Διαμάντια, αστακοί και... πιτόγυρα στο γάμο της κόρης του πλουσιότερου Έλληνα

11:15 10/9/2013 - Πηγή: TVNea
Πρωτόγνωρες εικόνες στο γάμο της κόρης του Φιλάρετου Καλτσίδη, Αλίνας, με Ελβετό επιχειρηματία
Ο Φιλάρετος Καλτσίδης είναι, σύμφωνα με το αμερικάνικο περιοδικό Forbes, ο πλουσιότερος Έλληνας στον κόσμο για το 2013, με περιουσία που αγγίζει τα 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο όμιλός του, Eurocement Group, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου στη Ρωσική Ομοσπονδία, με παραγωγική δυνατότητα 38 εκατομμύρια τόνους.

Το όνομά του έγινε γνωστό στην Ελλάδα
τον περασμένο Απρίλιο, όταν ακούστηκε ότι θα εμπλακεί στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.

Πριν από λίγες ημέρες, το όνομά του έγινε και πάλι είδηση στις κοσμικές στήλες των εγχώριων lifestyle μέσων, εξαιτίας του γάμου της κόρης του, Αλίνας, με Ελβετό επιχειρηματία.

Ο γάμος έγινε στην έπαυλη της οικογένειας, την οποία αγόρασε πριν από λίγα χρόνια ο κ. Καλτσίδης, έναντι 3 εκατομμυρίων δολαρίων, στην Κορώνη Μεσσηνίας. Στο γάμο αυτό ο Ελληνορώσος επιχειρηματίας ξεπέρασε κάθε όριο χλιδής...

Σε ένα ξέφρενο πανηγύρι με ποντιακή μουσική, σπάσιμο πιάτων, κρυστάλλινα ποτήρια, πανάκριβη σαμπάνια, αλλά και πίτα γύρο, το γλέντι στην Κορώνη επιβεβαίωσε ότι το «δεν ξέρω τι να πρωτοκάνω» ακούγεται σαν λογική συνέπεια του «δεν ξέρω τι έχω» για τους Ρώσους ολιγάρχες.

Η νύφη, φορώντας ένα αιθέριο δαντελένιο φόρεμα, ποζάρει μπροστά σε ένα σακί όσπρια και τεράστιες πλεξούδες βαρυφορτωμένες με σκόρδα.

Ο γαμπρός επιδεικνύει περήφανος το μπανταρισμένο του πόδι, λαβωμένος κατά λάθος πάνω στην έκσταση του ξεφαντώματος, σπάζοντας στοίβες πιάτων στην πίστα του χορού.

Οι βασιλικοί πολυέλαιοι που φώτιζαν τη γαμήλια δεξίωση στη βεράντα του εξοχικού παλατιού στο Βασιλίτσι της Κορώνης αιωρούνται πάνω από φίνες πορσελάνες, κρύσταλλα και πανάκριβα ασημικά.

Όμως, αυτή η τόσο αριστοκρατική «art de la table» χρησιμοποιήθηκε για να καταναλωθούν, εκτός της πιο εκλεκτής σαμπάνιας και του μισού τόνου αστακών, αναρίθμητα πιτόγυρα και μάλιστα κομπλέ, με κρεμμύδι και τζατζίκι. Η θέα, φυσικά, ήταν καθηλωτική: από τη μία, εκεί όπου το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού γίνεται ένα, δέσποζε η μήκους 73,5 μέτρων θαλαμηγός «Sapphire» που είχε αγκυροβολήσει αρόδο, από την άλλη... λιαζόταν μια συστοιχία χταποδιών, η οποία θα κατέληγε συντόμως στη θράκα προς τέρψιν των προσκεκλημένων.

Με εικόνες σαν τις προηγούμενες, το να πει κανείς ότι ο γάμος της Αλίνας, θυγατέρας του ελληνικής καταγωγής Ρώσου μεγιστάνα κ. Φιλάρετου Καλτσίδη τα είχε όλα, ισοδυναμεί με άσκηση στη μετριοπάθεια των εκφράσεων. Αυτό το υπέρλαμπρο γαμήλιο πανηγύρι περιείχε περισσότερα από τα πάντα, καθώς στο πρόγραμμα του γλεντιού περιλαμβανόταν ένας πολιτικός γάμος που τελέστηκε δύο φορές, τηλεφωνήματα του οικοδεσπότη στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, περιπολίες του λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή εμπρός από τη βίλα Καλτσίδη, πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα που φρόντισαν να κατασβέσουν εγκαίρως πυρκαγιά που απείλησε την περιοχή, μια στρατιά σωματοφυλάκων, λουκούλειο φαγοπότι και ποντιακό γλέντι, μέσα σε ατελείωτη, αλόγιστη πολυτέλεια.

Η περιουσία του κ. Φιλάρετου Καλτσίδη που, σύμφωνα με το Forbes, εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ, δεν κρύβεται -όπως και η χαρά του για την πολυαγαπημένη του κόρη, την Αλίνα -η οποία, ωστόσο, παρά τα μόλις 26 χρόνια της ηλικίας της, την προηγούμενη εβδομάδα παντρευόταν για δεύτερη φορά μέσα στην τελευταία τριετία.

Σε ένα σκηνικό που θύμιζε ένα αλλοπρόσαλλο μείγμα χλιδο-επαρχιώτικου ροκοκό με ανεξέλεγκτες δόσεις από ανάκτορο γαλαζοαίματων, λαϊκό νυχτερινό κέντρο, συνοικιακή ψησταριά και ψαροταβέρνα σε παραθαλάσσιο χωριό, η Αλίνα Καλτσίδη αντάλλαξε όρκους αιώνιας πίστης με τον 31χρονο πλέιμποϊ της καρδιάς της, τον πολωνικής καταγωγής Ελβετό επιχειρηματία Πατρίκ Ποπράφσκι.

Η πυρκαγιά... ακυρώνεται

Το ζευγάρι Αλίνας-Πατρίκ παντρεύτηκε την Παρασκευή 30 Αυγούστου το πρωί με πολιτικό γάμο στο δημαρχείο της Κορώνης για το τυπικό της υπόθεσης, αν και η τελετή θα επαλαμβανόταν σε μια πρωτάκουστη «αναπαράσταση», το απόγευμα της ίδιας ημέρας στη βίλα Καλτσίδη και μάλιστα πρωτοστατούντος του δημάρχου κ. Δημήτρη Καφαντάρη. Αμέσως μετά ακολούθησε δεξίωση στο χώρο της έπαυλης και η πρώτη νύχτα συνεχίστηκε με ένα ξέφρενο πάρτι.

Προηγουμένως, όμως, χρειάστηκε να γίνουν κάποιες δυναμικές κινήσεις από τον κ. Φιλάρετο Καλτσίδη, έτσι ώστε να αποτραπούν κάποια δυσάρεστα γεγονότα. Πάντα ιδιαίτερα ευαίσθητος σε ό,τι αφορά σε ζητήματα ασφαλείας, ο Ελληνορώσος δισεκατομμυριούχος έχει φροντίσει να εγκαταστήσει στην έπαυλή του μια πολυάνθρωπη φρουρά αποτελούμενη από άρτια εκπαιδευμένους Ρώσους και Ελληνες άντρες.

Πραγματικά, την ημέρα του γάμου της Αλίνας και του Πάτρικ, οποισδήποτε έτυχε να περνά έξω από τη βίλα ένιωθε δεκάδες μάτια να τον παρακολουθούν. Επίσης, ο κ. Φιλάρετος Καλτσίδης είχε ζητήσει από τις λιμενικές αρχές της περιοχής να υπάρξει επιπλέον περιφρούρηση, με θαλάσσιες περιπολίες στον κόλπο όπου ήταν αγκυροβολημένη η θαλαμηγός του.

Όμως, εκείνο που ανησύχησε ιδιαίτερα τον κ. Καλτσίδη ήταν η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της ημέρας του γάμου που σε συνδυασμό με το δυνατό αέρα εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα στην περιοχή. Ενα θεόρατο σύννεφο πυκνού καπνού κάλυψε τον ουρανό πάνω από τη βίλα, ενώ ήταν φανερό ότι τα διαθέσιμα πυροσβεστικά μέσα δεν ήταν αρκετά για να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο.

Παρόλ' αυτά, ως εκ θαύματος, λίγη ώρα αργότερα και ενώ η πυρκαγιά κατευθυνόταν προς το Βασιλίτσι, το χωριό όπου βρίσκεται η εξοχική κατοικία του κ. Φιλάρετου Καλτσίδη, εμφανίστηκαν τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και δυο ελικόπτερα, καθώς και πεζοπόρες δυνάμεις που κατέφτασαν από την Καλαμάτα και την Αθήνα. Κάτοικοι της περιοχής σχολίαζαν με ανάμικτα συναισθήματα ότι «ας είναι καλά ο Ρώσος. Αυτός πήρε τηλέφωνο τον Σαμαρά και ήρθαν τα πυροσβεστικά, αλλιώς θα γινόμασταν η νέα Ζαχάρω».

Είναι γνωστό, άλλωστε, πως ο κ. Φιλάρετος Καλτσίδης διατηρεί άριστες σχέσεις, τόσο με τον κ. Αντώνη Σαμαρά όσο και με τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο ο οποίος, μάλιστα, το περασμένο Πάσχα είχε χοροστατήσει στα θυρανοίξια του παρεκκλησίου που βρίσκεται μέσα στο χώρο της έπαυλης.

Ποντιακά και σπασμένα πιάτα

Ο εορτασμός για το γάμο της Αλίνας Καλτσίδη και του Πάτρικ Ποπράφσκι, το «γάμο της χρονιάς» για τη Μεσσηνία όπως χαρακτηρίστηκε το γεγονός από τοπικά και μη ΜΜΕ, διάρκεσε δύο ολόκληρα 24ωρα.

Η κορύφωση ήρθε το βράδυ της επόμενης μέρας του γάμου όταν η νύχτα στην Κορώνη έγινε μέρα από τα χιλιάδες βεγγαλικά που εκτοξεύθηκαν από το θεόρατο σκάφος του Φιλάρετου Καλτσίδη.. Το πρόγραμμα προέβλεπε παραδοσιακούς χορούς από μουσικοχορευτικά συγκροτήματα της Μεσσηνίας και του Πόντου.

Ειδικά για την περίσταση, είχε κληθεί στην Κορώνη ένας από τους πιο γνωστούς Πόντιους τραγουδιστές, ο οποίος ανέλαβε να ξεσηκώσει τους καλεσμένους κατά τον πιο αυθεντικό τρόπο. Στη συνέχεια, τη διατήρηση του κεφιού σε πολύ υψηλά επίπεδα ανέλαβε ένας DJ, ο οποίος έκανε πρόγραμμα με λαϊκά σουξέ Καζαντζίδη, Διονυσίου, Μπιθικώτση, Βοσκόπουλου, Κόκοτα κ.λπ.

Η Αλίνα και ο Πατρίκ έσυραν πρώτοι το χορό, εκτοξεύοντας γαρύφαλλα στους φίλους τους τριγύρω, ενώ σε λίγο εμφανίστηκαν επί σκηνής οι στίβες με τα πιάτα. Με το σπάσιμο εκατοντάδων πιάτων, οι Ρώσοι και Ελβετοί προσκεκλημένοι πήραν ένα μάθημα για το πώς γλεντάνε οι Ελληνες.

Παρόλο που αποτέλεσε παράπλευρη απώλεια του πιατοπολέμου, ο Πατρίκ Ποπράφσκι, δεν άφηνε λεπτό από δίπλα του την αγαπημένη του Αλίνα, ενώ κρατώντας ένα μπαστούνι σκαλισμένο στο χέρι και διακοσμημένο με κρύσταλλα Σβαρόφσκι έδινε το ρυθμό στη θραύση των πιάτων.

Κάπως παράμερα, ο πατέρας της νύφης κ. Φιλάρετος Καλτσίδης, παρακολουθούσε, εμφανώς ευδιάθετος και ικανοποιημένος, τα τεκταινόμενα. Μαζί με το γιό του, Ηλία, δεχόταν συγχαρητήρια και καμάρωνε για την ευτυχία της θυγατέρας του.

Ποια είναι η οικογένεια Καλτσίδη

Το όνομα του κ. Φιλάρετου Καλτσίδη, Ελληνορώσου με καταγωγή από τον Πόντο, γνωστού διεθνώς ως «Filaret Galchev, ο Βασιλιάς του Τσιμέντου», είχε ακουστεί για πρώτη φορά πριν από αρκετό καιρό όταν φημολογούνταν η συμμετοχή του στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής η μοναδική επένδυση που έχει κάνει ο κ. Καλτσίδης στην Ελλάδα είναι η έπαυλη που αγόρασε στην Κορώνη -στην οποία εκτελούνται διαρκώς οικοδομικές εργασίες. Χαρακτηριστικά, ακόμη και κατά τη διάρκεια του γάμου της Αλίνας, στα διαλείμματα του εορτασμού οι εργάτες δούλευαν στο οικόπεδο των 55 στρεμμάτων.

Η συγκεκριμένη βίλα στο παρελθόν ανήκε στο διάσημο Αμερικανό αρχιτέκτονα Καρλ Σιούπ, ο οποίος στα 40 στρέμματα που είχε αγοράσει από δυο αδέλφια είχε ανεγείρει μια κατοικία τόσο καλόγουστη, ώστε στα τέλη της δεκαετίας του '80 αποτελούσε αντικείμενο άρθρων και παρουσιάσεων σε περιοδικά αρχιτεκτονικής, διακόσμησης, κήπων κ.λπ.

Ο Αμερικανός αρχιτέκτονας είχε διακοσμήσει το εσωτερικό της βίλας με έργα τέχνης γνωστών καλλιτεχνών και στον κήπο είχαν τοποθετηθεί αγάλματα, γλυπτά κ.α. Ο κ. Καλτσίδης διατήρησε τα περισσότερα καλλιτεχνήματα, όπως τα δύο λιοντάρια που κοσμούν την κεντρική είσοδο της κατοικίας, ενώ αφού αγόρασε και γειτονικά οικόπεδα συνολικής έκτασης δεκαπέντε στρεμμάτων άρχισε να φτιάχνει το ησυχαστήριό του -το οποίο σήμερα μοιάζει περισσότερο με φρούριο: περιμετρικός πέτρινος τοίχος ύψους δυο μέτρων, κάμερες ασφαλείας, δορυφορικά πιάτα και ένας ολόκληρος λόχος σωματοφυλάκων κρατούν σε απόσταση τους αδιάκριτους ή επίδοξους εισβολείς.

Ο κ. Καλτσίδης βρίσκεται στη 22η θέση μεταξύ των πλουσιότερων Ρώσων, αν και ο ίδιος διατηρεί πάντα χαμηλό προφίλ, ακόμη και στη Ρωσία. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν μαζί του πολύ αργότερα από ό,τι με τους άλλους ολιγάρχες, όπως τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και τον Βλαντιμίρ Ποτάνιν.

Ο κ. Φιλάρετος Καλτσίδης γεννήθηκε στο χωριό Ταρσίν στην περιοχή Τσάλκα της Γεωργίας στις 26 Μαϊου του 1963. Το 1980 ολοκλήρωσε το σχολείο και το 1991 αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Ορυχείων της Μόσχας. Σχεδόν αμέσως μετά άρχισε να εργάζεται στη βιομηχανία άνθρακα και σταδιακά δημιούργησε την αυτοκρατορία του.

Ο κ. Φιλάρετος Καλτσίδης, εκτός από την Αλίνα έχει ακόμη ένα παιδί, τον Ηλία, ο οποίος εργάζεται στο Eurocement Group, τον επιχειρηματικό όμιλο της οικογένειας και θεωρείται ως ο διάδοχος του πατέρα του.

Ο Ποπράφσκι προηγουμένως είχε γίνει γνωστός στους κοσμικούς κύκλους της Ελβετίας λόγω του επταετούς δεσμού του με τη βαθύπλουτη Γερμανίδα Κιάρα Οχόβεν.

Χαρακτηριστικό του στιλ και των συνηθειών του κ. Καλτσίδη αποτελεί το γεγονός ότι το 2011 διοργάνωσε ένα τριήμερο πάρτι στη Σαντορίνη για τα γενέθλιά του, με καλεσμένους ως επί το πλείστον Ρώσους επιχειρηματίες. Στη δεξίωση αυτή είχε προσκληθεί για να τραγουδήσει και ο Αντώνης Ρέμος, ο οποίος είναι και ο αγαπημένος του Eλληνας καλλιτέχνης.

Πηγή: protothema /
Σύνταξη: Βασίλης Γούλας
Keywords
group, ελλαδα, τραπεζες, lifestyle, art, sapphire, σαμαρας, καλαματα, αθηνα, νέα, πασχα, μμε, συμμετοχή, ρωσία, protothema, Αντωνης Σαμαρας, φαιη σκορδα, λιτσα πατερα, βασιλικος γαμος, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, η ημέρα της γης, φωτια, ρωσία, γαμος, εικονες, μμε, μουσικη, οσπρια, περιοδικα, προγραμμα, ρεμος, ρωσικα, σαντορινη, σβαροφσκι, τζατζικι, τηλεφωνο, ωρα, αυξηση, απωλεια, βεγγαλικα, βιλα, βραδυ, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, γλεντι, δυνατοτητα, δορυφορικα, εγινε, ευρω, ευτυχια, εκσταση, εβδομαδα, εργα, η τελετη, θεα, καμερες, κορωνη, λαθος, λιονταρια, λοχος, ματια, μεσσηνια, νυφη, νυχτα, παντα, ομιλος, οικοπεδα, οικογενεια, ονομα, παιδι, πιατα, ποτηρια, πρωι, συνεχεια, συγχαρητηρια, συμμετοχή, σκορδα, σχολειο, τοιχος, τρια, τριημερο, φυσικα, φορα, χερι, χαρα, ψησταρια, group, αντρες, γαμπρος, ιδιαιτερα, κηπο, lifestyle, μοιαζει, μπροστα, πλεξουδες, protothema, ρωσοι, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα