά, αλλά η κίνηση είναι προϊόν μοντάζ.

Αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση είναι τα ενεργητικά αεροδυναμικά βοηθήματα, διότι διαφέρουν με οτιδήποτε έχουμε δει ως τώρα. Το χαρακτηριστικό που τα κάνει να ξεχωρίζουν, είναι πως ενεργοποιούνται όταν αντιλαμβάνονται απώλεια πρόσφυσης! Επιταγχυνσιόμετρα και γυροσκόπια παρακολουθούν την κίνηση του αμαξώματος και όταν κρίνουν απαραίτητο, αναπτύσσουν με υδραυλικό μηχανισμό σε ένα δέκατο του δευτερολέπτου, το πρόσθιο και οπίσθιο spoiler, αυξάνοντας δραματικά τη κάθετη δύναμη που ξεπερνάει τα 1.000 κιλά στα 300 χλμ/ώρα. Υδραυλικά ελεγχόταν και το σύστημα τετραδιεύθυνσης με το “ψαρωτικό” όνομα Cybernetic steering. Η ανάρτηση δεν ήταν ενεργητική με την έννοια που έχουμε δει στην F1, αλλά άλλαζε σε πραγματικό χρόνο τις ρυθμίσεις απόσβεσης, σκληραίνοντας τα πίσω αμορτισέρ, για παράδειγμα στην επιτάχυνση. Έτσι η Mercedes-Benz κατάφερε να κάνει την C112 αρκετά άνετη, με τις αναρτήσεις να σκληραίνουν μόνο όταν χρειάζεται. Και όλα αυτά γινόταν από την ECU με την υπολογιστική ισχύ του 1991!

Το γερμανικό supercar ήρθε σε μια ενδιαφέρουσα στιγμή για την ιστορία της Γερμανίας, αλλά και της Mercedes-Benz, ήταν το ζενίθ του δαιμόνιου Werner “Mr. Mercedes” Niefer, του διευθυντή που μεταμόρφωσε την εταιρεία από μια άκρως συντηρητική οικογενειακή πολυτελής μάρκα, σε πρωτοπόρο της τεχνολογίας. Εισήγαγε την C-Class στην γκάμα, δημιούργησε μικρές σχετικά Mercedes όπως η 190, αλλά και υπερπολυτελείς όπως η W140 S Class, πρόδρομος της Maybach και βέβαια η C112, όπως και οι επιτυχίες στους αγώνες, ήταν τα λαμπρότερα επιτεύγματα μιας μεγάλης σταδιοδρομίας που ξεκίνησε από χαμηλά. Δυστυχώς η σημαίνουσα κατά τους αρχαίους Έλληνες, υστεροφημία του αμαυρώθηκε όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την φίρμα μετά από σκάνδαλο παράνομης εμπορίας όπλων με το Ιράκ και ενός ατυχήματος που προκάλεσε στην Ιταλία με θύμα μια ποδηλάτισσα, οδηγώντας ένα εταιρικό βανάκι.

Όπως και να’χει η C112 θα παραμείνει για πάντα ένα μνημείο των τεχνικών ικανοτήτων της Mercedes-Benz, την κληρονομιά της οποίας θα βλέπουμε στα γερμανικά αυτοκίνητα για καιρό ακόμα! Πάντως αν το όνομα Isdera σου λέει κάτι, τότε μάλλον έπαιζες κι εσύ Need For Speed 2 και η Commendatore 112i που οδηγούσες εκεί είναι ξαδερφάκι της C112 όπως φανερώνει και το όνομά της!

[See image gallery at www.autoblog.gr]

Keywords
Τυχαία Θέματα
Mercedes-Benz C112,