Domestic Appliances: Green is the new white | Βιωσιμότητα και καινοτομία αλλάζουν το σπίτι

Προηγμένη τεχνολογία και υψηλή αισθητική συνθέτουν την αιχμή του δόρατος για την κατηγορία των οικιακών συσκευών, η οποία επιδεικνύει αναπτυξιακές τάσεις διεθνώς. Σύμφωνα με στοιχεία της Data Bridge Market Research, η παγκόσμια αγορά λευκών συσκευών έφτασε σε αξία τα 647,5 δισ. δολάρια το 2021 και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 1,2 τρισ. μέχρι το 2029, διευρυνόμενη με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 8,25%. Οι αυξανόμενες προσδοκίες των καταναλωτών και οι απαιτήσεις για λύσεις που εξοικονομούν

χρόνο και κάνουν την καθημερινότητά τους ευκολότερη και ασφαλέστερη τροφοδοτούν την ανοδική τροχιά, ενώ καταλύτη των εξελίξεων αποτελεί η έμφαση στη βιωσιμότητα: η εντεινόμενη συνειδητοποίηση γύρω από τις περιβαλλοντικές απειλές σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση στρέφουν τους καταναλωτές σε «πράσινες» επιλογές και οδηγούν τα brands να τοποθετήσουν την περιβαλλοντική υπευθυνότητα στο επίκεντρο, τόσο όσον αφορά την ανάπτυξη νέων προϊόντων, όσο και την ίδια τη λειτουργία και την εφοδιαστική τους αλυσίδα.

H εγχώρια αγορά
Θετική εικόνα παρουσιάζει η εγχώρια αγορά οικιακών συσκευών σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, σύμφωνα με στοιχεία της Statista για την Ελλάδα, καθώς αναμένεται να αναπτυχθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,84% μέχρι το 2027. Οι μικρές οικιακές συσκευές αποτελούν το μεγαλύτερο segment, με τις μεταβολές στις καταναλωτικές συνήθειες, όπως ο επαναπροσδιορισμός του σπιτιού στο πλαίσιο της κοινωνικής ζωής, αλλά και η φιλοσοφία της ευεξίας, να καθορίζουν τις επιλογές. Ο Νίκος Κουβαβάς, Managing Director της Philips Domestic Appliances Ιταλία, Ισραήλ, Ελλάδα, μεταφέρει την εικόνα: «Οι συνθήκες των τελευταίων ετών σίγουρα άλλαξαν τις συνήθειες και τις ανάγκες μας. Μία από αυτές ήταν να απολαμβάνουμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι μας και να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία και απόλαυση του σπιτικού μαγειρέματος ή σε έναν ποιοτικό καφέ. Οι άνθρωποι λατρεύουν να περνούν χρόνο στο σπίτι, ένα σπίτι που αποκτά όλο και μεγαλύτερη κοινωνική αξία. Το σπίτι πλέον είναι το μέρος το οποίο καλύπτει πολλαπλές ανάγκες μας για ηρεμία, εργασία, μελέτη, μαγείρεμα, διασύνδεση και κοινωνικοποίηση».

Το νέο καταναλωτικό προφίλ
Τόσο στο διεθνές περιβάλλον όσο και στην Ελλάδα, αναδύεται σταδιακά ένας νέος τύπος καταναλωτή, με διαφορετικές προϊοντικές ανάγκες, αλλά και αναθεωρημένες αξιακές προτεραιότητες. Η οικονομική συγκυρία, οι γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και η διάχυση της ενημέρωσης γύρω από περιβαλλοντικά ζητήματα θέτουν τις συντεταγμένες για τον νέο χάρτη καταναλωτικής συμπεριφοράς, επιτάσσοντας ευελιξία και υπευθυνότητα. Η Τζίνα Σταθουλοπούλου, Marketing Manager του Groupe Seb, περιγράφει το πώς οι τελευταίες εξελίξεις συνέβαλαν στη διαμόρφωση νέων προτύπων για ολόκληρο το οικοσύστημα: «Μετά την πανδημία του 2019, όπου επιχειρήσεις και καταναλωτές αναγκάστηκαν να αλλάξουν στρατηγικές και συνήθειες προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα που έφερε ο κορονοϊός, τώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις. Η ενεργειακή κρίση και οι ανατιμήσεις αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα των Ελλήνων καταναλωτών».

