Women & Media: Tο περιεχόμενο… «βασιλιάς» για τη σύγχρονη αναγνώστρια

Καριερίστα, οικογενειάρχης, σύντροφος, γυναίκα, αλλά, πρωτίστως, κοινωνικό ον με ανησυχίες και ενδιαφέροντα. Ρόλοι ποικίλοι, αλλά απόλυτα αλληλένδετοι, στους οποίους ανταποκρίνονται καθημερινά οι εκπρόσωποι του γυναικείου φύλου, αναζητώντας, παράλληλα, τους τρόπους και τα μέσα να εκφραστούν, να ενημερωθούν, αλλά και να λάβουν το απαραίτητο empowerment, ώστε να ανταποκριθούν στους έντονους ρυθμούς ζωής τους. Και ενώ, παγκοσμίως, οι γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίζονται στα media σε σχέση με τους άνδρες -με

την εικόνα αυτή της κοινωνίας ως προς το φύλο, να ενισχύει και να διαιωνίζει, σύμφωνα με το Harvard Business Review, τα αρνητικά στερεότυπα των φύλων- η τάση που εξαπλώνεται και εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να ισχυροποιείται, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, είναι εκείνη της συμπερίληψης. «Οι τάσεις σίγουρα επηρεάζονται από τη συνολικότερη κοινωνικοοικονομικοπολιτική παγκόσμια κατάσταση, η οποία αγγίζει grosso modo και τη χώρα μας. Σίγουρα το climate emergency, το sustainability στην πραγματική μας ζωή, η κοινωνική ευαισθησία και, γενικότερα, όλο το νέο mentality που, αυτήν τη στιγμή, διαμορφώνεται στις ζωές μας ως κοινωνικό σύνολο, σίγουρα έχει αντίκτυπο στα ίδια τα brands και στον τρόπο που επιλέγουν να επικοινωνήσουν με τους πελάτες τους μέσω των media. Tα media -και κυρίως τα γυναικεία sites- οφείλουν να είναι πρωτοπόρα και να αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, παρέχοντας ιδέες και λύσεις για την ένταξη του χρήστη σε αυτήν τη νέα τάξη πραγμάτων», εξήγεί η Ελένη Κεχαγιά, Lifestyle Editorial Director, Liquid Media.

360º οντότητα με ευρέα ενδιαφέροντα
Όσον αφορά στη θεματολογία που προσελκύει μια γυναίκα, έρευνα του Reuters Institute for the Study of Journalism σε 11 αγορές, βρήκε πως, ενώ οι γυναίκες ενδιαφέρονται λιγότερο από τους άνδρες για θέματα όπως η πολιτική, είναι πολύ πιθανότερο να δείξουν αυξημένο ενδιαφέρον για θέματα σχετικά με την υγεία και την εκπαίδευση, ενώ είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν για την ενημέρωση τους την τηλεόραση ή bulletins. Επιπλέον, παρακολουθούν περισσότερο από τους άνδρες ζητήματα επικαιρότητας στο Facebook, παρά στο YouTube ή το Twitter, ενώ απολαμβάνουν να συζητούν από κοντά θέματα που παρακολούθησαν με το οικογενειακό τους περιβάλλον. Τέλος, βρέθηκε ότι έχουν λιγότερες πιθανότητες να γράψουν σχόλια για ειδήσεις είτε σε websites είτε στα social media.

Ως μια 360° οντότητα που επιθυμεί το σύνολο του περιεχομένου το οποίο καταναλώνει να καλύπτει όλες τις πτυχές της ζωής της περιγράφουν τη σύγχρονη αναγνώστρια τα εγχώρια «γυναικεία» Μέσα. Μια οντότητα, η οποία αναζητά τη συνολική ενημέρωσή της από ένα digital μέσο, επιθυμώντας να διαβάζει αυτούσια την είδηση, αλλά, ταυτόχρονα, κάνει και focus σε άρθρα γνώμης, σε πρωτογενές περιεχόμενο, σε video-content, συνεντεύξεις και πιο ανάλαφρα lifestyle topics. «Αυτό οφείλεται στον λιγοστό ελεύθερο χρόνο της, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του αναγνωστικού κοινού μας είναι γυναίκες εργαζόμενες, δυναμικές, με ενδιαφέροντα, hobbies, κοινωνικές και οικογενειακές υποχρεώσεις», υπογραμμίζει η Διονυσία Καλαποθαράκου, Editor in Chief του Queen.gr. Προσθέτει δε ότι η «επίσκεψή» της σε έναν ιστότοπο οφείλει να τη γεμίζει πληροφορία και να της παρέχει τα inside infos που δημιουργούν μια ολοκληρωμένη εικόνα τόσο για το τι συμβαίνει στον κόσμο, όσο και για το πώς διαμορφώνεται η pop culture σήμερα.

Νέα websites και projects με θηλυκό… αέρα
Σημαντικά ανοίγματα στην αγορά πραγματοποίησαν οι ελληνικές εταιρείες media, προχωρώντας στη λειτουργία νέων ή στην ανανέωση υφιστάμενων γυναικείων sites, αλλά και στην υλοποίηση projects με κοινό-στόχο τη γυναίκα. Ενδεικτικά, ο όμιλος Alpha Editions, παρουσίασε ακόμη ένα ψηφιακό μέσο με επίκεντρο τη γυναίκα, το TheNotebook.gr, το οποίο εστιάζει στην επικαιρότητα, με βασικό άξονα το power storytelling, ενώ προσφέρει συμβουλές μόδας και ομορφιάς, άρθρα ψυχολογίας, wellness, υγείας, καριέρας, μητρότητας, οικολογίας, ζώδια. Στόχος του δε είναι να επικοινωνεί με το κοινό μέσα από διαρκή ανανέωση ύλης, αποκλειστικό πρωτογενές περιεχόμενο στα social media, διαγωνισμούς, workshops, και δράσεις. Το νέο ψηφιακό μέσο OW.gr (On Wellness) λάνσαρε ο όμιλος 24 Media με βασικούς άξονες την υγεία –σωματική και ψυχική–, την ευεξία, τη διατροφή, την ομορφιά και την επικαιρότητα και γνώμονα το «Now, Slow, Flow».

To branding και τον σχεδιασμό του OW.gr ανέλαβε ο Δημήτρης Παπάζογλου και η ομάδα του, DpS Athens, και το web development η Beat the Whites σε συνεργασία με το Product department της 24 Media. Παράλληλα, με αφορμή τη συμπλήρωση των 10 ετών του, το Mothersblog.gr ανανεώθηκε με minimal, mobile first design, καθαρότητα και υψηλή αισθητική, προκειμένου να προσφέρει μια αναβαθμισμένη εμπειρία σε όποιον πλοηγείται στο περιεχόμενό του. «Πρωταγωνιστές» στο περιεχόμενό του είναι η μητέρα, ο πατέρας, το παιδί, η οικογένεια, η ζωή, ενώ ειδικοί επιστημονικοί συνεργάτες συνεισφέρουν στην ενημέρωση και bloggers καταγράφουν τις εμπειρίες και συμβουλές τους σε πληθώρα θεμάτων. Επιπλέον, η Liquid Media λάνσαρε το GWomen, ένα online project αφιερωμένο αποκλειστικά στον γυναικείο αθλητισμό, όπου αθλήτριες και γυναικείες ομάδες από όλα τα σπορ αναδεικνύονταν σε ένα digital περιβάλλον, αναφερόμενες στις ιστορίες και τις εμπειρίες που τις καθόρισαν. Η πορεία του εγχειρήματος ξεκίνησε με 23 φιλοξενούμενες γυναίκες του αθλητισμού, οι οποίες φωτογραφήθηκαν για πρώτη φορά όλες μαζί.

Events και promo ενέργειες συναφείς με τη σύγχρονη γυναίκα
Επιπλέον, οι εταιρείες media επενδύουν σε πρωτοβουλίες, events, καθώς και περιεχόμενο το οποίο αφορά μια σειρά ενδιαφερόντων και εκφάνσεων της σύγχρονης γυναίκας. Μεταξύ άλλων, το LadyLike μετέτρεψε τη στήλη του «Ask Eliana» της Ελιάνας Χρυσικοπούλου σε podcast, με τη δημοσιογράφο να απαντά και μέσω αυτού στις ερωτήσεις, στους προβληματισμούς και στις απορίες των αναγνωστριών του site. Συγκεκριμένα, κάθε επεισόδιο του «Ask Eliana» ήταν διαθέσιμο τόσο στο LadyLike, όσο και στις πλατφόρμες Spotify, Apple Podcasts και Google Podcasts. Άλλος τρόπος προσέγγισης του κοινού, τον οποίο αξιοποίησαν η Alpha Editions και το 4moms.gr, ήταν τα προωθητικά events. Συγκεκριμένα, οι δύο τους διοργάνωσαν την εκδήλωση Schoolwork & More, στο Avenue Mall, ένα ολοήμερο event για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και τις μητέρες τους, ενώ ακολούθησε εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας γονείς και παιδιά είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε διαφορετικές μεθόδους άσκησης, ενημερωτικές συζητήσεις, cooking workshop, kids και social corner. Εξάλλου, η Vogue Greece, η οποία κυκλοφορεί μαζί με την «Καθημερινή», κυκλοφόρησε το πρώτο της τεύχος, με αποκλειστική συνέντευξη και φωτογράφιση του ηθοποιού Jared Leto. Συγκεκριμένα, ο ηθοποιός μίλησε στην International Editor at Large της Vogue Greece, Sarah Bailey και φωτογραφήθηκε από τον φωτογράφο Chris Colls, σε ένα cover story, το οποίο χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό ως μια ωδή στο ανδρικό στιλ που σπάει τα στερεότυπα.

Περιεχόμενο: «The King» για brands και αναγνώστριες
Την αλήθεια, τη δημιουργικότητα, τη σκληρή δουλειά, αλλά και την επίκληση στο συναίσθημα αναδεικνύουν τα γυναικεία media ως την καλύτερη στρατηγική, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τις αναγνώστριες, αξίες τις οποίες αναζητούν πλέον όλο και περισσότερο και τα brands στην επαφή τους με το καταναλωτικό κοινό. «Σε επίπεδο περιεχομένου βασικά συστατικά αποτελούν η ειλικρίνεια, η αμεσότητα και η ενδελεχής έρευνα πριν από κάθε δημοσίευση. Το Queen.gr είναι ένα Μέσο που έχει ως στόχο να καλύπτει όλες τις ανάγκες της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή μέσα από premium και πρωτογενές περιεχόμενο. Με δυναμική παρουσία σε όλα τα κανάλια επαφής με το κοινό -onsite, social media, video platforms κ.ά.- προσφέρει ιστορίες, εμπειρίες και υπηρεσίες, απαραίτητα σε κάθε σύγχρονη γυναίκα που θέλει να είναι συντονισμένη με όσα συμβαίνουν τώρα και να βρίσκει την ισορροπία στην καθημερινότητά της», σχολιάζει η Διονυσία Καλαποθαράκου. Ωστόσο, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στη δημοσιογραφική έρευνα, το fact checking, το point of view του κάθε συνεργάτη, αλλά και τη γνώση ειδικών, τα οποία κρύβονται πίσω από κάθε άρθρο, από το πιο «μικρό» μέχρι ένα αφιερωματικό longform. «Όλα αυτά παρουσιάζονται με συνέπεια στο κοινό και το αποτέλεσμα μας δείχνει ότι δεν υπάρχει καλύτερη στρατηγική από την αλήθεια, τη δημιουργικότητα και τη σκληρή δουλειά. Αυτά δε τα συστατικά και τις αξίες πιστεύουμε ακράδαντα πως αναζητούν πλέον ολοένα και περισσότερο και τα brands στην επαφή τους με το καταναλωτικό κοινό: την αλήθεια στο περιεχόμενο και τη δημιουργικότητα στον τρόπο που αυτό θα παρουσιαστεί στους αναγνώστες», υπογραμμίζει. «Ο ανταγωνισμός είναι καλό να υπάρχει και να αυξάνεται. Ωστόσο, τα sites που βρίσκονται στις top θέσεις της χώρας έχουμε δει πως είναι σταθερά και το αναγνωστικό κοινό τα επιλέγει κατ’ επανάληψη», παρατηρεί η Ελένη Κεχαγιά. Επομένως, σύμφωνα με την ίδια, ο τρόπος για να προσελκύσουν τα «γυναικεία» media νέα έσοδα είναι οι καινοτόμες ενέργειες, είτε digital είτε on the ground, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν επίκληση στο συναίσθημα της αναγνώστριας.

