Η Veridos Matsoukis φιλοδοξεί να εκσυγχρονίσει τις ταυτότητες

Το λόγο που οι ελληνικές ταυτότητες είναι εύκολος στόχος των πλαστογράφων εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου η εταιρεία Veridos Matsoukis ΑΕ, η οποία ελέγχεται κατά 60% από τον γερμανικό όμιλο Veridos, διατηρώντας μάλιστα και μονάδα παραγωγής στη χώρα μας.

Παρά τη γερμανική πλειοψηφία στη μετοχική σύνθεση εδώ και δέκα χρόνια, η ελληνική διοίκηση έχει διατηρηθεί και η εταιρεία δραστηριοποιείται επιτυχώς στην παραγωγή ταξιδιωτικών εγγράφων,

αξιοποιώντας ιστορία άνω του ενός αιώνα στην εκτύπωση αξιογράφων, γραμματοσήμων, κ.λπ.

Στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ. Στόχος της νέας αυτής επένδυσης είναι η Ελλάδα να καταστεί πόλος παραγωγής όλων των ειδών ηλεκτρονικών ταξιδιωτικών εγγράφων υψηλής ασφάλειας για την κάλυψη της παγκόσμιας αγοράς (διαβατήρια, ταυτότητες, άδειες οδήγησης , κάρτες πολίτη, κάρτες για πρόσφυγες και μετανάστες). Με καθετοποιημένη διαδικασία, μάλιστα, πλέον, θα παράγονται τα νέα προϊόντα χωρίς να απαιτούνται εισαγωγές υλικών, εκτός από τον μικροεπεξεργαστή (microchip).

«Με την επένδυση αυτή η εταιρία μας είναι ο μοναδικός ιδιωτικός φορέας στην Ελλάδα καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή που παράγει ταξιδιωτικά έγγραφα με τα υψηλότερα στάνταρντ ασφάλειας» ανέφερε μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, 12/12/2017, ο Ευθύμιος Ματσούκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Veridos Ματσούκης Α.Ε. και συμπληρώνει: «Η Veridos Ματσούκης Α.Ε έχει ήδη πιστοποιηθεί από διεθνείς οργανισμούς και φορείς, ώστε όλα τα προϊόντα της να έχουν εχέγγυα ποιότητας, αλλά και μοναδικότητας που αποκλείουν τις αντιγραφές και παραχαράξεις. Πρόκειται για διαδικασίες, που πρέπει να εφαρμόζονται από τις Εκτυπωτικές Εταιρίες Εντύπων Ασφαλείας, ούτως ώστε να διασφαλίζονται οι πελάτες, ότι τα έντυπά τους, όχι μόνον είναι κατάλληλα σχεδιασμένα προς αποφυγή παραχαράξεων, αλλά κι ότι η παραγωγή τους διεξάγεται σε ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον με απόλυτη ποιοτική και ποσοτική παρακολούθηση των παραγομένων προϊόντων. Δηλαδή μέσα από τις πιστοποιημένες διαδικασίες, να υπάρχει απόλυτος έλεγχος των ποσοτήτων αλλά και της ασφαλούς καταστροφής των κακεκτύπων, ούτως ώστε να μην είναι δυνατή οποιαδήποτε προσπάθεια παράνομης διοχέτευσής τους στην αγορά.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα που σε βάθος 10-ετίας ανέρχεται στα 21 εκατομμύρια Ευρώ. Η πρώτη φάση αφορούσε τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού και των κτηριακών υποδομών, την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας και την εκπαίδευση του προσωπικού και ανερχόταν στο ύψος των 6 εκατομμύρια Ευρώ.

