Face Care Products: Συνταγή επιτυχίας με «συστατικά» το clean beauty και τη βιωσιμότητα

Μετά από μια ακόμη χρονιά εστιασμένη στο skin care, οι τάσεις οι οποίες αναπτύσσονται μέσα στο 2022 διατηρούν την ίδια στόχευση, από μια όμως διαφορετική οπτική. Έτσι, μετά την υγεία και την ευζωία, το νέο «στοίχημα» για τη βιομηχανία της ομορφιάς αποτελεί ευρύτερα η έννοια της μακροζωίας. Αυτά αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας WWD, η οποία αποκαλύπτει ότι ο οίκος Dior ξεκίνησε, το 2022, ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο να αναστρέψει την κυτταρική γήρανση και φιλοξενεί δήλωση του CEO

της Augustinus Bader, Charles Rosier, ότι η τάση της ευζωίας εξελίσσεται παράλληλα με τη γνώση στο θέμα της μακροζωίας με την εταιρεία να εστιάζει στην αφύπνιση βλαστοκυττάρων για την επούλωση της επιδερμίδας.

Ανάπτυξη έως και 5,8% προβλέπουν διεθνείς έρευνες
Τα τελευταία χρόνια, όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ταυτίζει σχεδόν την έννοια της περιποίησης προσώπου με εκείνη της αντιγήρανσης, με τον μέσο όρο ηλικιών, οι οποίες αναζητούν τα σχετικά προϊόντα, να είναι πιο χαμηλός. Τελευταία έκθεση της Future Market Insights βρήκε ότι η αξία της αγοράς αντιγήρανσης μόνο, παγκοσμίως, εκτιμήθηκε σε 9,1 δισ. δολάρια το 2021 και αναμένεται να αναπτυχθεί με σύνθετο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης (CAGR) 5,8% ως το 2027, φθάνοντας τα 12,8 δισ. δολάρια. Το φυσικό/φυτικό κομμάτι της αγοράς κατέγραφε το μεγαλύτερο μερίδιο, δηλαδή 35,7% το 2018, ενώ αναμένεται να αναπτυχθεί με CAGR 6,1% ως το 2027 με την αγορά βιολογικών προϊόντων να εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με CAGR 4,8% την ίδια περίοδο.

Επένδυση στη βιωσιμότητα και την τεχνητή νοημοσύνη
Επιπλέον, τα face care brands διεθνώς παραμένουν πιστά στη μεγάλη τάση της βιωσιμότητας, η οποία επηρεάζει πλέον κάθε έκφανση της εμπορικής δραστηριότητας. Σημαντική κίνηση, μεταξύ άλλων, φέτος, υπήρξε η κυκλοφορία από την Beiersdorf του πρώτου, σύμφωνα με την ίδια και το Globalcosmeticsnews.com, καλλυντικού, το οποίο περιέχει συστατικό προερχόμενο από ανακυκλωμένο διοξείδιο του άνθρακα. Το Nivea Men Climate Care Moisturizer κυκλοφόρησε ως περιορισμένης έκδοσης προϊόν στη Γερμανία στις αρχές Ιουνίου, σε φαρμακεία και online. Παράλληλα, άλλοι μεγάλοι «παίκτες» στον τομέα της ομορφιάς και του face care επενδύουν σε τεχνολογίες οι οποίες βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Στο πλαίσιο αυτό, η startup τεχνολογίας της ομορφιάς Skin Match, η οποία εντάσσεται στο εργαστήριο τεχνολογίας ομορφιάς της L’Oréal, δίνει πλέον τη δυνατότητα στους retailers να δημιουργήσουν νέες κατηγορίες όπως clean beauty ή vegan, καθώς, όπως επισημαίνει, 93% των εταιρειών διατίθεται να επενδύσει σε τέτοια τεχνολογία. Στο πλαίσιο αυτό υπάγεται πρόσφατη κίνηση της Clinique να προσθέσει στο διαγνωστικό εργαλείο της Clinical Reality νέα παράμετρο ενυδάτωσης, η οποία εξετάζει λεπτομέρειες στην υφή και την επιφάνεια της επιδερμίδας και το επίπεδο ερυθρότητας. Τέλος, το venture capital fund της L’Oréal αγόρασε μειοψηφικό πακέτο στη Sparty Inc., ιαπωνική νεοφυή εταιρεία με ειδίκευση στα εξατομικευμένα καλλυντικά, όπως το Hotaru για την επιδερμίδα, το οποίο διαθέτει μέσω D2C, σημειώνει το WWD.

