Deodorant Brands: Σαγηνευτική επικοινωνία, ευαισθησία και λανσαρίσματα με οδηγό το ΑΙ

Παρά τις ανατιμήσεις και την οικονομική κρίση, τα αποσμητικά αποτελούν απαραίτητο καθημερινό «σύμμαχο» των καταναλωτών, με το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς να φτάνει τα 27,4 δισ. δολάρια το 2022, σύμφωνα με μελέτη της IMARC Group, ενώ αναμένεται να «σκαρφαλώσει» στα 35,9 δισ. μέχρι το 2028, με ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 4,6% την περίοδο 2023-2028. Όσον αφορά στην αγορά της Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνα της Statista, τα έσοδα στον τομέα των αποσμητικών ανέρχονται σε 6,43 δισ. δολάρια το 2023, ενώ η αγορά αναμένεται να παρουσιάσει ετήσια αύξηση κατά

1,89% CAGR, την περίοδο 2023-2027. Εξετάζοντας και την αγορά της Ελλάδας με στοιχεία της Circana μέχρι τον Μάρτιο του 2023, η αξία των πωλήσεων και ο αριθμός των τεμαχίων που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ βρίσκονται ήδη σε ανοδική πορεία.

Το ηλεκτρονικό καλάθι δίνει ώθηση στην αγορά
Στη μετά-covid εποχή, η συμπεριφορά των καταναλωτών έχει αλλάξει, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τον κλάδο, όπως μας εξηγεί η Βάλια Σάκκου, Digital Media Commerce Lead Personal Care, Unilever. «Οι καταναλωτές αναζητούν ανώτερα ποιοτικά προϊόντα με εξελιγμένα οφέλη και τα αναζητούν άμεσα, εύκολα και γρήγορα. Το κυριότερο, ίσως, insight αφορά στον ρυθμό υιοθέτησης νέων τεχνολογιών. Το e-commerce και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζουν να αναπτύσσονται ραγδαία, ενώ, παράλληλα, διευρύνουν ηλικιακά το κοινό τους».

Και συνεχίζει: «Η κατηγορία των αποσμητικών δεν θα μπορούσε να λείπει από το ηλεκτρονικό καλάθι του καταναλωτή και το ηλεκτρονικό εμπόριο διεκδικεί επάξια τη θέση του ανάμεσα στους στρατηγικούς πυλώνες ανάπτυξης της κατηγορίας». Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια, οι καταναλωτές φαίνεται πως θα συνεχίσουν να αξιοποιούν καθημερινά τα ψηφιακά εργαλεία, αλλά στο μέλλον, ο χρόνος στην οθόνη θα είναι ακόμα πιο επιλεκτικός. «Οι κατηγορίες και οι μάρκες που θα ξεχωρίσουν θα είναι εκείνες που θα καταφέρουν να προσδώσουν αξία στον χρήστη μέσω μιας αποτελεσματικής και επιμελημένης ψηφιακής εμπειρίας», τονίζει.

Φυσικά, αποτελεσματικά και οικονομικά
Καθώς οι καταναλωτές ευαισθητοποιούνται όλο και περισσότερο για την υγεία και το περιβάλλον, φαίνεται πως δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα προϊόντα που χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση. Οδηγούμενα, λοιπόν, από αυτήν την τάση, τα deodorant brands συστήνουν στο κοινό προϊόντα στα οποία απουσιάζουν επιβλαβή κι επεξεργασμένα συστατικά, όπως το αλουμίνιο. Άλλη μία τάση που βρίσκεται σε άνθηση, είναι η ζήτηση για προβιοτικά, τα οποία, εκτός από τα τρόφιμα και τα ποτά, έχουν «διεισδύσει» και σε skincare προϊόντα και καλλυντικά. Αυτή η στρατηγική γίνεται όλο και πιο δημοφιλής μεταξύ των natural deodorant brands σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς καταπολεμά την κακοσμία, διατηρώντας, παράλληλα, τη φυσική ισορροπία του δέρματος. Άλλη μία αναδυόμενη τάση είναι τα pocket-sized αποσμητικά, γεγονός που αποδίδεται στο αυξανόμενο κόστος ζωής. Ναι μεν είναι φθηνότερα λόγω μεγέθους, αλλά δεν χάνουν την αποτελεσματικότητά τους που αποτελεί το κύριο ζητούμενο του καταναλωτή.