Η δεύτερη φάση περιελάμβανε τις εγκαταστάσεις και μηχανήματα για παραγωγή ηλεκτρονικών εξωφύλλων διαβατηρίων ύψους 5 εκατομμυρίων Ευρώ που έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου αναδείχθηκε και το πρόβλημα πλαστογράφησης των ελληνικών ταυτοτήτων, γεγονός που συνεπάγεται τεράστιας ταλαιπωρίας σε αεροδρόμια για τους Έλληνες ταξιδιώτες. Τις νέες τεχνικές δημιουργίας ταυτοτήτων και διαβατηρίων ανέλυσε στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Veridos Ματσούκης Α.Ε., Ευθύμιος Ματσούκης, όπου και ανέφερε τα εξής:

«Ίσως στους πολλούς από εσάς το όνομα της εταιρίας μας να μην είναι γνωστό. Όμως πολλά από τα προϊόντα που παράγουμε, τα άγγιξαν οι παππούδες σας, οι πατεράδες κι εσείς βέβαια (μετοχές, γραμματόσημα, επιταγές, όμολογα, χαρτόσημα, δηλώσεις του Ν. 105).

Η ιστορία

Η ιστορία της εταιρίας μας πάει παράλληλα με την ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα η εταιρία Veridos Ματσούκης Α.Ε. έχει τις ρίζες της στο 1891 ως ένα εργαστήριο Γραφικών Τεχνών με κύριο αντικείμενο τις εμπορικές εργασίες. Στην δεκαετία το ’60 αρχίζει η δραστηριοποίηση παραγωγής Εντύπων Ασφαλείας, η οποία επισφραγίζεται το 1969 με την έναρξη της παραγωγής του Ελληνικού Διαβατηρίου και της επιχειρηματικής συνεργασίας με τη μεγάλη πολυεθνική εταιρία Giesecke & Devrient (G&D).

Το 1972 η G&D αναγνώρισε την ποιότητα των προϊόντων μας και μας όρισε επισήμως υπεργολάβο της. Το 1973 μας ανέθεσε τις πρώτες παραγγελίες για τη παραγωγή διαβατηρίων και άλλων χωρών. Από τότε είναι αξιόπιστος προμηθευτής της G&D για διαβατήρια και άλλα Έντυπα Ασφαλείας. Το 1999 η εταιρία αποφάσισε τη τολμηρή επένδυση σε μηχανή εκτύπωσης με την μέθοδο της χαλκογραφίας (αντίστοιχη αυτής υπάρχει μόνον στην Τράπεζα της Ελλάδος) και αναγνωρίζεται έτσι ως ένα από τα 25 ιδιωτικά μέλη της Διεθνούς Κοινότητας Εκτυπωτών Ασφαλείας. Στην ίδια κοινότητα μετέχουν τα εκτυπωτικά ιδρύματα των κεντρικών τραπεζών.

Το διάστημα από το 1999 – 2007, με συνεχή ανάπτυξη, καθίσταται ηγέτης στην αγορά των Εκτυπώσεων Ασφαλείας στην Ελλάδα, εξυπηρετώντας περίπου το 70% της εγχώριας αγοράς και εγκαθιδρύει τη δική της παρουσία διεθνώς.

Το 2007 η G&D αποκτά το 60% των μετοχών της εταιρίας και μετονομάζεται σε Giesecke & Devrient Ματσούκης Α.Ε. (GDMAT). Ξεκινάει, δε, ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, που είναι σε πλήρη εξέλιξη. Τέλος το 2016 μετά τη σύμπραξη μεταξύ των G&D και το γερμανικό κρατικό εκτυπωτικό ίδρυμα Bundesdruckerei και τη δημιουργία της VERIDOS GmbH, το όνομα της εταιρείας στην Ελλάδα αλλάζει σε Veridos Ματσούκης Α.Ε. (VDMAT).

