Νέο σεμινάριο «Σεναριογραφίας», από τον Παναγιώτη Καποδίστρια στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής Tabula Rasa

15:02 22/8/2018 - Πηγή: TVNea

Μήπως ήρθε η ώρα να… μάθεις να γράφεις για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο;Την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου στις 20:00 ξεκινάει το νέο σεμινάριο «Σεναριογραφία: μέθοδος και τεχνικές» με καθηγητή τον Παναγιώτη Καποδίστρια ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa", με παρακολούθηση από κοντά ή εξ αποστάσεως. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι' αυτό βιαστείτε! Η διαφορά του σεναρίου από το λογοτεχνικό κείμενο είναι ότι μπορεί να οπτικοποιήσει τις εικόνες που ο σεναριογράφος έχει στο μυαλό του. Βασίζεται στη φαντασία και στην πρακτική εξάσκηση
του συγγραφέα.
Σκοπός του μαθήματος είναι να δώσει στο σπουδαστή τα σωστά εφόδια και κίνητρα για να δημιουργήσει το δικό του ολοκληρωμένο σενάριο.Λίγα λόγια για το μάθημα:
Στο συγκεκριμένο σεμινάριο θα διδαχθείτε τις βασικές αρχές του σεναρίου, το περιεχόμενο, τους χαρακτήρες, τις πράξεις, τις σκηνές και τα θέματα. Θα αναλύσουμε το διάλογο και θα γνωρίσετε το κείμενο και το υπό - κείμενο. Θα εξασκηθείτε αρχικά με δημιουργικές ασκήσεις καθώς και απλές αναθέσεις γραφής, μέχρι να φτάσετε στην ολοκληρωμένη συγγραφή σεναρίων. Θα εξερευνήσουμε τεχνικές που θα σας βοηθήσουνε να προχωρήσετε ένα σενάριο, αλλά και εκείνες που μας φωτίζουν του στόχους και τις ανάγκες του ήρωα μας. Θα μάθετε τη σωστή τοποθέτηση των συγκρούσεων. Θα δουλέψετε με τις εμπειρίες σας και θα μάθετε να τοποθετείτε στο σενάριο δικά σας βιώματα και καταστάσεις. Τέλος, θα ασχοληθείτε περισσότερο με το θεατή και την επίδραση του σεναρίου σας, πάνω στην ψυχολογία του. Θα δουλέψετε περισσότερο με τα συναισθήματα αλλά θα μάθετε και την πολύ σημαντική τεχνική του rewriting.Βασικές ενότητες του σεμιναρίου είναι οι παρακάτω:Βασικές θεωρίες σεναρίου – μέρος Α’ (J.Truby, R.Nugmanov, F.Daniel, L.Segar, Jung, G.Rico κλπ)Βασικές θεωρίες σεναρίου – μέρος Β’ (Αριστοτέλης-Πλάτωνας)Τεχνική δημιουργικής γραφής – Δημιουργική σκέψη – Οπτικοακουστική αφήγησηΗθογραφία – Fraytag – VorhausLog line – Tag lineΠροοπτική ισχύοςΑντίθεση – ΣυγκρούσειςΤέχνασμα της αποτυχίαςΕισαγωγή – Πρόλογος σε μια ιστορία – Πρώτο σημείο ανατροπήςWriter’s journalΤεχνική συστηματικού εκτός τόπου – Cut off technique – Σημεία ανατροπήςΤεχνική της φανταστικής υπόθεσηςΤεχνική clusteringΤεχνική mind mappingΤεχνική του ελεύθερου συνειρμού – Αυτόματη γραφήΤεχνική της διευκρίνησης του προβλήματοςΔεύτερη πράξη – Έσχατο σημείο – Gros planΉχος – Δύναμη της μουσικής – Τεχνική της ποσότηταςΔουλεύοντας με τα όνειρα – Δουλεύοντας με τα συναισθήματαΔιευκρίνιση και ανάλυση του συναισθηματικού θέματος της ιστορίαςΔουλεύοντας με τις εμπειρίες μας – ΑντιστρεπτικότηταΔουλεύοντας με τον πρώτο έρωτα – Παραμύθια – Μύθοι – Αρχέτυπη κριτικήΜοραλιστική φόρμα αφήγησης – Διώνυμο θεμάτωνΔουλεύοντας με τη σκιά – Δουλεύοντας με το υπο-κείμενοΔεύτερο σημείο ανατροπής – Ρυθμός – BeatsΛίμερικ – Δουλεύοντας εναλλακτικά – Ανάποδη γραφήΔουλεύοντας με την ψυχολογία του θεατή – RewritingΠαρακολούθηση και ανάλυση ταινιών σεναριακού ενδιαφέροντοςΤα μαθήματα ξεκινούν την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018 και το σεμινάριο ολοκληρώνεται σε 38 δίωρα μαθήματα.

Το μάθημα θα γίνεται κάθε Δευτέρα 20:00-22:00 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa", Τριών Ιεραρχών 18-20 Θησείο.Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να συμπεριληφθεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (distance learning), με παρακολούθηση των μαθημάτων μέσω ενός απλού υπολογιστή, από όποιο μέρος του κόσμου κι αν είστε.

Στο τέλος του προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το εργαστήρι "Tabula Rasa".

Σημείωση: Το πρόγραμμα απευθύνεται για περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.

Για δηλώσεις συμμετοχής και εγγραφές, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa" στο τηλέφωνο: 213 00 24 291 ή στο 6940 655 331 ή στο e-mail: [email protected] Δείτε όλα τα δημιουργικά σεμινάρια της σχολής, πατώντας εδώ: http://www.tabula.gr/Pages/autunno.html
http://www.tvnea.com
Keywords
Τυχαία Θέματα