Οι πάροχοι απαντούν για τα δίκτυα οπτικών ινών στην Ελλάδα

Με στόχο να σας μεταφέρουμε τη στρατηγική των τριών μεγαλύτερων τηλεπικοινωνιακών παρόχων στη χώρα μας, όσον αφορά στην εξάπλωση των υπηρεσιών οπτικής ίνας στην Ελλάδα, τους απευθύναμε το παρακάτω κοινό ερώτημα:

«Ποιες ενέργειες θεωρείτε πως πρέπει να γίνουν στο άμεσο μέλλον, προκειμένου οι υπηρεσίες οπτικών ινών να μετατραπούν σε δημοφιλές εμπορικό προϊόν και ποια η στρατηγική της εταιρείας σας για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου;».

Οι απαντήσεις ακολουθούν…

Παναγιώτης Γαβριηλίδης
Marketing

director, residential customers του Ομίλου ΟΤΕ

O Ομιλος ΟΤΕ, με επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ την περασμένη εξαετία και με επενδυτικό πλάνο ύψους 1,5 δισ. ευρώ έως το 2020, είναι μακράν ο μεγαλύτερος επενδυτής σε υποδομές τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Πρωτοπόρος στις τεχνολογικές εξελίξεις, ξεκίνησε να περνάει οπτικές ίνες στις γειτονιές το 2010. Ταχύτητες έως 50Mbps είναι διαθέσιμες στο δίκτυό μας ήδη από το 2012. Πλέον, έχουμε περάσει στην επόμενη φάση ανάπτυξης των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι οπτικές ίνες, μέσω της τεχνολογίας vectoring, διαθέτοντας εμπορικά ταχύτητες που φτάνουν τα 200Mbps.
Σήμερα, το Cosmote Fiber αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην Ελλάδα, με μήκος διαδρομής που ξεπερνά τα 43.000χλμ. Oταν ολοκληρωθεί το πλάνο που έχει εγκριθεί από την ΕΕΤΤ για τα επόμενα χρόνια, 3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 650 πόλεις, κωμοπόλεις και οικισμούς από όλη την Ελλάδα, θα έχουν πρόσβαση σε πολύ υψηλές ταχύτητες internet μέσω οπτικών ινών. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από το 60% των τηλεφωνικών συνδέσεων θα διαθέτει δυνατότητα για ταχύτητες έως 200Mbps, χάρη στις υποδομές του Ομίλου ΟΤΕ. Τελικός στόχος και αναπόσπαστο μέρος των τεχνολογικών σχεδίων του Ομίλου ΟΤΕ είναι η οπτική ίνα να φτάσει στο σπίτι (fiber to the home – FTTH).
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχουμε πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές δράσεις για τους Ελληνες καταναλωτές, όπως τα δωρεάν προγράμματα «Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο» για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και «GrowYourBusiness» για επιχειρήσεις, προκειμένου να κατανοήσουν τις νέες δυνατότητες και χρήσεις του γρήγορου internet για τις καθημερινές τους ανάγκες σε επικοινωνία και ψυχαγωγία.
Ο Ομιλος ΟΤΕ, μέσω των επενδύσεων, της εκπαίδευσης του κοινού και της προσιτής τιμολογιακής πολιτικής, θα συνεχίσει να στηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Αυτό είναι το μεγάλο εθνικό μας στοίχημα, η ομαλή μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή. Σε αυτό, ο ρόλος της Πολιτείας, μέσω οικονομικών και φορολογικών κινήτρων, αλλά και των Δήμων μέσω διευκόλυνσης των αδειοδοτήσεων και λιγότερης γραφειοκρατίας, είναι πολύ σημαντικός. Και φυσικά όλοι μαζί, συνεχίζουμε να εκπαιδεύουμε και να ενημερώνουμε τους καταναλωτές για τις απεριόριστες δυνατότητες των δικτύων νέας γενιάς και των νέων τεχνολογιών.
Στον Ομιλο ΟΤΕ, είμαστε προσηλωμένοι στο όραμά μας να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους με την τεχνολογία και την καινοτομία.

