Προσωποποιημένο περιεχόμενο, data και AI οδηγούν σε engaged φιλάθλους

Στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στο Ολυμπιακό Μουσείο, πραγματοποιήθηκε το πέμπτο WSC Sports Huddle, με τη συμβολή της Fast River, παρουσία δημοσιογράφων, συνεργατών της WSC Sports, εκδοτών, broadcasters κ.ά., οι οποίοι παρακολούθησαν ομιλίες αλλά και πάνελ συζήτησης γύρω από την τεχνολογία στον αθλητισμό, το sports marketing και το μέλλον της βιομηχανίας.

Οι 4 πυλώνες σύνδεσης με τους οπαδούς
Εναρκτήρια ήταν η παρουσίαση του Shaka Arnon, VP Revenue της WSC Sports, ο οποίος αναφέρθηκε στους τέσσερις πυλώνες σύνδεσης με τους οπαδούς: 1) Περιεχόμενο, 2) Εμπειρία, 3) Data οπαδών και 4) Commercialization (εμπορική αξιοποίηση). Επιπλέον, ο ίδιος μίλησε για το πρώτο large sports μοντέλο, το οποίο έχει δημιουργήσει η WSC Sports και εξήρε τη συμβολή του ΑΙ για τη βελτίωση του περιεχομένου. Για παράδειγμα, μέσω αυτού, από τις εικόνες ενός αθλητικού άρθρου μπορεί να δημιουργηθεί βίντεο, στο οποίο να παρουσιάζεται ο αγώνας, ενώ μέσω ΑΙ μπορεί να γίνει voiceover ενός αγώνα σε διαφορετική γλώσσα αλλά και ύφος. Μεταξύ άλλων, δε, αναφέρθηκε στην ανάγκη να γνωρίζουμε ποιος είναι ο οπαδός, πού μπορούμε να τον «συναντήσουμε» και στα θέλω των νεότερων ηλικιών, οι οποίοι αναζητούν διαδραστικό περιεχόμενο, gamification και αυθεντικό storytelling.

Η νέα εποχή των αθλητικών μέσων ενημέρωσης
Σε πάνελ συζήτησης με θέμα «The New Sports Media Arena», υπό τον συντονισμό του Vadim Drozdovski, Business Development Manager, WSC Sports, η Ειρήνη Πάνζαρη, Chief Operating Officer, EMSA Media και ο Alan Záruba, Chief Digital Content Officer, Livesport, μίλησαν για τις προσδοκίες των οπαδών και πώς ανταποκρίνονται εκείνοι σε αυτές, σημειώνοντας τη σημασία του προσωποποιημένου περιεχομένου και των first-party data. Μεταξύ άλλων, έκαναν λόγο για το πώς θα διαμορφωθεί ο κλάδος τα επόμενα πέντε έτη, τονίζοντας πως βαδίζουμε σε μία challenging εποχή, στην οποία η επένδυση σε data, αυτοματισμούς και ΑΙ κρίνεται αναγκαία, για να κρατήσουμε engaged το κοινό.

Και οι νεότερες ηλικίες στο «παιχνίδι»
Στη συνέχεια, ακολούθησε πάνελ συζήτησης με θέμα «Next Play in Sports Broad­casting», με τη συμμετοχή των Ανδρέα Χρυσικάκη, Digital Media Specialist, Nova Sports και Ιωάννη Δάρα, Director, ΕΡΤ, υπό τον συντονισμό του Adam Haliva, Business Development Manager, WSC Sports. «Σημαντικό είναι να δημιουργείς ηθικό περιεχόμενο, που να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα», τόνισε ο Ιωάννης Δάρας, και, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις προκλήσεις του Ertflix, χαρακτηρίζοντάς το δημοφιλές και ιδιαίτερα αγαπητό στις νεότερες ηλικίες. Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Χρυσικάκης μίλησε για το EON, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «δεν είναι μια πλατφόρμα, είναι η “καρδιά της ψυχαγωγίας». Και στους δύο δε, φάνηκε ενδιαφέρουσα η ιδέα της δημιουργίας αθλητικού περιεχομένου για παιδιά, εφόσον χτιστεί στρατηγική γύρω από αυτή, καθώς οι νεότερες ηλικίες είναι το επόμενο target group.

Αλλάζει η παραγωγή περιεχομένου στον αθλητισμό
Στην παρουσίαση με θέμα «Ligue1: Α new brand era of content production», ο Cyprien Castanedo, International Media Project Manager, LFP Media, αναφέρθηκε στη νέα εποχή παραγωγής περιεχομένου και παγκόσμιας διανομής του Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Γαλλίας «Ligue 1». Όπως εξήγησε, το περιεχόμενο «ρέει» απρόσκοπτα σε πολλαπλές πλατφόρμες για να εξυπηρετεί όλα τα κοινά και τις περιπτώσεις χρήσης (broadcast hub, YouTube Ligue 1 Chanel, social media content, Ligue 1 apps). Ζητούμενο του Ligue 1 είναι να δημιουργεί αξία στους broadcast partners σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ για το μέλλον, στόχος είναι να συνεχιστεί η χρήση ακόμα περισσότερων video features, η αξιοποίηση του ΑΙ, η βιβλιοθήκη αρχείων και η βελτιστοποίηση της πλατφόρμας.

Τέλος, σε fireside chat με θέμα «FIBA 3×3: Redefining sports for the modern fan», οι Shaka Arnon και Esteban Gonzalez, Digital Content Senior Manager, 3×3, FIBA, μίλησαν για τα σημεία διαφοροποίησης του αθλήματος, τους τρόπους προσέλκυσης του κοινού αλλά και την creator economy.

Keywords