Ποια είναι η δραστηριότητα – Τα προϊόντα μας

Τι είναι όμως οι εκτυπώσεις ασφαλείας; Ποια είναι τα προϊόντα που παράγουμε; Είναι διαβατήρια, ταυτότητες, θεωρήσεις εισόδου κ.λπ., επιταγές, εισιτήρια, γραμματόσημα, ταχογράφοι και ο,τιδήποτε πρέπει να διαφυλαχθεί από παραχαράκτες. Για να τα κάνουμε όλα τούτα έχουμε πιστοποιηθεί από διεθνείς οργανισμούς και φορείς, ώστε όλα αυτά τα προϊόντα να έχουν εχέγγυα ποιότητας, αλλά και μοναδικότητας που αποκλείουν τις αντιγραφές και παραχαράξεις. Για να μη σας κουράσω θα αναφέρω την πιστοποίηση που αφορά στη δυνατότητα εκτυπώσεων αξιογράφων, που αποτελούν ένα ιδιαίτερο εκτυπωτικό προϊόν και γίνεται με την εποπτεία της INTERGRAF (της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εκτυπωτικών & Συναφών Βιομηχανιών) με έδρα το Βέλγιο. Σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 14298 καθορίζονται οι διαδικασίες, που πρέπει να εφαρμόζονται από τις Εκτυπωτικές Εταιρίες Εντύπων Ασφαλείας, ούτως ώστε να διασφαλίζονται οι πελάτες, ότι τα έντυπά τους, όχι μόνον είναι κατάλληλα σχεδιασμένα προς αποφυγή παραχαράξεων, αλλά κι ότι η παραγωγή τους διεξάγεται σε ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον με απόλυτη ποιοτική και ποσοτική παρακολούθηση των παραγομένων προϊόντων. Δηλαδή μέσα από τις πιστοποιημένες διαδικασίες, να υπάρχει απόλυτος έλεγχος των ποσοτήτων αλλά και της ασφαλούς καταστροφής των κακεκτύπων, ούτως ώστε να μην είναι δυνατή οποιαδήποτε προσπάθεια παράνομης διοχέτευσής τους στην αγορά.

Η πιστοποίηση που έχουμε από την Intergraf είναι σε επίπεδο Κεντρικής Τράπεζας (Central Bank Level) που αποτελεί δείκτη φερεγγυότητας αντίστοιχο με αυτό των κεντρικών τραπεζών. Αυτό το δείκτη στην Ελλάδα τον διαθέτει μόνον η εταιρία μας. Παράλληλα όμως είμαστε η μοναδική εταιρία στην Ελλάδα που έχουμε πιστοποιηθεί με την υψηλότερη διαβάθμιση που απαιτείται για την παραγωγή ταξιδιωτικών εγγράφων με υποδομή για βιομετρικά στοιχεία και με απόλυτη διασφάλιση των κρυπτογραφημένων πληροφοριών (Common Criteria Certification).

Κοινωνικό αποτύπωμα

Σήμερα απασχολούμε στις εγκαταστάσεις μας 200 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Την τελευταία δεκαετία έχουμε συνεισφέρει σε φόρους εισφορές 11 εκ. Ευρώ.

Καινοτομία

Για να διασφαλίσουμε τις πιστοποιήσεις αυτές και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας εδώ και χρόνια επενδύουμε στην καινοτομία και την εξελιγμένη τεχνολογία. Μέσα από ένα εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα η Veridos Ματσούκης Α.Ε. μπορεί να ανταποκρίνεται με συνέπεια στα αιτήματα των πελατών της, δίνοντας υπεραξία στην εθνική οικονομία. Μάλιστα η εταιρία μας διαθέτει τη μοναδική ιδιωτική εγκατάσταση στην Ελλάδα για την προσωποποίηση καρτών με τεχνολογία laser engraving (ψηφιακή εγχάραξη). Η παραγωγική μας δραστηριότητα είναι εδώ στην Αττική και αποτελεί μια τρανή απόδειξη ότι η χώρα έχει ισχυρές και ανταγωνιστικές παραγωγικές μονάδες.

Εξωστρέφεια

Εδώ και χρόνια η εταιρία μας κοιτάζει έξω. Το 80% του τζίρου της είναι από τις εξαγωγές σε περίπου 35 χώρες. Η μητρική εταιρία διαθέτει παραγωγικές βάσεις σε πολλές χώρες, δηλαδή σε Γερμανία (Μόναχο και Βερολίνο), στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Βραζιλία, την Ελλάδα και αλλού. Από την Ελλάδα καλύπτεται ένα σημαντικό μέρος της ζήτησης (περίπου 7 εκατ. διαβατήρια το χρόνο) σε πολλές χώρες του πλανήτη. Επίσης, τυπώνουμε διαβατήρια, ταυτότητες, γραμματόσημα και ταχογράφους. Είναι ενδεικτικό ότι σε ετήσια βάση όλες οι κάρτες ταχογράφων (25.000 σε ετήσια βάση) παραδίδονται στο Βέλγιο με κατ’ οίκον παράδοση (στους οδηγούς και στους άλλους δικαιούχους). Διαθέτουμε σχετικό συμβόλαιο με το Ινστιτούτο Οδικών και Εμπορευματικών Μεταφορών του Βελγίου “L’ Institut Transport routier & Logistique Belgique” που υπάγεται στο Υπ. Μεταφορών των Βρυξελλών που μάλιστα πρόσφατα επεκτάθηκε μέχρι το 2019.

Επενδυτικό πρόγραμμα

Η εξωστρέφειά μας στηρίζεται σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα που σε βάθος 10-ετίας ανέρχεται στα 21 εκατομμύρια Ευρώ. Η πρώτη φάση αφορούσε τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού και των κτηριακών υποδομών, την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας και την εκπαίδευση του προσωπικού και ανερχόταν στο ύψος των 6 εκατομμύρια Ευρώ. Η δεύτερη φάση περιελάμβανε τις εγκαταστάσεις και μηχανήματα για παραγωγή ηλεκτρονικών εξωφύλλων διαβατηρίων ύψους 5 εκατομμυρίων Ευρώ που έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Νέα Επένδυση

Η τρίτη φάση αφορά νέο πρόγραμμα ύψους 10 εκατομμυρίων Ευρώ. Στόχος της νέας αυτής επένδυσης είναι να προσφέρουμε στις διάφορες κυβερνήσεις όλων των ειδών ηλεκτρονικών ταξιδιωτικών εγγράφων (διαβατήρια, ταυτότητες, άδειες οδήγησης, κάρτες πολίτη, κάρτες για πρόσφυγες και μετανάστες). Έτσι θα παράγουμε τα νέα μας προϊόντα χωρίς να απαιτείται να κάνουμε ούτε ενός ευρώ εισαγωγές , εκτός από τον μικροεπεξεργαστή (microchip). Με την επένδυση αυτή η εταιρία μας είναι ο μοναδικός ιδιωτικός φορέας στην Ελλάδα καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή που παράγει ταξιδιωτικά έγγραφα με τα υψηλότερα στάνταρντ ασφάλειας. Το νέο πρόγραμμα επενδύσεων συνδιάζεται και με την στρατηγική απόφαση της μητρικής εταιρίας Veridos, να γίνει η Ελλάδα κομβικό σημείο παραγωγής ταξιδιωτικών εγγράφων υψηλής ασφάλειας για την κάλυψη της παγκόσμιας αγοράς. Όλα αυτά μάλιστα έγιναν εν μέσω κρίσης με ίδιους πόρους. Θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι παρότι έχει ολοκληρωθεί η επένδυση, αναμένουμε ακόμη τη καταβολή της αντίστοιχης επιδότησης από τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο, όπου είχαμε ενταχθεί.

Σημασία της νέας τεχνολογίας

Με τις τεχνολογικές μεθόδους που διαθέτουμε :

Προστατεύεται ο πολίτηςΔιασφαλίζεται η προστασία από παραχαράξειςΜειώνεται το κόστος

Πρόκληση

Σε μια εποχή που ασφάλεια είναι ζητούμενο εμείς ερχόμαστε να δώσουμε λύσεις. Ο αγώνας για ασφάλεια τόσο στη διακίνηση προσώπων όσο κι εγγράφων είναι αδιάκοπος.

Αλλεπάλληλες αποφάσεις και δράσεις τόσο της ΕΕ όσο και άλλων Οργανισμών να εκσυγχρονίσουν τα συστήματα ελέγχου και ιδιαίτερα με το γεγονός να συμπεριληφθούν βιομετρικά στοιχεία πέρα των κλασσικών πληροφοριών. Αναμφισβήτητα η αξιοποίηση της καινοτομίας είναι ο μόνος δρόμος. Εμείς είμαστε εδώ. Να σημειώσω ότι η Κυβέρνηση αναμένεται να προκυρήξει διαγωνισμό για την αντικατάσταση των ταυτοτήτων και τον ενίσχυση των υπολοίπων εγγράφων (όπως διαβατήρια, κ.λπ) σύμφωνα με τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών. Το διαβατήριό μας, η ποιότητα της δουλειάς μας!»

Keywords
Τυχαία Θέματα