Αρης Γεωργόπουλος
Εμπορικός διευθυντής καταναλωτικών προϊόντων της Vodafone

Mε στόχο να προσφέρει τις καλύτερες ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες το ταχύτερο δυνατόν, η Vodafone Ελλάδας υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο κατασκευής δικτύου οπτικών ινών, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες fiber to the home (FTTH) και fiber to the cabinet (FTTC). Μάλιστα, αποτελεί την πρώτη μεγάλης κλίμακας εφαρμογή FTTH στην ελληνική ιστορία, αλλά και το πρώτο επενδυτικό σχέδιο από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών που έχει υπαχθεί στο καθεστώς του «fast track».
Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες αγκυλώσεις στη διαδικασία, όπως για παράδειγμα η καθυστέρηση στην ηλεκτροδότηση των καμπινών, για τις οποίες συνεργαζόμαστε με τους αρμόδιους φορείς ώστε να ξεπεραστούν. Η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τους στόχους της Ψηφιακής Ατζέντας, αρκεί όλοι οι εμπλεκόμενοι, με απλά πρακτικά μέτρα, να σταθούμε αρωγοί στις επενδυτικές προσπάθειες.
Πιστεύουμε ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της χώρας θα ανταποκριθούν και θα αγκαλιάσουν τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες νέας γενιάς. Ισως να απαιτηθεί κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου αυτό να γίνει πραγματικότητα, ωστόσο τα δίκτυα οπτικών ινών αποτελούν μία στρατηγική επένδυση, η οποία θα αποδώσει σε βάθος χρόνου. Η διεθνής εμπειρία του Ομίλου Vodafone έχει δείξει ότι σύντομα θα βρουν την αποδοχή των καταναλωτών.
Χάρη στα εν εξελίξει έργα μας ενεργοποιούνται σταδιακά και οι νέες μας υπηρεσίες. Πρόσφατα, λανσάραμε τις υπηρεσίες νέας γενιάς Ηοme Double Play Fiber 100Mbps και Vodafone One Net Fiber για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αντίστοιχα, που υπόσχονται μία νέα εποχή υψηλών ταχυτήτων. Η ανταπόκριση των πελατών μας είναι ιδιαίτερα θετική. Οσο μάλιστα αυξάνεται το περιεχόμενο και όσο νέες δυνατότητες αλλάζουν την καθημερινότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τόσο θα αυξάνεται και η ζήτηση για τέτοιες υπηρεσίες. Οι επενδύσεις αυτές έρχονται να υποστηρίξουν νέες υπηρεσίες και καινοτομίες, όπως είναι η IPTV, και θα δώσουν περισσότερες δυνατότητες στους πολίτες.

Αντώνης Τζωρτζακάκης
Γενικός διευθυντής σταθερής τηλεφωνίας και εταιρικών πελατών της Wind

Eχοντας ως γνώμονα την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ατζέντα για το 2020, η χώρα μας έχει ήδη κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση δημιουργώντας ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που διασφαλίζει ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους, καθώς και τη βιωσιμότητα των επενδύσεων. Ο κανονισμός vectoring, ο νόμος για τη μείωση του κόστους ανάπτυξης των NGA υποδομών και τα χονδρικά προϊόντα μεταξύ των παρόχων ήταν τα προαπαιτούμενα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε επενδύσεις. Η ανάγκη γρήγορης ευρυζωνικής πρόσβασης έχει πυροδοτήσει μια σειρά επενδύσεων σε σύγχρονες υποδομές που οδηγεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της ποιότητας ζωής των πολιτών αλλά και της ποιότητας παροχής υπηρεσιών στην κοινωνία, τον πολιτισμό και την οικονομία. Η κατασκευή του ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών αποτελεί μέρος του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας. Η Wind συμβάλλει καθοριστικά προς αυτήν την κατεύθυνση με το συγκεκριμένο έργο. Οι ανάγκες των σύγχρονων πολιτών για υπερσυνδεσιμότητα και οι προδιαγραφές των έξυπνων σπιτιών και επιχειρήσεων (smart home and business) θα κάνουν από μόνα τους τις υπηρεσίες οπτικών ινών ένα δημοφιλές εμπορικό προϊόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα