Βιτόριο Κολάο: Αιχμές για τον ΟΤΕ

Ο Βιτόριο Κολάο, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Vodafone, δίνει συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής», μιλώντας για τις τηλεπικοινωνίες και τις ψηφιακές επικοινωνίες.

Ο Βιτόριο Κολάο, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Vodafone, μίλησε στο «Βήμα της Κυριακής» για σημαντικά ζητήματα, όπως είναι ο ανταγωνισμός στην αγορά της Ελλάδας και η θέση του ΟΤΕ

και της Deutsche Telekom. Η τελευταία χαρακτηρίζεται από τον ίδιο ως «δεσπόζουσα», ενώ ταυτόχρονα αναφέρεται στη Forthnet, το Internet of Things και τις e-πληρωμές.

Τα πιο σημαντικά σημεία της συνέντευξης:

Για την κρίση:
«Θέλω να συγχαρώ τους συναδέλφους μου για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την κρίση. Η Vodafone έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα επενδύοντας 1,5 δισ. ευρώ από την αρχή της κρίσης. Η Vodafone πήγε καλά, μεγαλώνει το μερίδιο αγοράς, μείωσε το κόστος, αύξησε τις επενδύσεις, εξαγόρασε Hellas online. Επενδύσαμε σε μία περίοδο που όλοι πίστευαν ότι η Ελλάδα θα βγει από την Ευρώπη. Βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές επενδύσεις που επιτρέπουν στην Vodafone να παρέχει πλήρως ανταγωνιστικές υπηρεσίες απέναντι στον ΟΤΕ και στην DeutscheTelekom στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Για τον ανταγωνισμό:
«Υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες. Είναι βασικό η Ελλάδα να αποκτήσει τις κατάλληλες συνθήκες για τον ανταγωνισμό. Είναι πολύ σημαντικό η κυριαρχία του ΟΤΕ και της Deutsche Telekom να συγκρατηθεί ή να περιοριστεί προκειμένου να δοθούν επιλογές στους καταναλωτές και να γίνουν επενδύσεις στην χώρα.».

Για τη Ρυθμιστική Αρχή:
«Μετά τις εκλογές θα συμβούλευα να υπάρξει ρυθμιστική σταθερότητα και οι σαφείς πολιτικές υπέρ του ανταγωνισμού. Οσο επιτρέπεται η συγκέντρωση εξουσίας και ρυθμιστής είναι αδύναμος ή ακόμη και απών, όπως σήμερα, τόσο πιο κακό θα είναι το οικονομικό περιβάλλον. Οποιος είναι επικεφαλής της χώρας θα πρέπει να σκεφθεί τις ψηφιακές προτεραιότητες της Ελλάδας».

Για την εξαγορά της Forthnet και το 4play:
« Η Forthnet μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικό εταίρο για την Vodafone, η οποία θα μπορούσε να της εξασφαλίσει ένα πολύ καλύτερο μέλλον. Φυσικά θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Αλλιώς θα αναπτυχθούμε ανεξάρτητα, όπως κάνουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ξεκινάμε αυτόν τον μήνα μία νέα τηλεοπτική πλατφόρμα. Η νέα πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθεί παράλληλα σε πολλές χώρες. Η ομορφιά της είναι ότι είναι μοντέρνα, βασίζεται σε τεχνολογία cloud και μπορεί να αντιγραφεί σε πολλές χώρες και πολύ περιορισμένο κόστος, Αυτό είναι το δικό μς plan B, αν τίποτε δεν συμβεί στο άλλο μέτωπο. Μπορούμε να την μοιραστούμε [ σ.σ: την Forthnet ] με την Wind, αν την θέλουν».

Οι Over theTop παίκτες και οι πάροχοι:
«Δεν πιστεύω ότι οι παίκτες «Over the Top» όπως το FaceBook, η Google και άλλοι «κλέβουν φάσμα». Το χρησιμοποιούν για να πωλούν υπηρεσίες. Πρέπει να είμαστε σαφείς. Χωρίς Netfix, Google και Facebook δεν θα πουλάμε μεγάλα πακέτα δεδομένων. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Αποτελούν πρόβλημα ή τελικά τον λόγο για τον οποίο οι πελάτες αγοράζουν υπηρεσίες δεδομένων;»

Το Internet of Things και οι ευκαιρίες:
«Το Internet of Things [IoT] δίνει νέο και σημαντικό ρόλο για τις επιχειρήσεις μέσα σε ένα οικοσύστημα, που θα λειτουργήσει συντονισμένα και ανταγωνιστικά. Θα χρειαστούμε 5 με 10 χρόνια για να έχουμε περισσότερα διασυνδεδεμένα σπίτια. Θα υπάρχουν εφαρμογές που θα είναι πιο κρίσιμες, πιο ευαίσθητες και πιο σημαντικές σε ένα ψηφιακό και διασυνδεδεμένο περιβάλλον, όπου οι πάροχοι θα εγγυώνται ασφάλεια και ταυτοποίηση».

Οι ψηφιακές πληρωμές και η Ασφάλεια:
«Μέλλον υπάρχει και στις ψηφιακές πληρωμές. Εκεί έχουμε ρόλο να παίξουμε, διότι παρέχουμε ψηφιακή ασφάλεια και είμαστε ουδέτεροι ως εταιρεία. Ο τομέας των ψηφιακών πληρωμών έχει χαμηλά περιθώρια κερδοφορίας και ήδη υπάρχουν μεγάλοι παίκτες, τους οποίους πρέπει να βοηθήσουμε να μπουν στο ψηφιακό πορτοφόλι. Μπορεί να υπάρξει συνεργασία στην διανομή, σε τοπική όμως βάση».

Keywords
Τυχαία Θέματα