Ενίσχυση της αγοράς και παρακολούθηση των τάσεων
Όσον αφορά στην Ελλάδα, οι εταιρείες προϊόντων face care παρακολουθούν την αγορά και εντοπίζουν τις διεθνείς τάσεις. «Σημαντικές αλλαγές επέφεραν ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι ραγδαίες μακροοικονομικές αλλαγές μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19 στις καταναλωτικές συνήθειες σε παγκόσμιο επίπεδο και σε όλες τις καταναλωτικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της ομορφιάς και προσωπικής περιποίησης», σχολιάζει η Κυριακή Παπαζησίμου, Brand Manager Skin, Body & Oral Care, Henkel. Επικαλείται δε στοιχεία της IRI, σύμφωνα με τα οποία η κατηγορία του skin care, μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2022, έχει σημειώσει άνοδο στις κρέμες και στα καθαριστικά προσώπου κατά 3%, με τη συμμετοχή των καθαριστικών να αυξάνεται σε σχέση με πέρυσι κατά 1,2%. Η δε Κατερίνα Σκουλά, Marketing Director, Oriflame Greece, εστιάζει στη διεθνή τάση του «no make up make up look», η οποία «προϋποθέτει φυσικό, αβίαστο look, με έμφαση στη φυσική επιδερμίδα, με μερικές μόνο πινελιές κάλυψης και χρώματος. Αυτό σημαίνει πολύ καλή ενυδάτωση για ενίσχυση της καλής φυσικής κατάστασης της επιδερμίδας, κάλυψη των μικροατελειών, εξισορρόπηση του τόνου της επιδερμίδας και φυσική λάμψη».

«Φρέσκα» προϊόντα και ιδέες με παρουσία σε όλα τα κανάλια
Προτάσεις για μια ευρεία γκάμα κατηγοριών και προτιμήσεων παρουσίασαν, το περασμένο χρονικό διάστημα, εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα του face care. Ενδεικτικά, η Oriflame παρουσίασε τη νέα της σειρά με τίτλο Waunt, η οποία φιλοδοξεί να προσφέρει μια φυσικά τέλεια επιδερμίδα χωρίς make up, «ενώνοντας» τον κόσμο του skincare και του make up. «Διασκεδαστικές, χρωματιστές, μεταβαλλόμενες υφές-έκπληξη, αναβαθμίζουν την εμπειρία της περιποίησης και υπόσχονται αποτελεσματική ενυδάτωση με διάρκεια όλη την ημέρα, μέσω των καινοτόμων τεχνολογιών και του layering με συμπληρωματικές φόρμουλες, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιδερμίδας», περιγράφει η Κατερίνα Σκουλά. Όσο για τη Henkel, παρουσίασε, το 2021, την αντιγηραντική σειρά Diadermine Lift+ Botology ως τη φυσική εναλλακτική στις μυοχαλαρωτικές αντιρυτιδικές ενέσιμες θεραπείες. «Με 92% συστατικά φυσικής προέλευσης, συνδυάζοντας Vegetal Hyaluron και ενεργά συστατικά βοτάνων υψηλής απόδοσης, η σειρά προσφέρει βαθιά ενυδάτωση και βελτίωση της ελαστικότητας. Με φυσικό και παρόμοιο τρόπο, όπως με τις ενέσιμες θεραπείες, χαλαρώνει την ένταση των μυών του προσώπου, προσφέροντας ορατά πιο νεανική όψη επιδερμίδας», εξηγεί η Κυριακή Παπαζησίμου. Επίσης, προσθέτει ότι, το 2022, το brand συνεχίζει να υποστηρίζει τη συγκεκριμένη σειρά, τόσο σε above, όσο και σε below the line επίπεδο, σε όλα τα κανάλια επικοινωνίας, όπου έχει παρουσία το καταναλωτικό του κοινό.

Λανσαρίσματα σε όλα τα κανάλια διανομής
Παράλληλα, τους προηγούμενους μήνες, πραγματοποιήθηκε πληθώρα λανσαρισμάτων σε όλα τα κανάλια διανομής -επιλεκτική, ευρεία, φαρμακείο και direct. Μεταξύ άλλων, η Estée Lauder παρουσίασε την κρέμα-τζελ ματιών Advanced Night Repair Eye Supercharged Gel-Crème και τη σειρά Revitalizing Supreme+ ενισχυμένη με τεχνολογία αντιγήρανσης. Η La Mer κυκλοφόρησε το προϊόν Micro Peel για απολέπιση και ενδυνάμωση της επιδερμίδας, ενώ η La Prairie προσέθεσε στη σειρά Pure Gold, το Pure Gold Nocturnal Balm. Η Valmont παρουσίασε τη Luminosity για ενεργοποίηση της φυσικής και υγιούς λάμψης, ενώ η Shiseido «γιόρτασε» τα 150 χρόνια της με την κυκλοφορία της σειράς Essential energy με τεχνολογία Hyaluronic acid Red. Η The Body Shop λάνσαρε την ανανεωμένη σειρά αντιγήρανσης την οποία μετονόμασε από Drops of Youth σε Edelweiss, διευρύνοντάς τη με τα Edelweiss Cleansing Concentrate και Edelweiss Intense Smoothing Cream. Η Vichy κυκλοφόρησε την κρέμα ημέρας Liftactiv Collagen Specialist, τη σειρά Neovadiol, μια εξειδικευμένη σειρά προϊόντων περιποίησης για τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση, στην οποία προσέθεσε και το Neovadiol Meno 5 BI-Serum και το Liftactiv B3 serum κατά των κηλίδων. Η L’Oréal Paris παρουσίασε τον ορό ματιών Revitalift Filler 2,5% [Υαλουρονικό Οξύ + Καφεΐνη], η Garnier νέα σειρά τεσσάρων προϊόντων με βιταμίνη C σε «έξυπνες» συσκευασίες με αντλία, μπουκάλι από 100% ανακυκλωμένο πλαστικό και ανακυκλώσιμη χάρτινη συσκευασία. Στα λοιπά κανάλια διανομής -φαρμακείο και direct- ενδεικτικά λανσαρίστηκαν η Intense Moisturizing Mask από την Embryolisse, το Intral Inner Youth Rescue Serum από την Darphin και το Greek Yoghurt Eνυδατικό Gel Ματιών της ομώνυμης σειράς από την Korres, ενώ εμπλούτισε και τη σειρά αντιγήρανσης Μαύρη Πεύκη με το Balm Ματιών. Όσο για την Avon λάνσαρε την Anew Vitamin C Daily Defence Moisturiser.

Μετάβαση στο conscious beauty
Τα τελευταία πέντε χρόνια, η τάση του clean beauty κατάφερε να δώσει νέα μορφή στις καταναλωτικές προσδοκίες και να επηρεάσει άρδην την καταναλωτική συμπεριφορά, «υποχρεώνοντας» σχεδόν τα brands να ακολουθήσουν τα προτάγματά της. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Makeup-in.com, σε δημοσίευμά του, παραμένει ακόμη αναπάντητο το ερώτημα σχετικά με το τι χρειάζεται ένα brand για να θεωρηθεί «καθαρό» από την πλευρά του καταναλωτή. Αποτέλεσμα αυτού είναι η μετατροπή του clean beauty στο λεγόμενο conscious beauty, το οποίο, αν και ξεκινά από την ίδια βάση, διαφέρει στη διαδικασία με την οποία ο καταναλωτής αναγνωρίζει το κατά πόσο τα προϊόντα που επιλέγει πληρούν πραγματικά ορισμένα από τα «καθαρά» κριτήρια. «Η ενεργή συμμετοχή στην τάση του “clean beauty” και η εδραίωση ενός περιβαλλοντικά υπεύθυνου μοντέλου κατανάλωσης αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης για ολοένα και περισσότερα skin care προϊόντα, τα οποία περιέχουν φυσικά συστατικά, απαλλαγμένα από την ύπαρξη επικίνδυνων χημικών συστατικών», εξηγεί η Κυριακή Παπαζησίμου. Όσο για την Κατερίνα Σκουλά, η οποία θέτει και τον παράγοντα βιωσιμότητα στη συσκευασία, περιγράφει ότι η σειρά της Oriflame, Waunt, «είναι πολλά παραπάνω από απλή ενυδάτωση επιδερμίδας, καθώς αποτελείται από υβριδικά προϊόντα που εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενυδάτωση, σε συνδυασμό με εφέ μακιγιάζ, για λαμπερή, άψογη selfie-ready επιδερμίδα, χωρίς ατέλειες». Προσθέτει δε ότι οι συσκευασίες είναι από ανακυκλωμένο πλαστικό και χαρτί και έχουν μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Νέες κινήσεις στη σκακιέρα του face care
Πέραν των προϊόντων που κυκλοφόρησαν τους τελευταίους μήνες, οι εταιρείες προχώρησαν και σε σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις, δίνοντας νέα ώθηση στον κλάδο. Μεταξύ αυτών, βρίσκεται η «πρεμιέρα» της νέας ελληνικής εταιρείας καλλυντικών Piel Cosmetics, η οποία παρουσίασε τα πρώτα οκτώ προϊόντα της με βασικά συστατικά τις ελληνικές πρώτες ύλες, ενυδατικές ιδιότητες και απαλές υφές. Από τα πρώτα προϊόντα που κυκλοφόρησε ήταν η Daily Face Cream και το 4 Seasons Glow Dry Oil για πρόσωπο, μαλλιά και σώμα. Στο μεταξύ, η MAC, ευθυγραμμιζόμενη με μια ακόμη τάση, την υβριδική προσέγγιση της ομορφιάς, παρουσίασε τη σειρά εξατομικευμένης περιποίησης της επιδερμίδας Lightful C3 με συνθέσεις σχεδιασμένες, ώστε να βελτιώνουν την υγεία της επιδερμίδας και να χαρίζουν λάμψη και ροδαλή όψη. Επιπρόσθετα, η Innovis Pharma ενέταξε στο χαρτοφυλάκιό της τη Filorga, ένα brand με ιστορία 44 ετών στην παγκόσμια αγορά και εμπνευσμένο από την αισθητική ιατρική με προϊόντα για καθαρισμό, απολέπιση, μάσκες, στοχευμένη περιποίηση, φροντίδα πολλαπλών δράσεων και tissue masks. Από την πλευρά της, το Korres Recycle Lab δημιούργησε το πρώτο ανακυκλωμένο αντικείμενο, φτιαγμένο από τσαλακωμένα άδεια σωληνάρια -μια vintage χτένα με εφέ από μάρμαρο, ενώ η σειρά Bioten Hyaluronic Gold είχε παρουσία με προωθητική ενέργεια στο θέατρο «Αλίκη» της Αθηναΐκά Θέατρα.

Κυριακή Παπαζησίμου, Brand Manager Skin, Body & Oral Care, Henkel

«Ασφάλεια και ακεραιότητα στις φόρμουλες»
«Για εμάς, στην Diadermine, το “clean beauty” αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δεσμεύσεις μας, θέτοντας στο επίκεντρο της δραστηριότητάς μας όχι μόνο τη δερματολογική εξειδίκευση, αλλά και την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος. Η Diadermine έχει αφοσιωθεί στο να προσφέρει προϊόντα περιποίησης προσώπου που βοηθούν τις γυναίκες να αισθάνονται αισιόδοξες, με στόχο να αναδεικνύει τη θετική αντιμετώπιση απέναντι στη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία στην ασφάλεια και στην ακεραιότητα των φορμουλών μας, προσφέρουμε πάντα υψηλή δερματολογική απόδοση και συμβατότητα με την επιδερμίδα, μέσω προσεκτικά επιλεγμένων δερματολογικών και φυσικών ενεργών συστατικών. Γι’ αυτό, η δέσμευσή μας προς κάθε καταναλώτρια Diadermine είναι να βρει τα κατάλληλα προϊόντα για την επιδερμίδα της, με τα οποία θα αισθάνεται όμορφα και με αυτοπεποίθηση σε κάθε ηλικία».

Κατερίνα Σκουλά, Marketing Director, Oriflame Greece

«Εναλλακτική προσέγγιση στην περιποίηση προσώπου»
«Το γεγονός ότι είμαστε από τη Σουηδία, μας προτρέπει να βλέπουμε την ομορφιά διαφορετικά – καινοτόμα και ολιστικά. Το 2022, επενδύσαμε σε μια πιο εναλλακτική προσέγγιση της περιποίησης της επιδερμίδας, λανσάροντας τη νέα υβριδική σειρά περιποίησης προσώπου Waunt. 360Ο ενυδάτωση, φυσική λάμψη, άμεσα εφέ μείωσης ατελειών και λεία, φωτεινή επιδερμίδα, με μια μόνο vegan σειρά, η οποία ενώνει τα οφέλη του skincare και του make up. Όλα τα προϊόντα της Waunt έχουν δημιουργηθεί με vegan συστατικά και είναι πιστοποιημένα από τη Vegan Society. Οι χαρούμενες trendy συσκευασίες τους είναι από ανακυκλωμένο πλαστικό και χαρτί και έχουν μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα -ένας λόγος παραπάνω για να μας φτιάχνουν τη διάθεση».

