Οι διαφημίσεις που βλέπετε σας φαίνονται γνώριμες;

Εκεί που «σερφάρετε» αμέριμνοι δαμάζοντας τα κύματα του διαδικτύου, ξάφνου παρατηρείτε στα δεξιά της ενημερωτικής, αμερικάνικης σελίδας στην οποία βρίσκεστε, ένα διαφημιστικό banner που σας τραβά την προσοχή. Είναι από e-shop που έχετε επισκεφθεί ξανά και μάλιστα απεικονίζει προϊόν που εσείς οι ίδιοι είχατε δει! Κάνετε “refresh” τη σελίδα και ξαναεστιάζετε στο προαναφερθέν banner. Το περιεχόμενό του έχει αλλάξει, όμως και

αυτή τη φορά αυτό που διαφημίζει το έχετε ξαναδεί! Μα τι γίνεται τέλος πάντων; Πώς είναι δυνατόν ένα banner να ξέρει πού έχετε μπει και τι έχετε κάνει;

Αυτό αγαπητοί μας είναι το λεγόμενο “remarketing”, τεχνική ιδιαίτερα διαδεδομένη στο e-commerce. Ουσιαστικά, εκμεταλλευόμενο τα cookies που «φυτεύει» με τη συγκατάθεσή σας στο μηχάνημά σας, ένα site είναι σε θέση να γνωρίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή ποια προϊόντα του έχετε δει, σε ποιες σελίδες έχετε κάτσει περισσότερο, ακόμα και τι έχετε βάλει στο καλάθι σας χωρίς όμως να το αγοράσετε εν τέλει. Ο όρος remarketing προκύπτει από το “re” που υποδηλώνει επανάληψη και το “marketing”. Τι κάνει; Σας προβάλλει ξανά κάτι που έχετε ήδη δει προκειμένου έτσι να σας πείσει να το αγοράσετε.

Πρόκειται για προσωποποιημένη μέθοδο μάρκετινγκ, αφού ο διαφημιζόμενος προσεγγίζει τον πελάτη με μηνύματα κομμένα και ραμμένα στα γούστα και τις ανάγκες του –είτε πρόκειται για προϊόντα, είτε για υπηρεσίες, είτε για άλλου είδους ενέργειες (“like”, εγγραφή σε newsletter, συμμετοχή σε διαγωνισμό κ.α.). Το επαναλαμβανόμενο μάρκετινγκ προσφέρει αρκετά υψηλό ROI (return of investment) αφού στοχεύει σε χρήστες/καταναλωτές που έχουν εκδηλώσει ήδη την επιθυμία αγοράς ενός προϊόντος/υπηρεσίας (ως τέτοια αντιμετωπίζεται ενδεχόμενη επίσκεψή τους σε μία προϊοντική σελίδα).

Όταν λοιπόν την επόμενη φορά που θα πλοηγηθείτε στα αγαπημένα σας sites στο διαδίκτυο, δείτε σε banner αντικείμενα που είδατε οι ίδιοι στο παρελθόν, είτε πρόκειται από το Amazon, είτε από το Public, μην αγχωθείτε: τα cookies σας έχουν προδώσει και απλά τα e-shops κάνουν ό,τι μπορούν για να σας ξαναφέρουν στις σελίδες τους και να ολοκληρώσετε επιτέλους τις αγορές που αφήσατε στη μέση.

Keywords
Τυχαία Θέματα