Ο Ευθύμης Ζησάκης για την παράσταση,''Πλούτος'':«Είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του Αριστοφάνη»

12:46 28/6/2016 - Πηγή: TVNea
Αυτό το καλοκαίρι θα δούμε τον Ευθύμη Ζησάκη σε αρχαία κωμωδία, στον Πλούτο του Αριστοφάνη...

«Πράγματι. Κατά την άποψή μου, είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του Αριστοφάνη. Γράφτηκε σε μία μεταβατική περίοδο, καθώς αποτελεί τον προπομπό για να περάσει σε μία άλλη φάση γραφής, τη μέση κωμωδία. Είναι ένα κείμενο απίστευτα άμεσο, απίστευτα σημερινό, μοιάζει σαν να γράφτηκε σήμερα. Αυτό είναι το μεγαλείο του. Το επεξεργαζόμαστε, με βάση πάντα το αρχαίο κείμενο, αλλά με μία
πιο σύγχρονη ματιά, που περνάει 100% τα μηνύματα του έργου. Το νόημα, που ουσιαστικά πρέπει να καταλάβουμε όλοι σήμερα, είναι βαθύ και δυνατό: ότι η ευτυχία δεν είναι στο χρήμα».

Είναι, πράγματι, ένα επίκαιρο έργο, γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο: Μιλάει για τη διανομή του πλούτου...

«Και ο πλούτος είναι τυφλός. Δεν ξέρει πού δίνει τα χρήματα, και όταν βρίσκει το φως του, προσπαθεί να αποκαταστήσει την αδικία. Αλλά ποιος είναι ο ουσιαστικός πλούτος είναι το θέμα... Είναι το χρήμα, το χαρτί; Η άποψή μου, που, σ' αυτή την περίπτωση, ταυτίζεται απόλυτα με το μήνυμα του κειμένου του Αριστοφάνη, είναι πως ο ουσιαστικός πλούτος έρχεται από εντελώς διαφορετικά πράγματα. Ο αληθινός πλούτος είναι στα ποιήματα, και όχι στα χρήματα».

Πηγή:mytvhttp://www.tvnea.com
Keywords
Τυχαία Θέματα