Επικοινωνία με πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα
The Body Shop: Την παγκόσμια εκστρατεία «Be Seen Be Heard» υλοποίησαν η The Body Shop και η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για Θέματα Νεολαίας, με σκοπό την υποστήριξη της διευρυμένης παρουσίας των νέων ανθρώπων στα κοινά. Στην Ελλάδα, η εταιρεία συνεργάστηκε με την ActionAid για την προώθηση της συμμετοχής των νέων στα κοινά, με τη χάραξη πολιτικών σε τοπικό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Η εκστρατεία, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο και θα διαρκέσει ως τα μέσα του 2025, θα λάβει χώρα σε περισσότερες από 75 χώρες και στις έξι ηπείρους. Με την αγορά κάθε τσάντας, ένα ευρώ θα διατίθεται στην ActionAid.

Vichy: Η Vichy, σε συνεργασία με την ηθοποιό Μαρία Καβογιάννη, παρουσίασε καμπάνια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενδυνάμωσης των γυναικών, με σκοπό οι γυναίκες να αισθάνονται άνετα με την επιδερμίδα τους σε όλα τα στάδια της εμμηνόπαυσης και να μοιράζονται την εμπειρία τους, δημιουργώντας έτσι μια κοινότητα φροντίδας, στήριξης και αμοιβαίας κατανόησης. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία επαναλάνσαρε την εξειδικευμένη σειρά της Neovadiol, που επανενεργοποιεί τους μηχανισμούς της επιδερμίδας σε κάθε στάδιο της εμμηνόπαυσης.

Keywords
face, beauty, βιωσιμότητα, face, βιωσιμότητα, συνταγη, beauty, skin, dior, ceo, εταιρεία, future, market, επηρεάζει, nivea, men, ιουνίου, φαρμακεια, online, vegan, clinique, νέα, capital, fund, ελλαδα, henkel, συμμετοχή, oriflame, σημαίνει, night, shiseido, energy, acid, red, shop, youth, vichy, εμμηνοπαυση, paris, garnier, greek, korres, avon, defence, mac, recycle, vintage, θεατρο, αειφορία, trendy, οηε, actionaid, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αξια, επιλεκτικη χρεοκοπια, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, εσπα 2021, χωρες, αδεια, γερμανια, γνωση, θεμα, ιατρικη, οηε, ομορφια, οξυ, οψη, πλαισιο, προγραμμα, σουηδια, υγεια, φυσικη, ωθηση, avon, capital, ceo, clinique, dior, mac, oriflame, αγορα, αειφορία, αισθητικη, αντλια, αρδην, αυτοπεποιθηση, αψογη, βιταμινη c, βρισκεται, γεγονος, διαστημα, δυνατοτητα, δηλωση, δωσει, εφε, ευρω, εκθεση, εκστρατεια, ενεργεια, ενεργα, εννοια, εξι, επηρεάζει, εταιρεία, ετων, τεχνολογια, ζωης, ιδεες, ιδια, θεατρα, ιαπωνικη, κινηση, λαμψη, λεπτομερειες, μακιγιαζ, μαλλια, μηνες, μορφη, μαρια, νοημοσυνη, παντα, οικος, οκτω, περιφερειακο, πευκη, σειρα, συμμετοχή, σωμα, ταση, υψηλη, φαρμακειο, φυσικα, φυσικο, ομορφα, acid, actionaid, αφυπνιση, αγορες, ασφαλεια, nivea, defence, εμφαση, energy, εθνικο, fund, future, garnier, γηρανση, greek, henkel, χωρα, ιουνίου, υβριδικα, shop, κομματι, korres, κυριακη, men, market, night, πακετο, paris, red, recycle, shiseido, σημαίνει, skin, online, trendy, θεματα, vegan, vichy, vintage, ξεκινησε, youth
Τυχαία Θέματα