Αποκαλύφθηκε η λίστα των φιναλίστ για τα Sony World Photography Awards 2018

Aνακοινώθηκαν οι φωτογράφοι που έχουν επιλεγεί και διακριθεί για τα Sony World Photography Awards 2018, τον μεγαλύτερο διαγωνισμό φωτογραφίας παγκοσμίως.

Φωτογράφοι από περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές υπέβαλαν σχεδόν 320.000 εικόνες συνολικά για τις κατηγορίες του διαγωνισμού, σημειώνοντας τον υψηλότερο αριθμό συμμετοχών μέχρι σήμερα, με μια αύξηση 40% σε σχέση με το 2017. Οι κριτές εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα από την υψηλή

ποιότητα των συμμετοχών και τη δυνατότητα που προσφέρουν οι εικόνες των φιναλίστ, οι οποίες διαχέουν πληροφορίες για τις κύριες τάσεις και τις σύγχρονες ανησυχίες των σημερινών φωτογράφων.

©Julien Chatelin 2015
China, Fuling, Chongqing municipality. January 2015.
New hot spring spa complexe.

Τα Sony World Photography Awards, έχουν συσταθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φωτογραφίας και βρίσκονται τώρα στο 11ο έτος συνεργασίας με τον κύριο χορηγό τους, τη Sony. Η λίστα με τους φιναλίστ των βραβείων (κορυφαίοι 10 ανά κατηγορία) και η λίστα με τις διακρίσεις (κορυφαίοι 50 ανά κατηγορία) περιλαμβάνουν μερικά από τα καλύτερα έργα σύγχρονης φωτογραφίας στον κόσμο, που έχουν αποτυπωθεί κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Το διεθνές εύρος των καταχωρήσεων παρουσιάζει μια τεράστια ποικιλία εικόνων ως προς το είδος, το ύφος και το θέμα σε 4 βασικές διαγωνιστικές κατηγορίες των Βραβείων: Επαγγελματιών, Ανοικτός Διαγωνισμός, Διαγωνισμός Νέων και Student Focus. Ο διαγωνισμός Επαγγελματιών περιλαμβάνει 10 κατηγορίες, όπως Αρχιτεκτονική, Σύγχρονα Θέματα, Τοπίο, Φυσικός Κόσμος και η Άγρια Ζωή, Πορτρέτο και δύο νέες για το τρέχον έτος: Δημιουργικότητα και Ανακάλυψη, ενώ ο Ανοικτός Διαγωνισμός προσφέρει 10 κατηγορίες, όπως Πολιτισμός, Βελτιωμένη, Κίνηση, Φωτογραφία Δρόμου και Ταξίδια.

Φέτος, ο Διαγωνισμός Επαγγελματιών, ο οποίος κρίνεται από μια σειρά έργων, γνώρισε έναν εντυπωσιακό αριθμό συμμετοχών στις 10 κατηγορίες του. Οι κριτές βρήκαν ότι οι συμμετοχές στον διαγωνισμό ήταν εξαιρετικά δυναμικές, ιδίως στις δύο νέες κατηγορίες του διαγωνισμού – Δημιουργικότητα και Ανακάλυψη. Τα έργα που διακρίθηκαν και δημιουργούν τη λίστα των φιναλίστ συμπεριλαμβάνουν από στιλιστικές εικόνες της ανθρώπινης εμμονής με τον πλούτο, έως σκληρές εικόνες από την προσφυγική κρίση των Rohingya, αλλά και ιδιαίτερα πορτρέτα σκύλων και των ιδιοκτητών τους. Οι φωτογράφοι θα συναγωνιστούν για να κερδίσουν στις κατηγορίες τους, αλλά και συνολικά τον τίτλο «Φωτογράφος της Χρονιάς».

Ο Ανοικτός Διαγωνισμός, ο οποίος κρίνεται από μια μεμονωμένη εικόνα, γνώρισε επίσης μια ευρεία ποικιλία θεμάτων από τα έργα που καταχωρήθηκαν στις 10 κατηγορίες του, με τις κατηγορίες Φωτογραφία Δρόμου και Τοπίο, να λαμβάνουν τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών. Στα έργα που έχουν επιλεγεί για τη λίστα με τους φιναλίστ, συμπεριλαμβάνονται όμορφες λήψεις από παγωμένες λίμνες, ηλιόλουστες ερήμους και κρυμμένα δάση, εκπληκτικά πορτρέτα από όλο τον κόσμο και μοναδικές πληροφορίες από πολιτισμούς και παραδόσεις που διαφορετικά δεν θα είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε. Μια μεγάλη μερίδα εικόνων από τον Ανοικτό Διαγωνισμό διακρίθηκαν ως τα κορυφαία 50 έργα στις κατηγορίες τους, που κυμαίνονται από εικόνες βιομηχανικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και όμορφους σχηματισμούς κύκνων, έως μια σοκαριστική εικόνα αθλητών με κινητικά προβλήματα, που συναγωνίζονται στη βροχή.

Όλα τα έργα από τον Διαγωνισμό Επαγγελματιών και τον Ανοιχτό Διαγωνισμό, που έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα με τους φιναλίστ, εκτός από το να αναδείξουν τους νικητές στην αντίστοιχη κατηγορία, θα έχουν επίσης την ευκαιρία να επιλεγούν για τον τίτλο «Φωτογράφος της Χρονιάς», με έπαθλο $ 25,000 (USD) ή για τον τίτλο «Φωτογράφος της Χρονιάς Ανοιχτού Διαγωνισμού» με έπαθλο $ 5,000 (USD).

Ο Διαγωνισμός Νέων του θεσμού γνώρισε ένα ευρύ φάσμα συμμετοχών από φωτογράφους ηλικίας 12-19 ετών, που υπέβαλαν μια εικόνα με θέμα «το περιβάλλον μου», με σχεδόν 8.000 περισσότερες συμμετοχές συγκριτικά με την περσινή χρονιά.

Τέλος, ο Διαγωνισμός Student Focus έλαβε αιτήσεις από Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο. Δέκα φοιτητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία, τη Γαλλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Αφρική, την Αργεντινή, τον Καναδά και την Κίνα θα συνεχίσουν τη δημιουργία νέων έργων, έχοντας την ευκαιρία να κερδίσουν το έπαθλο αξίας 30,000 € (ευρώ), που αφορά φωτογραφικό εξοπλισμό Sony για το πανεπιστήμιο τους.

Οι νικητές θα ανακοινωθούν στην τελετή απονομής των βραβείων στο Λονδίνο, στις 19 Απριλίου. Ο τίτλος «Φωτογράφος της Χρονιάς», «Φωτογράφος της Χρονιάς του Ανοιχτού Διαγωνισμού», οι νικητές των κατηγοριών από τον Επαγγελματικό Διαγωνισμό και του Διαγωνισμό Νέων και οι δέκα υποψήφιοι φοιτητές από την κατηγορία Student Focus θα βρεθούν στο Λονδίνο για να παρακολουθήσουν από κοντά την τελετή απονομής. Οι νικητές κατηγοριών θα λάβουν επίσης τον τελευταίας τεχνολογίας φωτογραφικό εξοπλισμό από την Sony και θα συμπεριληφθούν στο βιβλίο των Βραβείων 2018.

Τα έργα στα Sony World Photography Awards κρίνονται ανώνυμα από διεθνώς αναγνωρισμένους επαγγελματίες του κλάδου. Τη θέση του Προέδρου στην κριτική επιτροπή του 2018 για τον Διαγωνισμό Επαγγελματιών, είχε ο Mike Trow (πρώην Picture Editor, της Βρετανικής Vogue) με εκπροσώπους διεθνών μουσείων, εκδοτικών οίκων και μέσων ενημέρωσης.

Ο Philip Tinari (Κριτής και Διευθυντής του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Ullens, Κίνα) δήλωσε: «Είμαστε εντυπωσιασμένοι από το βάθος και την ποικιλομορφία των έργων που εξετάσαμε, ενώ επίσης έχουμε εμπνευστεί από τους πολλούς και διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι φωτογράφοι σε όλο τον κόσμο ασχολούνται με τα θέματα που μας αφορούν όλους».

Η Naomi Cass (Κριτής και Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Φωτογραφίας, Μελβούρνη, Αυστραλία) σημείωσε: «Το εύρος των έργων που είδαμε ήταν εκπληκτικό και η ποικιλομορφία μεταξύ των κριτών εξασφάλισε δυναμικές συζητήσεις, γεγονός που οδήγησε, σε εξαιρετικούς νικητές. Εντυπωσιάστηκα από την ποικιλομορφία των προσεγγίσεων σε κάθε κατηγορία και το εύρος των φωτογράφων από όλο τον κόσμο».

Ο Clare Grafik (Κριτής και Επικεφαλής Εκθέσεων, The Photographer’s Gallery, Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία) σχολίασε: «Από νέες προσεγγίσεις στα πορτραίτα μέχρι τις δημιουργικές αποκρίσεις στο τοπίο που ζούμε, οι εικόνες απεικόνιζαν το πόσο ευρύς και καινοτόμος έχει γίνει ο χώρος της φωτογραφίας. Καθώς ο τρόπος μας να βιώνουμε τις εικόνες γίνεται περισσότερο πολυδιάστατος, τα βραβεία, μας προσφέρουν την ευκαιρία να επικεντρωθούμε σε νέα ταλέντα και σημαντικά έργα που διαφορετικά θα μπορούσαν να μην ανακαλυφθούν ποτέ».

Σχολιάζοντας τα φετινά βραβεία, ο Scott Gray (CEO του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας) σημειώνει: «Η ποιότητα των φετινών υποβολών ήταν πολύ εντυπωσιακή, με εξαιρετικά έργα τέχνης σε όλες τις διαγωνιστικές κατηγορίες. Τα Sony World Photography Awards, έχουν τιμήσει τους φωτογράφους και συνολικά τη φωτογραφία, καθ’ όλη τη διάρκεια της 11ετής ιστορίας του θεσμού και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι η φωτογραφία αναγνωρίζεται ως ένα δυναμικό, συναρπαστικό και προσβάσιμο μέσο».

Οι φωτογραφίες των νικητών και οι φωτογραφίες των φιναλίστ θα παρουσιαστούν ως μέρος της έκθεσης Sony World Photography Awards 2018 στο Somerset House, στο Λονδίνο. Η έκθεση θα περιλαμβάνει επιλεγμένα έργα της Candida Hofer, αποδέκτη του Βραβείου «Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία». Η έκθεση θα διεξαχθεί από τις 20 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου. Εισιτήρια διατίθενται στην ιστοσελίδα www.worldphoto.org/2018exhibition

Keywords
Τυχαία Θέματα