Η καινοτομία στα καλύτερά της
Η αυξανόμενη ζήτηση για νέα, καινοτόμα αρώματα ιδιαίτερα από τους millennials, φαίνεται πως δημιουργεί θετικές προοπτικές για την αγορά των deodorant brands. Σε αυτό το πλαίσιο, το STR8 προχώρησε στο λανσάρισμα του νέου STR8 Game, με νότες από μήλο και ανανά, με στόχο αναβαθμίσει την καθημερινότητα του άντρα.
«Η κατηγορία των αποσμητικών χαρακτηρίζεται από συνεχή καινοτομία», επισημαίνει η Κατερίνα Ανδρονικάκη, Βrand Manager Deodorants South East Europe, Unilever, η οποία μας προτείνει να σταθούμε στα δύο βασικά λανσαρίσματα που ξεχωρίζουν αυτή τη χρονιά, καθώς φέρνουν την επανάσταση στις μάρκες που ο καταναλωτής εμπιστεύεται περισσότερο.

«Η μάρκα Dove εξελίσσει τον ενυδατικό και αποτελεσματικό της χαρακτήρα, παρουσιάζοντας τη νέα σειρά αποσμητικών Dove Advanced Care για την καλύτερη φροντίδα Dove που είχες ποτέ στην περιοχή της μασχάλης! Η νέα σειρά Dove Advanced Care διαθέτει τεχνολογία τριπλής ενυδάτωσης, παρέχοντας ενισχυμένη προστασία που διαρκεί έως και 72 ώρες. Είναι εμπλουτισμένη με ενυδατικά συστατικά φυτικής προέλευσης, ενώ η σύνθεσή της είναι vegan, cruelty-free και εγκεκριμένη από την PETA. Το Dove προσκαλεί τους καταναλωτές να σηκώσουν άφοβα τα χέρια ψηλά, αφού η νέα και εξελιγμένη σύνθεση των αποσμητικών Dove φροντίζει και βοηθά στη ενυδάτωση της επιδερμίδας, για να νιώθεις γεμάτη αυτοπεποίθηση σε κάθε σου στιγμή».

Παράλληλα, η ίδια αναφέρθηκε και στο Axe, το οποίο ανέκαθεν στηρίζει τον άνδρα καταναλωτή με στόχο να του δίνει αυτοπεποίθηση και να νιώθει έτοιμος να αντιμετωπίσει τα πάντα. «Η νέα καμπάνια του Axe απευθύνεται στο σύγχρονο genZ κοινό, υπενθυμίζοντας πως όταν μυρίζεις ακαταμάχητα φρέσκος, είναι μεταδοτικό! Επιπλέον, ένα ακόμα νέο άρωμα, το Axe ΑΙ Limited Edition ενισχύει το χαρτοφυλάκιο της μάρκας. Είναι το πρώτο άρωμα που φτιάχτηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και ήρθε για να σπάσει τον κώδικα του ακαταμάχητου αρώματος!», προσθέτει.

Έντονες δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας
Έντονες ήταν οι ενέργειες εταιρικής υπευθυνότητας, το περασμένο διάστημα, για τα brands της κατηγορίας, υπενθυμίζοντας στο κοινό πως παραμένουν στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη. Συγκεκριμένα, το brand του ομίλου Σαράντη, Noxzema και τα My Market συνεργάστηκαν, αναλαμβάνοντας από κοινού την ενίσχυση του μη κρατικού και μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Άνιμα» με σύνθημα «Πολύτιμη η ψυχική σου υγεία. Φρόντισέ την». Στη δράση συνέβαλαν και οι καταναλωτές, καθώς μέρος των εσόδων από την πώληση προϊόντων γυναικείας και ανδρικής φροντίδας Noxzema στα My Market, διατέθηκαν για να ενισχύσουν το έργο του οργανισμού. Η ενέργεια πραγματοποιήθηκε από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου, αποκλειστικά σε όλα τα καταστήματα My Market.

Από την πλευρά της, η Procter & Gamble, εδώ και 2 χρόνια, στηρίζει το WWF Ελλάς, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών και την ενίσχυσή της μέσα από την πιλοτική εφαρμογή της προδιαγεγραμμένης καύσης.

Η προδιαγεγραμμένη καύση είναι ένα αποδεκτό από οικολογικής και οικονομικής άποψης εργαλείο που οδηγεί στην ελεγχόμενη μείωση και την αποτελεσματική διαχείριση της δασικής καύσιμης ύλης. Ουσιαστικά, μέσω της μείωσης της συσσωρευμένης καύσιμης ύλης, όπως των πυκνών θάμνων, μειώνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιών μεγάλης έντασης. Σημειώνεται πως το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά στο νησί της Χίου τον Ιούνιο του 2021, σε συνεργασία με εθνικούς και τοπικούς φορείς. Στόχος είναι μέσα από στοχευμένες καύσεις σε δασικές εκτάσεις στη Χίο, να συλλεχθούν επιστημονικά δεδομένα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε η μέθοδος αυτή να υιοθετηθεί για την προστασία όλων των δασών της χώρας.

Βιωσιμότητα και συμπερίληψη τα ζητούμενα
Στοχεύοντας σε ένα μέλλον όπου η βιωσιμότητα και η συμπερίληψη θα είναι συνώνυμες της επαγγελματικής προόδου, η Beiersdorf Hellas δεσμεύεται για την έμπρακτη ενίσχυση της ελληνικής ομάδας Diversity & Inclusion, καθώς και των συνολικών δράσεων της νεοσύστατης ομάδας, Sustainability. Η διατμηματική ομάδα Diversity & Inclusion -η οποία δραστηριοποιείται ήδη τα τελευταία 3 χρόνια- ετοιμάζεται να υποδεχθεί και φέτος νέα μέλη, συνεχίζοντας το έργο της για τη διατήρηση ενός ποικιλόμορφου και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος για όλους. Αντίστοιχα, η διατμηματική ομάδα Sustainability θα βοηθήσει έμπρακτα την εταιρεία να πετύχει τους στόχους βιωσιμότητας που έχουν τεθεί στην παγκόσμια ατζέντα sustainability της Beiersdorf, Care Beyond Skin. Οι δράσεις της ομάδας αποσκοπούν να μειώσουν ακόμα περισσότερο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Beiersdorf Hellas, μεγιστοποιώντας τα οφέλη για τον τοπικό κοινωνικό ιστό.

Η ομορφιά κρύβεται παντού
Μία διαφορετική έκθεση φωτογραφίας διοργανώθηκε από το Dove στον εκθεσιακό χώρο του μετρό Συντάγματος, τον περασμένο Ιούλιο. Σκοπός της ήταν να ανακαλύψουν οι επισκέπτες ότι η ομορφιά κρύβεται παντού και ότι σε μία πραγματικότητα που η αγάπη για την εικόνα είναι πιο ισχυρή από ποτέ, εμείς οφείλουμε να βάζουμε πρώτη την αγάπη για το σώμα μας. Για την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «The Artpit Collection», 8 Έλληνες φωτογράφοι ένωσαν τις δυνάμεις τους με το Dove, δημιουργώντας έργα που αναδεικνύουν τη γυναικεία μασχάλη, μέσα από την ξεχωριστή καλλιτεχνική τους ματιά. Σκοπός ήταν να φέρουν ένα βήμα πιο μπροστά στη συνείδησή μας αυτό το παρεξηγημένο και παραμελημένο σημείο του σώματος και να προβάλλουν τις ιστορίες που έχει να πει. Με την πρωτοβουλία αυτή, το Dove θέλησε να ανοίξει τον διάλογο και τον δρόμο προς την πραγματική φροντίδα, εμπνέοντας τις γυναίκες να αγαπήσουν την ευαίσθητη περιοχή της μασχάλης τους, με σύμμαχο τη σειρά αποσμητικών Dove.

Επικοινωνία που προάγει την ενσυναίσθηση
Ο όμιλος Σαράντη, αναγνωρίζοντας σε βάθος την ευθύνη του ενώπιων των μελλοντικών γενεών, δεσμεύεται να παίξει τον ρόλο του στην αλλαγή σε κοινωνικό, περιβαλλοντικό και ηθικό επίπεδο, με αποφάσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και στρατηγικές συνεργασίες. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίστηκε, για 2η χρονιά, η καμπάνια Human-Up που πραγματοποιεί το brand ανδρικής φροντίδας STR8 μαζί με επιλεγμένες αλυσίδες super market, μέσω της οποίας προάγεται η ενσυναίσθηση, ακούγοντας τις ανάγκες του αντρικού νεανικού κοινού, ακολουθώντας μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Συγκεκριμένα, το STR8, με αφορμή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, προέτρεψε τον άντρα φέτος να μην φοβάται να εκφραστεί και να δείξει τα συναισθήματά του. Επιπλέον, το brand διατηρεί συνεργασία με το Κέντρο Μέριμνας Οικογενείας και Παιδιού και με την πρωτοβουλία «Live Without Bullying» στηρίζει τη λειτουργία του, διαθέτοντας μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του, κατά τα προγραμματισμένα in-store activations, στην τόνωση του αγώνα κατά τoυ bullying.

Κατερίνα Ανδρονικάκη, Βrand Manager Deodorants South East Europe, Unilever

«Στόχος μας να εμπνέουμε την αυτοπεποίθηση»
«Βασικότερό μας μέλημα, ως ηγέτης της κατηγορίας των αποσμητικών, είναι να συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις επιθυμίες των καταναλωτών, προσφέροντας εξελιγμένα και καινοτόμα προϊόντα που απευθύνονται στις αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητας για το γυναικείο και το ανδρικό κοινό, οδηγώντας έτσι την ανάπτυξη του κλάδου. Τώρα, η ανάγκη για ισχυρή προïοντική καινοτομία και αυθεντική επικοινωνία είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Με όχημά μας την εμβληματική μάρκα Dove, που διαχρονικά απευθύνεται στον καταναλωτή με έναν αληθινό και διαφορετικό τρόπο, προφέρουμε ενισχυμένη φροντίδα μέσα από τα προϊόντα μας κι έχουμε στόχο να εμπνέουμε την αυτοπεποίθηση και να προωθούμε υγιή πρότυπα ομορφιάς».

Βάλια Σάκκου, Digital Media Commerce Lead Personal Care, Unilever

Επανεκκίνηση των αξιών
«Τα τελευταία χρόνια ήταν κάθε άλλο παρά συνηθισμένα και το 2023 δεν θα αποτελέσει εξαίρεση, καθώς ακολουθεί μια συλλογική επανεκκίνηση αξιών και αναδύονται νέες προτεραιότητες στα κριτήριά μας. Παράλληλα, οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να ανακαλύψουν ξανά τον κόσμο f2f, παρά τις μελλοντικές αβεβαιότητες και είναι υποχρέωσή μας να τους στηρίξουμε σε όλες τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Βρισκόμαστε στην προνομιακή θέση να διαχειριζόμαστε 2 leading brands με ισχυρές αξίες και ιδανικά που καινοτομούν συνεχώς και λειτουργούν ως πυξίδα της στρατηγικής μας. H μάρκα Dove, εδώ και πάνω από μία δεκαετία, αναδεικνύει θέματα που αφορούν στο γυναικείο φύλο με σκοπό να συμβάλλει ώστε οι επόμενες γενιές να μεγαλώσουν απαλλαγμένες από τα περιοριστικά στερεότυπα του παρελθόντος. Από την άλλη, το Axe είναι μια iconic μάρκα με διαχρονικό appeal σε νεανικά κοινά, που διακρίνεται για τη συνεχή της καινοτομία αλλά και τη φρέσκια, νεανική οπτική της».

Ακαταμάχητη φρεσκάδα 24/7

Axe: Στον «αέρα» βρίσκεται καμπάνια για το νέο Axe Epic Fresh, το οποίο αποτελεί «σύμμαχο» του άντρα από την αρχή της ημέρας. Στο σποτ βλέπουμε έναν άντρα να αρωματίζεται με το Axe Epic Fresh και να διακτινίζεται στην παρέα με τους φίλους του, γίνοντας το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς το Axe Epic Fresh προσφέρει «άρωμα γεμάτο φρεσκάδα, κάθε στιγμή».

Dove: «H τέλεια μασχάλη δεν υπάρχει». Με αυτό το statement ξεκινά το νέο TV σποτ του Dove Advanced Care, με προηγμένη σύνθεση που φροντίζει την επιδερμίδα, για έως 72 ώρες. «Είτε είναι φυσική, ξυρισμένη, με σημάδια ή χωρίς, όλες οι μασχάλες είναι όμορφες και κάθε μία μοναδική!».

Old Spice: Το νέο TV σποτ του Old Spice εστιάζει στο μήνυμα πως ο άντρας ξεκινά φρέσκος τη μέρα του και μένει φρέσκος 24/7, χρησιμοποιώντας το Old Spice. Συγκεκριμένα, εμφανίζεται ένας σερίφης να προσφέρει στον πρωταγωνιστή αφρόλουτρο Old Spice στο πρωινό ντουζ και η φρεσκάδα συνεχίζεται μέχρι το τέλος της ημέρας με το stick Old Spice.

Borotalco: Στον «αέρα» βρίσκεται επικοινωνία για το προϊόν Borotalco Original, με άρωμα… Ιταλίας! Στο σποτ, με tagline «Ξέχνα τον ιδρώτα, Αγκάλιασε τη ζωή», παρουσιάζεται η ιστορία μιας κοπέλας, η οποία χαίρεται στιγμές από την καθημερινότητά της, αγκαλιάζοντας ξέγνοιαστη τον φίλο της, φορώντας το Borotalco Original, με ενισχυμένη αντιιδρωτική προστασία.

Keywords
επικοινωνια, my market, wwf ελλάς, super market, Άγιος Βαλεντίνος, group, ελλαδα, media, unilever, νέα, game, europe, vegan, peta, axe, market, δραση, wwf, βιωσιμότητα, hellas, εταιρεία, skin, μετρο, super, live, υγιή, fresh, stick, original, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, συνταγμα live, αξια, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, Ημέρα του παιδιού, τελος του κοσμου, ξανα, αγιου βαλεντινου, my market, οικονομικη κριση, επιθυμιες, βημα, εργαλεια, ηγετης, καθημερινη, μηλο, νησι, ομορφια, πλαισιο, προγραμμα, υγεια, φυσικη, ωθηση, axe, game, unilever, αγαπη, αγορα, αυξηση, αλουμινιο, αρωματα, αρωμα, ατζεντα, αυτοπεποιθηση, αφορμη, βιωσιμότητα, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινεται, διαστημα, ευκολα, εκθεση, ενεργεια, εργα, εποχη, ερευνα, εταιρεία, ευθυνη, τεχνολογια, ζωης, υγιή, ιδια, ηθικο, εικονα, ισορροπια, λειτουργια, λειπει, ματια, μειωση, νοτες, ομαδα, παντα, οθονη, ομιλος, ουσιαστικα, οχημα, περιβαλλον, πυξιδα, πιθανοτητες, ποτα, πρωινο, πωλησεις, ρολο, συγκεκριμενα, σειρα, σουπερ μαρκετ, σημαδια, σωμα, συγχρονο, σουπερ, ταση, φυλο, φτανει, χερια ψηλα, χρονος, ωρες, group, super, free, εφαρμογη, europe, fresh, hellas, ιδιαιτερα, media, μελετη, μεθοδος, μπροστα, market, νιωθεις, original, peta, πωληση, skin, θεματα, vegan, wwf, wwf ελλάς, χαιρεται, ξεκινησε, χερια, stick, store, super market
Τυχαία Θέματα