«Πράσινα» λανσαρίσματα
Τη λογική αυτή ακολουθούν και τα λανσαρίσματα των εταιρειών οικιακών συσκευών, ενσωματώνοντας λειτουργίες που ανταποκρίνονται στην ανάγκη για ευκολία, ευεξία και βιωσιμότητα. Με γνώμονα την καινοτομία, η Philips προχωρά σε λανσαρίσματα σε κατηγορίες όπως το airfryer, ενώ o οικολογικός προσανατολισμός στον σχεδιασμό και την παραγωγή κατευθύνουν τα νέα προϊόντα του Groupe Seb, όπως η φριτέζα αέρος Moulinex Easy Fry & Grill και η ηλεκτρική χύτρα ταχύτητας Moulinex Turbo Cuisine. Επίσης, η Rowenta παρουσίασε φέτος την ασύρματη σκούπα XO και το ασύρματο στικ σκουπίσματος X-Force για διευκόλυνση της καθημερινότητας. Από την πλευρά της, η Samsung Electronics Co. Ltd προχώρησε στην κυκλοφορία των Bespoke AI πλυντηρίων και στεγνωτηρίων, των πιο βιώσιμων, αποτελεσματικών και «έξυπνων» πλυντηρίων και στεγνωτηρίων που έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα, όπως τοποθετούνται.

Ο άνθρωπος στο επίκεντρο της επικοινωνίας
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επικοινωνία της κατηγορίας, η οποία αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα κανάλια και θέτει τον σύγχρονο άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο. Η νέα καμπάνια της Pitsos, με την υπογραφή της The Newtons Laboratory και μήνυμα «Περισσότερη ελευθερία, περισσότερη ζωή» αναπτύσσεται γύρω από το concept ότι ιδανικό είναι το σπίτι το οποίο παρέχει στον άνθρωπο την ελευθερία να κάνει αυτό που επιθυμεί, πράγμα το οποίο συμβαίνει και με τις ηλεκτρικές συσκευές Pitsos. Η καμπάνια έχει σκοπό να αντικατοπτρίσει το DNA της μάρκας και γνωρίσματά της, όπως η προσαρμοστικότητα και η αξιοπιστία. Όπως σημειώνει η Βαρβάρα Παππά, Επικεφαλής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Pitsos: «Είμαστε πολύ περήφανοι καθώς νιώθουμε ότι αντικατοπτρίζει στο έπακρο το DNA της μάρκας, αλλά συγχρόνως προβάλλουμε μία νέα, φρέσκια και σύγχρονη εικόνα. Οι νέες οικιακές συσκευές Pitsos με ανανεωμένο, πολύ μοντέρνο και κομψό σχεδιασμό, εύκολες και φιλικές στη χρήση, απευθύνονται σε ανθρώπους που θέλουν να περνούν όμορφα και ουσιαστικά τη ζωή τους μέσα στο σπίτι τους, με τους αγαπημένους τους, να νιώθουν ξέγνοιαστοι και απελευθερωμένοι. Γιατί τελικά, αυτό που κάνει ένα σπίτι ιδανικό, είναι να το ζούμε όπως ακριβώς θέλουμε. Ελεύθεροι να είμαστε ο εαυτός μας, ελεύθεροι να ζούμε». Την παραγωγή ανέλαβε η Boo Productions σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπουραντά, DOP Θοδωρή Ζαχαράκη και Sound Design Bounce.

Ολοκληρωμένη επικοινωνία για την προβολή των προϊόντων του υιοθετεί και το Groupe Seb, σύμφωνα με την Τζίνα Σταθουλοπούλου, με τηλεοπτική παρουσία, product placements σε συνδυασμό με κατάλληλο in-store execution, καθώς και συντονισμένη χρήση paid, owned και earned καναλιών στο digital. Υπέρ μιας ολιστικής επικοινωνιακής προσέγγισης τίθεται και ο Νίκος Κουβαβάς μιλώντας για τη στρατηγική της Philips, η οποία υιοθετεί πολυδιάστατο digital σχεδιασμό και καμπάνιες σε καταστήματα.

Στήριξη της κοινωνίας
Κεντρικό άξονα της επιχειρηματικής πρακτικής για τις εταιρείες του κλάδου αποτελεί και η ανάληψη πρωτοβουλιών με κοινωνικό πρόσημο. Σε αυτή τη λογική, το επαγγελματικό τμήμα Business Solutions της LG στήριξε για ακόμα μια φορά τον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ως Technology Partner, αυτή τη φορά για τη λειτουργία του νέου πολυχώρου του οργανισμού στο Κορωπί. Επιπλέον, η LG Electronics υποστήριξε την προσπάθεια δύο μαθητών οι οποίοι δημιούργησαν ένα σύστημα συσκευών που βοηθά στην ένταξη τυφλών παιδιών στα γενικά σχολεία. Το σύστημα Pop2See Smart Class διακρίθηκε στον Εθνικό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων του Υπουργείου Παιδείας και συμμετείχε στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό των Νέων Επιστημόνων 2022 στην Ολλανδία. Η Samsung Electronics Hellas, για έκτη χρονιά, υποστήριξε τον αγώνα δρόμου Ladies Run και έδωσε το «παρών» με τις τελευταίες καινοτομίες του οικοσυστήματος Samsung Galaxy και ένα 360° video booth. Παράλληλα, για τις runners του αγώνα που τερμάτισαν στις τρεις πρώτες θέσεις, χάρισε το νέο Samsung Galaxy Watch5 και τα Galaxy Buds2 Pro.

Βαρβάρα Παππά, Επικεφαλής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, Pitsos

Επένδυση σε αξιοπιστία και relevance
«Αν και οι αλλαγές που βιώνουμε είναι συνεχείς και τόσο γρήγορες που δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθούν, πιστεύουμε ότι αυτή που αφορά στην “πολυμορφικότητα” του σπιτιού και στην ανάγκη αυτό να εξυπηρετεί πολλαπλές ανάγκες της οικογένειας ήρθε για να μείνει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι οικιακές συσκευές καλούνται να αποδείξουν την αντοχή και την αξιοπιστία τους στην αυξημένη χρήση, καθώς και την προσαρμογή τους σε ένα νέο lifestyle. Παράλληλα, αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ενεργειακή κρίση. Και ενώ οι καταναλωτές είχαν ήδη αρχίσει να εκπαιδεύονται για τη σωστή επιλογή φιλικών προς το περιβάλλον συσκευών, αλλά και για τρόπους χρήσης αυτών με οικολογική συνείδηση, πλέον σημαντική προτεραιότητα είναι και η εξοικονόμηση χρημάτων. Μέσα σε αυτό το δυναμικό περιβάλλον, στην Pitsos προσπαθούμε να παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις, ώστε να παραμένουμε επίκαιροι και να προβλέπουμε τις ανάγκες των καταναλωτών στην Ελλάδα, χτίζοντας μια σχέση ζωής και εμπιστοσύνης μαζί τους, σε κάθε στάδιο, σε κάθε βήμα».

Η βιωσιμότητα στην καρδιά της καινοτομίας
«Οι καταναλωτές ξεχωρίζουν τη Philips για την ποιότητα των προϊόντων της και αναγνωρίζουν τη δέσμευση της εταιρείας στην καινοτομία. Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι οι αγορές μας σε Ιταλία, Ισραήλ και Ελλάδα, παρουσιάζουν αύξηση +35%, τα τελευταία 2 χρόνια. Θα διατηρήσουμε αυτήν τη στρατηγική αλλά δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στη βιωσιμότητα. Η βιωσιμότητα επιτυγχάνεται μέσω της βιώσιμης χρήσης υλικών και ενέργειας, διευκολύνοντας την επισκευή και την ανακύκλωση, δουλεύοντας με στόχο τη δημιουργία μίας αποτελεσματικής αλυσίδας ανεφοδιασμού και σχεδιάζοντας προϊόντα και υπηρεσίες με υπεύθυνο τρόπο. Η βιωσιμότητα είναι και θα παραμείνει βασική αξία της στρατηγικής μας».
Νίκος Κουβαβάς, Managing Director, Philips Domestic Appliances Ιταλία, Ισραήλ, Ελλάδα

Τζίνα Σταθουλοπούλου, Marketing Manager, Groupe Seb

Λύσεις για τις μεταβαλλόμενες ανάγκες
«Οι επιχειρήσεις πρέπει να δημιουργούν προϊόντα υψηλής ποιότητας που να ανταποκρίνονται πραγματικά στις ανάγκες ενός ήδη προβληματισμένου καταναλωτή και να παρέχουν την καλύτερη δυνατή και άμεση εξυπηρέτησή του, ανεξάρτητα από το είδος του καναλιού πώλησης ή επικοινωνίας. Ο όμιλος Groupe Seb ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις της αγοράς και εφαρμόζει την omnichannel στρατηγική. Στόχος μας είναι η παροχή ομοιόμορφης και συνεπούς εμπειρίας για τους καταναλωτές μας σε όλα τα διαθέσιμα κανάλια. Στο μέλλον, ο όμιλος Groupe Seb με τις μάρκες Moulinex, Rowenta, Tefal και Krups θα συνεχίσει να έχει επίκεντρο της δράσης και των υπηρεσιών του τον καταναλωτή».

Focus points

Τα brands οικιακών συσκευών επενδύουν σε R&D για προϊόντα που εξοικονομούν χρόνο και διευκολύνουν την καθημερινότητα των καταναλωτώνΗ εξοικονόμηση ενέργειας και η περιβαλλοντική υπευθυνότητα εξελίσσονται σε βασικές παραμέτρους στην κατηγορίαΗ επικοινωνία στην Ελλάδα προβάλλει τα νέα λανσαρίσματα αλλά και το mindset των brands, μέσα από ολιστικές καμπάνιες, με τηλεοπτικά, digital και in-store υλικάΗ κοινωνική υπευθυνότητα τίθεται στο επίκεντρο της εταιρικής στρατηγικής, με πρωτοβουλίες στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και οργανισμώνΗ μετάβαση στο «έξυπνο» σπίτι θέτει νέα δεδομένα και υιοθετείται από ολοένα και περισσότερους καταναλωτές διεθνώς
Keywords
green, white, βιωσιμότητα, βιωσιμότητα, σπιτι, green, white, lg electronics, samsung galaxy, data, market, ελλαδα, philips, seb, νέα, κορονοϊός, γνώμονα, easy, fry, turbo, samsung, dna, design, business, σχολεια, smart, class, hellas, run, galaxy, video, pro, lifestyle, focus, προβάλλει, αξια, Καλή Χρονιά, Ημέρα του παιδιού, νεος παπας, samsung galaxy, αιχμη, ανακυκλωση, εργασια, ισραηλ, ιταλια, ολλανδια, πλαισιο, τα νεα, χυτρα, dna, philips, smart, αγορα, αυξηση, αισθητικη, ανθρωπος, γνώμονα, δυναμικο, εαυτος, ευκολο, ελευθερια, εξυπηρετηση, επικοινωνια, ετη, ετων, ευεξια, τεχνολογια, ζωη, ζωης, ιδια, ειδος, υπηρεσιες, ηρεμια, εικονα, κορωπι, λειτουργια, προβάλλει, ομιλος, ουσιαστικα, περιβαλλον, ποιοτητα, υπογραφη, προβληματα, σιγουρα, σκηνοθεσια, συγχρονο, τυπος, τμημα, υψηλη, φορα, χαμογελο, ομορφα, αγορες, αλυσιδα, business, class, data, design, easy, εμφαση, εθνικο, fry, galaxy, hellas, ιδανικο, καρδια, lifestyle, μεινει, μελετη, μια φορα, market, pro, run, seb, turbo, θεσεις, lg electronics, store
Τυχαία Θέματα