16ο συνέδριο HAPCO: «Back to the Future» για τον συνεδριακό τουρισμό

Σε μία περίοδο διαχείρισης έντονης κρίσης και λίγο πριν την παύση των συνεδρίων στη χώρα μας, οι επαγγελματίες διοργανωτές συνεδρίων έδωσαν το δικό τους μήνυμα: τώρα περισσότερο από ποτέ απαιτείται εγρήγορση και αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που έχουν στα χέρια τους οι επαγγελματίες του κλάδου.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και σε όλες τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η αγορά του συνεδριακού τουρισμού αλλά και το σύνολο του MICE industry (meetings, incentives, conferences and exhibitions) πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 και την Παρασκευή 6 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Grand Hyatt,

το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο του HAPCO. Στις εισηγήσεις καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων επαγγελματιών τονίστηκαν η σημασία του εκσυγχρονισμού, η χρήση των νέων τεχνολογιών, η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, οι συνέργειες με τους φορείς του τουρισμού αλλά και η εξωστρέφεια σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Την ανάγκη χάραξης στρατηγικής που θα οδηγήσει στο μέλλον του συνεδριακού και MICE τουρισμού, επεσήμανε στην ομιλία της η πρόεδρος του HAPCO Ειρήνη Τόλη, τονίζοντας, ότι: «Η χρονική συγκυρία κατά την οποία συναντιόμαστε, έρχεται απλώς να επιβεβαιώσει αυτό που ήδη γνωρίζουμε όλοι όσοι δραστηριοποιούμαστε στον τομέα του τουρισμού: Πόσο εύθραυστος είναι αυτός σε κάθε εξωγενή παράγοντα, πολιτικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό. Ανεξάρτητα όμως από αυτήν την τρέχουσα πρόκληση, η πραγματικότητα είναι ότι ούτως ή άλλως διανύουμε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών για τον ελληνικό τουρισμό και οφείλουμε ως επαγγελματίες να μην σταθούμε απαθείς παρατηρητές των εξελίξεων. Πρέπει να προτείνουμε τρόπους όχι μόνο για να προσαρμοστούμε, αλλά κυρίως να παίξουμε το ρόλο του ρυθμιστικού παράγοντα στις αλλαγές και στις νέες προκλήσεις».

Στην προσπάθεια να αναδειχθεί η Αθήνα σε έναν δυναμικό προορισμό, επενδύοντας σταθερά και στην ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) Βαγγέλης Βλάχος, ο οποίος τόνισε ότι «Προωθούμε συστηματικά την πόλη στη διεθνή αγορά. Για τους διοργανωτές παγκόσμιων συνεδρίων άλλωστε, οι βιώσιμες πρακτικές ενός προορισμού αποτελούν πλέον σημαντικότατο κριτήριο επιλογής για μία πόλη και το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών επιδεικνύει γρήγορα αντανακλαστικά, διεκδικώντας -ενεργά- παγκόσμια συνέδρια με θεματική τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Στο Συνέδριο παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Γιώργος Βερνίκος, Γενικός Γραμματέας ΔΣ ΣΕΤΕ, ο Λύσανδρος Τσιλίδης, Πρόεδρος FedHATTA, o Νίκος Κελαϊδίτης, πρόεδρος HATTA και η Ελένη Σωτηρίου, Διευθύντρια του Γραφείου Συνεδρίων Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης επεσήμανε την ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης του εγχώριου τουριστικού προϊόντος και την ανάπτυξή του σε όλες τις περιοχές της χώρας μας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με Γερμανούς τουριστικούς πράκτορες και το «κλείδωμα» συμφωνίας για την πραγματοποίηση του ετήσιου Συνεδρίου του Γερμανικού Ταξιδιωτικού Συνδέσμου DRV, στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2020 και, συγκεκριμένα, στο Costa Navarino. «Προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες που διαμορφώνονται μέρα με τη μέρα και αυτού του είδους η προσαρμογή είναι η πολιτική όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε» τόνισε.

Τους άξονες ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για να απελευθερωθεί η δυναμική του συνεδριακού τουρισμού, παρουσίασε από το βήμα του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του HAPCO, ο Υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, επισημαίνοντας ότι η μέση ημερήσια δαπάνη των ξένων επισκεπτών που ήρθαν στην Ελλάδα για να πάρουν μέρος σε κάποιο συνέδριο ήταν 5,5 φορές μεγαλύτερη από τη μέση ημερήσια δαπάνη των συνηθισμένων επισκεπτών, ενώ ο συνεδριακός τουρισμός συμβάλλει στο να αντιμετωπιστεί ένα από τα μεγαλύτερα δομικά προβλήματα του τουρισμού μας, που είναι η εποχικότητα, αφού ο χρόνος διεξαγωγής συνεδρίων είναι την άνοιξη και το φθινόπωρο.

H ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Ori Lahav, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων, IAPCO, παρουσίασε τη συμβολή του συνεδριακού τουρισμού στην παγκόσμια οικονομία. Υπολογίζεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η αγορά των meetings παρουσιάζει κύκλο εργασιών περί των 2,5 τρισ. δολαρίων, ενώ 25,9 εκατ. είναι οι θέσεις εργασίας (περιλαμβανομένων διοργανωτών και προμηθευτών του κλάδου) για να εξυπηρετήσουν 1,5 δισ. συμμετεχόντων σε πάνω από 180 χώρες.

Οι τάσεις (προ κρίσης πανδημίας και πάγωμα όποιας διοργάνωσης), είναι η διοργάνωση συνεδρίων και business events με μικρότερο αριθμό συμμετεχόντων, με λιγότερες μέρες διεξαγωγής, που δίνει ωστόσο την ευελιξία επιλογής περισσότερων και εναλλακτικών χώρων, αλλά και τη δυνατότητα πραγματοποίησης περισσότερων διοργανώσεων. Η τεχνολογία σε κάθε περίπτωση μπορεί να συμβάλει στην όποια ανάπτυξη του κλάδου και πολύ περισσότερο στο να επανέλθει η αγορά και να ανακάμψει από την κρίση.

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΟΥ MICE INDUSTRY
Ηγεσία, διαχείριση κρίσεων και προσωπική ανάπτυξη είναι οι τομείς στους οποίους εστιάζουν οι εταιρείες διοργάνωσης για την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού τους. Επιπλέον, η ικανότητα προσαρμογής σε νέες συνθήκες, η ευελιξία, η καινοτόμα σκέψη και πρακτική, η διαχείριση ομάδων αποτελούν επίσης σημαντική προτεραιότητα εν μέσω και της εξέλιξης της κρίσης. Τονίστηκε η σπουδαιότητα να προωθήσουν οι εταιρείες στους εργαζόμενους τους προγράμματα ευεξίας αλλά και κινήτρων για προσωπική εξέλιξη στο επαγγελματικό περιβάλλον.

Επιπλέον, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την αναγκαιότητα εποικοδομητικής συνύπαρξης πολλαπλών γενεών που συναντάμε στο επιχειρηματικό περιβάλλον, ενώ τονίστηκε και ο ρόλος της γυναίκας και η συμβολή της σε θέματα λήψεως αποφάσεων και ηγεσίας. Τα παραπάνω υποστήριξαν με τις εισηγήσεις τους η γνωστή στην παγκόσμια τουριστική κοινότητα Nicky McGrane, CEO, Conference Partners International, αλλά και Έλληνες επαγγελματίες στο coaching, τις πωλήσεις, την επιχειρηματική εκπαίδευση. Να εμπνευστεί και να συμμετέχει η νέα γενιά στον συνεδριακό τουρισμό ήταν επίσης ένα μήνυμα που πέρασαν οι διοργανωτές του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του HAPCO.

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ
Τα νέα οπτικά και ηχητικά μέσα, η διαδραστικότητα των συμμετεχόντων, προσφέρουν νέες προοπτικές και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε μία διοργάνωση που μπορεί να είναι από ένα μεγάλο συνέδριο, ή ένα μικρό meeting. Οι συμμετέχοντες άλλωστε του διήμερου συνεδρίου είχαν την ευκαιρία να «πάρουν μία γεύση» από την εταιρεία Podimatas Group και τον Παναγιώτη Ποδηματά, αντιπρόεδρο HAPCO, που παρουσίασε ένα special event που διοργάνωσε για λογαριασμό ενός αμερικανικού DMC (destination management company) στην Ελλάδα.

ΣΤΟ «ΜΕΤΩΠΟ» ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
Ο νέος πρόεδρος του IAPCO, Ori Iahav, απάντησε σε Έλληνες δημοσιογράφους για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, συστήνοντας ψυχραιμία, ευελιξία, αλλά και συμμόρφωση με τα μέτρα πρόληψης που συστήνουν οι φορείς υγείας. Συμβούλεψε επίσης τους διοργανωτές να μην προχωρούν σε ακυρώσεις αλλά σε αναβολές και να επενδύσουν στη χρήση livestreaming «διασώζοντας» συμμετοχές. Όπως είπε, το επόμενο δίμηνο θα είναι κρίσιμο και ο κλάδος MICE θα πρέπει να ζητήσει τη στήριξη των κυβερνήσεων.