Εσωτερικές αναδιαρθρώσεις και ενίσχυση ομάδων
Στα πρόσωπα επένδυσαν τα μέσα ενημέρωσης που απευθύνονται στη γυναίκα, εντάσσοντας στο δυναμικό τους ισχυρά «χαρτιά» της εγχώριας αγοράς με μακρά πορεία στα media και την επικοινωνία και συνεργασίες με ισχυρούς εγχώριους και διεθνείς τίτλους. Ενδεικτικά, η Liquid Media ενέταξε στο δυναμικό της την Άρτεμις Καράγιαννη ως Head of Fashion & Beauty του jenny.gr, ενώ, αντίστοιχα, η DPG Digital Media, σε μια περίοδο σημαντικών κινήσεων στρατηγικής ανάπτυξης τόσο σε επίπεδο δημοσιογραφικού δυναμικού, όσο και συνολικά σε επίπεδο product offering του Queen.gr, ανέθεσε στη Διονυσία Καλαποθαράκου τη θέση της Διευθύντριας Σύνταξης του γυναικείου site. Και ενώ η Ελένη Στασινοπούλου, Web Editor in Chief όλων των γυναικείων και ανδρικών online τίτλων των Αττικών Εκδόσεων, ανέλαβε τα καθήκοντα εκδότριας του περιοδικού Madame Figaro, η Liquid Media ενέταξε στο δυναμικό της τη Βάσω Στασινού Νικοπολίδη, ως Ambassador ενός concept που εστίαζε στον γυναικείο αθλητισμό.

Σημείο αναφοράς η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Ημέρα τιμής στην εξέλιξη των δικαιωμάτων της γυναίκας, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί αφορμή στοχευμένης επικοινωνίας και σύνδεσης όχι μόνο για τα media που έχουν ως κοινό τους το γυναικείο φύλο, αλλά και για όλον τον κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικές πρωτοβουλίες ανέλαβαν ο 104.6 My Radio ο οποίος εξέπεμψε live από την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, φιλοξενώντας στο στούντιο γυναίκες Ευρωβουλευτές, οι οποίες συζήτησαν τα θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη Ελληνίδα και Ευρωπαία. Το Ratpack.gr διοργάνωσε ένα secret event με καλεσμένες γυναίκες συνεργάτιδες του ομίλου από τον τομέα της διαφήμισης και της επικοινωνίας και τόπο συνάντησης το Jameson Shelter. Όσο για τα Μέσα της 24 Media πραγματοποίησαν κοινή ετήσια αναδρομή του περιεχομένου που είχαν παράξει με στόχο τη στήριξη των γυναικών από το #metoo, μέχρι τη μισθολογική ισότητα και την αυτοδιάθεση, δημιουργώντας, παράλληλα, πρωτογενές περιεχόμενο, το οποίο αναπαρήχθη ανήμερα της επετείου.

Εκστρατείες και δράσεις ΕΚΕ με γνώμονα την υγεία
Καθώς τα media που εστιάζουν στη γυναίκα, όπως όλα τα άλλα, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, δεν θα μπορούσαν να μη στηρίζουν ενέργειες και σκοπούς με κοινωνικό πρόσημο, αλλά και να οργανώνουν το κοινό τους γύρω από αυτούς. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Pink Ribbon Month για την ευαισθητοποίηση και πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού, το Pink.gr συνεργάστηκε με το Doctor Anytime, εξασφαλίζοντας για τις γυναίκες δωρεάν ψηλάφηση μαστού σε πάνω από 100 γιατρούς σε όλη την Ελλάδα και προαιρετικά πακέτα σε προνομιακές τιμές. Αντίστοιχα, τον ίδιο μήνα, το LadyLike αφιέρωσε ξεχωριστό περιεχόμενο στην εκστρατεία, δημιουργώντας ειδικό widget και ντύνοντας το λογότυπό του με τη χαρακτηριστική ροζ κορδέλα. Όσο για το Queen.gr, στήριξε την αθλητική διοργάνωση Greece Race for the Cure του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» με τη συντακτική ομάδα, τις bloggers και άλλους εργαζόμενους της DPG να ανταποκρίνονται στην ψηφιακή διοργάνωση και να παρευρίσκονται στην «εκκίνηση» του αγώνα σε εξωτερικό χώρο του ομίλου.

Ελένη Κεχαγιά, Lifestyle Editorial Director, Liquid Media

«H σύγχρονη αναγνώστρια είναι μία 360° οντότητα»
«H σύγχρονη αναγνώστρια είναι μία 3600 οντότητα, η οποία θέλει το σύνολο του περιεχομένου που καταναλώνει να καλύπτει όλες τις πτυχές της ζωής της. Χρειάζεται την ενημέρωση και ενδιαφέρεται για την επικαιρότητα, όμως, ταυτόχρονα, αναζητά και τα έξυπνα tips που μπορούν να κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητά της, στο σύνολό της. Από τη μόδα και την ομορφιά μέχρι θέματα σπιτιού και οικονομίας, αναζητά αξιόπιστες πρακτικές που θα της “λύσουν” τα χέρια. Φυσικά, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ουσία της λέξης “αναγνώστης”, οπότε σίγουρα αφιερώνει τον χρόνο της σε θέματα long read, που είτε θα αφορούν τομείς που την ενδιαφέρουν, είτε πράγματα τα οποία θέλει να εξελίξει περισσότερο, είτε ακόμα και -απλά, πολύ απλά- να ονειρευτεί και να χαλαρώσει».

Διονυσία Καλαποθαράκου, Editor in Chief, Queen.gr

«Το DEI βασικός πυλώνας του περιεχομένου μας»
«Η συμπερίληψη και το body positivity είναι δύο κοινωνικές απαιτήσεις που πρέπει, επιτέλους, να “εκπροσωπούνται” και στη μόδα και στην ομορφιά. Δεν νοείται σύγχρονο μέσο, το οποίο να μην προάγει με τη θεματολογία του το inclusivity και να μην υμνεί με τα άρθρα του κάθε γυναίκα, κάθε σωματότυπο και κάθε ξεχωριστή σιλουέτα. Το “diversity, equity and inclusion (aka DEI)” είναι βασικός πυλώνας του περιεχομένου μας και σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου όλες οι γυναίκες, ανεξαρτήτως των διαφορών τους, νιώθουν αποδεκτές και αποτελούν μέρος μίας κοινότητας που τις βοηθάει στην αυτοβελτίωσή τους».

Keywords
women, media, media, women, dpg digital media, queen gr, jared leto, jenny gr, harvard, business, νέα, lifestyle, liquid, reuters, study, facebook, youtube, twitter, ειδήσεις, focus, οφείλεται, queen, pop, culture, sites, alpha, power, ζωδια σημερα, γνώμονα, slow, athens, web, mobile, design, bloggers, online, project, podcast, site, apple, google, avenue, mall, cooking, workshop, kids, vogue, leto, ωδή, king, ειλικρίνεια, video, view, top, head, fashion, beauty, jenny, dpg, figaro, ambassador, radio, live, secret, shelter, εκε, pink, anytime, ελλαδα, widget, ροζ, race, cure, tips, long, dei, equity, aka, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, νικος παπαζογλου, θεματα πανελληνιων, www.facebook.com, www.google.gr, www.youtube.com, eurobank alpha, alpha eurobank, οφειλετες δημοσιου, Ημέρα της μητέρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, τελος του κοσμου, βομβα mall, η ζωη, ημερα της γυναικας, ελενη, ωδή, γνωση, γυναικα, διατροφη, δουλεια, δωρεαν, εδρα, ηθοποιος, μητερα, μοδα, ομορφια, πλαισιο, τηλεοραση, υγεια, alpha, apple, dei, dpg, dpg digital media, equity, jared leto, jenny.gr, jenny, queen.gr, queen, radio, reuters, vogue, youtube, αγορα, αρθρα, αρθρο, αισθητικη, αξονες, απλα, αρτεμις, αφιερωμενο, αφορμη, γνώμονα, γονεις, δυνατοτητα, δειχνει, δυναμικο, ειλικρίνεια, υπαρχει, εκε, εκπαιδευση, εκστρατεια, ενδιαφεροντα, ενημερωση, εξελιξη, επικοινωνια, εποχη, ερευνα, ετων, ευεξια, ζωη, ζωης, ιδεες, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, εικονα, ισορροπια, λειτουργια, ομαδα, ομιλος, οικογενεια, ουσια, οφείλεται, παπαζογλου, παιδι, παιδια, περιβαλλον, πηγη, πιθανοτητες, πλατφορμες, ροζ, ρολοι, σιγουρα, συγκεκριμενα, σειρα, συγχρονο, σχολια, ταση, υλοποιηση, υψηλη, φυλο, φυσικα, φορα, ψηφιακη, ψηφιακο, athens, αγορες, anytime, ambassador, avenue, beauty, mobile, business, cooking, culture, cure, design, δημητρης, εξυπνα, ερωτησεις, web, fashion, figaro, focus, harvard, head, χωρα, project, kids, κομματι, leto, lifestyle, liquid, long, mall, workshop, ομαδες, pink, podcast, pop, power, bloggers, race, study, secret, shelter, site, sites, slow, tips, online, top, θεματα, θεσεις, υγειας, view, widget, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα