Βόρεια Κορέα: Φόβοι για μια νέα πυρηνική δοκιμή

09:39 8/4/2013 - Πηγή: NewsBomb

Αυξημένη κινητικότητα παρατηρείται στις εγκαταστάσεις όπου πραγματοποιεί η Πιονγκγιάνγκ τις πυρηνικές δοκιμές, προειδοποιούν αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας.


Σύμφωνα με πηγές της Σεούλ που επικαλείται νοτιοκορεατική εφημερίδα, η Βόρεια Κορέα πιθανώς προετοιμάζεται για μια νέα πυρηνική δοκιμή, την τέταρτη στην ιστορία της.

Η τρίτη πυρηνική δοκιμή είχε πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου και ήταν αυτή που προκάλεσε την επιβολή κυρώσεων από τα Ηνωμένα Έθνη στην Πιονγκγιάνγκ. Από τότε και ιδιαίτερα

μετά την έναρξη των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ-Νότιας Κορέας, η Βόρεια Κορέα όξυνε τη ρητορική της, με αποτέλεσμα την επικίνδυνη κλιμάκωση των τελευταίων ημερών.

Για ύπαρξη «σημαδιών» που υποδηλώνουν κινητικότητα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις έκανε λόγο και ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης, Ryoo Kihl-jae, ωστόσο δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε, επίσης, ότι είναι δυνατό οι βόρειοι γείτονες να πραγματοποιήσουν ταυτόχρονα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου και πυρηνική δοκιμή.

Η εφημερίδα «JoongAng Ilbo», που δημοσιεύει την πληροφορία, σημειώνει ότι η Σεούλ προσπαθεί να εξακριβώσει αν πρόκειται για πραγματικές προετοιμασίες ή είναι ένα ακόμα τέχνασμα της Πιονγκγιάνγκ για να αυξήσει την πίεση πάνω στη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.

Από τη μεριά τους οι ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης, ανέβαλαν πυραυλική δοκιμή που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα.

Προς αποφυγή «παρεξήγησης», «λανθασμένης ερμηνείας» ή «εκμετάλλευσης» της δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, η Ουάσινγκτον προτίμησε να αναβάλει τη δοκιμή του Minuteman 3, διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου με πυρηνικές κεφαλές, η οποία ήταν προγραμματισμένη στην αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ της Καλιφόρνιας.

Keywords
Τυχαία Θέματα