242 προτάσεις στο Διαγωνισμό “Η Ελλάδα Καινοτομεί!”

Την ανάδειξη μιας δυναμικής ερευνητικής κοινότητας που δραστηριοποιείται και δημιουργεί σε όλη την Ελλάδα επιβεβαιώνει ο Διαγωνισμός «Η Ελλάδα Καινοτομεί!».


Το διαγωνισμό προκήρυξαν για δεύτερη φορά, ο ΣΕΒ και η Eurobank. Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε με την υποβολή 242 προτάσεων.

class="spacer_" />

Οι υποψηφιότητες αντανακλούν το αμείωτο το ενδιαφέρον της ερευνητικής κοινότητας για συμμετοχή στο Διαγωνισμό, ενώ και αυτή τη φορά πολύ σημαντική κρίνεται η συμμετοχή επιχειρήσεων και νέων εταιρικών σχημάτων. Σημαντική είναι επίσης και η ισχυρή περιφερειακή διάσταση στην κατανομή των υποψηφιοτήτων, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η ελληνική περιφέρεια ερευνά και καινοτομεί.


Κεντρικός στόχος του Διαγωνισμού είναι να γίνει η αφορμή για μια δημιουργική προσέγγιση μεταξύ του ερευνητικού και του επιχειρηματικού κόσμου, για την παραγωγική υλοποίηση των προτάσεων εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας με τη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών, που συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής καθώς και στην ανάπτυξη και ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας.


Μέσα από τις υποψηφιότητες διαπιστώνεται ότι τα ιδρύματα που παράγουν και προωθούν έρευνα και καινοτομία, επιδεικνύουν μια έντονη εξωστρέφεια ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας και με τον ιδιωτικό τομέα. Η εν λόγω τάση που πρωτοεμφανίστηκε στον 1ο Διαγωνισμό επιβεβαιώνεται με σαφήνεια στον υπό εξέλιξη 2ο Διαγωνισμό.


Επιβεβαιώνεται επίσης ότι η ελληνική ερευνητική παραγωγή είναι εξαιρετικά ώριμη και εφάμιλλη των διεθνών τάσεων, αφού σε πολλά κρίσιμα πεδία η ελληνική έρευνα και καινοτομία αναπτύσσεται στους ίδιους τομείς στους οποίους και η παγκόσμια ερευνητική προσπάθεια επικεντρώνεται. Αξίζει να σημειωθεί το “ποιοτικό άλμα” όσον αφορά στο περιεχόμενο και την πρωτοτυπία των υποψήφιων έργων και προτάσεων τόσο για το πεδίο της εφαρμοσμένης έρευνας όσο και για εκείνο της καινοτομίας.


Οι υποψηφιότητες προέρχονται από ερευνητικούς φορείς, τόσο δημόσιους όσο και ιδιωτικούς, ενώ αφορούν ένα ευρύτατο φάσμα εφαρμογών σε πλήθος τομέων, από τους οποίους ξεχωρίζουν οι εφαρμογές ανάπτυξης συστημάτων που χρησιμοποιούν εφαρμογές πληροφορικής, προτάσεις που σχετίζονται με τη βιοτεχνολογία, την ιατρική, τα τρόφιμα, προτάσεις που αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση αποβλήτων και το νερό. Έχουν υποβληθεί επίσης προτάσεις που αφορούν την επιστήμη υλικών, και άλλες για μια ποικιλία μηχανικών εφαρμογών, συναφών γνωστικών πεδίων.


Στο πλαίσιο της παρουσίασης του Διαγωνισμού στην ερευνητική κοινότητα της χώρας, στελέχη του ΣΕΒ και της Eurobank πραγματοποίησαν περισσότερες από 130 παρουσιάσεις σε εκπροσώπους Πανεπιστημίων, ΑΤΕΙ, επιστημονικών πάρκων και ερευνητικών κέντρων ή χώρων επιχειρηματικής καινοτομίας. Μεταξύ άλλων αναφέρονται το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογι

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Τεχνολογία > TechPress
242, Διαγωνισμό “Η Ελλάδα Καινοτομεί”,242, diagonismo “i ellada kainotomei”