Ο HAPCO από την πλευρά του, σε συνέχεια των μέτρων αναστολής διοργάνωσης συνεδρίων στη χώρα μας, προέβη σε προτάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία και Φορείς για τη στήριξη και προστασία του κλάδου. Μεταξύ άλλων, ζήτησε ευελιξία πληρωμών και ακυρωτικής πολιτικής, άρση των περιορισμών που ισχύουν σε ΕΟΦ και ΣΦΕΕ για τα επιστημονικά/ιατρικά συνέδρια μέχρι την οριστική άρση των μέτρων, υποστήριξη των προμηθευτών, επιχειρήσεων του κλάδου, τουριστικών γραφείων και γενικά όσων εμπλέκονται στην οργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων, που σηκώνουν μεγάλο μέρος της οικονομικής ζημιάς

Σε πολλές περιπτώσεις, έχουν προκαταβάλλει αρκετές εβδομάδες πριν την ακύρωση/αναβολή το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού κόστους της εκδήλωσης (60-75% σε όλους τους προμηθευτές). Τέλος, ζήτησε οικονομική υποστήριξη του κλάδου με επιδοτήσεις μισθοδοσίας, ασφαλιστικών εισφορών και άλλων υποχρεώσεων, προκειμένου να διατηρηθεί ο εργαζόμενος στον τουρισμό πληθυσμός, λαμβάνοντας υπόψη και ότι ο αριθμός των απασχολούμενων αυτή την περίοδο της έναρξης της τουριστικής περιόδου είναι πολύ μεγάλος.

ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Η Ελλάδα βρίσκεται στη 15η θέση των ευρωπαϊκών χωρών στη διοργάνωση συνεδρίων, με μερίδιο μόλις 2,5%. Οι βασικοί άξονες για την απελευθέρωση της δυναμικής του κλάδου, όπως παρουσιάστηκαν από τον υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα, είναι:
1. Δημιουργία μεγάλου Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου.
2. Επικαιροποίηση και βελτίωση του θεσμικού πλαισίου διοργάνωσης συνεδρίων, με σύγχρονους κανόνες, όρους πιστοποίησης, ελεγκτικό μηχανισμό.
3. Ενεργοποίηση του μητρώου συνεδρίων για αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, διασφάλιση δημοσίων εσόδων και κανόνες ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού.
4. Αναπτυξιακά και φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στον συνεδριακό τουρισμό, που μπορούν να συνδέονται και με τη δημιουργία τουριστικών ή εμπορικών δραστηριοτήτων.
5. Επανεξέταση του κανονιστικού πλαισίου έγκρισης των ιατρικών συνεδρίων από τον ΕΟΦ.
6. Συνδυαστική ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού με τον αστικό τουρισμό.
7. Σύγχρονη πολιτική προβολής και προώθησης με στενή συνεργασία ΕΟΤ, ΣΕΤΕ και HAPCO.
8. Αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, με σημείο αναφοράς τη διαχείριση και το management συνεδρίων.

ΟΙ 10 «ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ» ΣΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ BUSINESS EVENTS
1. Αμερική
2. Γερμανία
3. Αγγλία
4. Γαλλία
5. Ισπανία
Ελλάδα βρίσκεται στην 25η θέση
Αφορά διοργανώσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2018, Πηγή: IAPCO

ΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
1. Παρίσι
2. Βιέννη
3. Βερολίνο
4. Λονδίνο
5. Βαρκελώνη
Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση
Αφορά διοργανώσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2018, Πηγή: IAPCO

Keywords
back to the future, future, γιώργος βερνίκος, costa navarino, hyatt, αθηνα, σετε, hatta, θεσσαλονικη, ελλαδα, navarino, business, ceo, νέα, τεχνολογια, υπηρεσια, εταιρεία, group, dmc, εοφ, σφεε, εοτ, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, θεματα πανελληνιων, γαλλια, 25η μαρτιου, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, γιώργος βερνίκος, ελενη, επιδοτησεις, χωρες, βημα, εοτ, εοφ, ημερησια, οικονομια, σφεε, το βημα, ceo, costa navarino, dmc, hyatt, αγορα, ανοιξη, αξονες, εβδομαδες, βλαχος, βλεμμα, βρισκεται, δυνατοτητα, δυναμικο, εγρηγορση, ευκαιρια, ειπε, ειρηνη, εκπαιδευση, ενεργα, εξελιξη, εξωστρεφεια, επενδυσεις, ερχεται, εταιρεία, τεχνολογια, υπηρεσια, υφυπουργος, ηχητικα, θεσεις εργασιας, ομιλια, μικρο, μανο, νεα γενια, ξενοδοχειο, οπτικα, πεμπτη, περιβαλλον, πηγη, προβληματα, προγραμματα, πωλησεις, ρολο, σετε, συγκεκριμενα, συνεχεια, σωτηριου, τουρισμος, φθινοπωρο, χρονος, ψυχραιμια, group, business, εθνικο, hatta, χωρα, navarino, θεματα, θεοχαρης, θεσεις, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα