Βαρουφάκης: Δικές μας πρωτοβουλίες οι διατάξεις του νομοσχεδίου
Το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά να επιτύχει μια σταδιακή συμφωνία με τους θεσμούς, θα βασίζεται στη «λίστα Βαρουφάκη», θα είναι έτοιμο στις βασικές γραμμές του έως αύριο το βράδυ και αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η λίστα εμπλουτίστηκε ποιοτικά, ενώ στο νομοσχέδιο δεν υπάρχουν τα «κόκκινα» δάνεια και η bad bank, αλλά και οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Στα φορολογικά, στις διατάξεις του σ/ν θα περιληφθούν τα θέματα της φορολογικής διοίκησης και η καλύτερη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, ενώ η διάρθρωση των συντελεστών του ΦΠΑ θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση τον Ιούνιο. Εξάλλου, δεν θα περιληφθεί σε αυτή τη φάση ο «φόρος διανυκτέρευσης» στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα της χώρας.
Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι «όλο τον καιρό πασχίζαμε με τη ΓΓΔΕ, το ΓΛΚ, το ΣΟΕ και συμβούλους, να επαναϋπολογίσουμε αυτά τα νούμερα της λίστας. Οι υποσχέσεις για τους ποσοτικούς στόχους πρέπει να πετυχαίνουν. Προτιμώ να βάλω τον πήχη πιο χαμηλά για να τον περνάω». Πρόσθεσε δε χαριτολογώντας ότι «είμαι οπαδός του πατέρα Γκαλμπρέιθ, ο οποίος έλεγε ότι οι προβλέψεις αριθμών έχουν δημιουργηθεί για να κάνουν τους αστρολόγους να μοιάζουν επιστήμονες».
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως είπε ο υπουργός, αποτελούν «δικές μας πρωτοβουλίες και ελπίζω να συμφωνηθούν με τους θεσμούς. Εάν συμφωνήσουμε, αυτό μπορεί να είναι η βάση για μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία».
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης ότι «όσο πλησιάζουμε στο τέλος, τόσο αυξάνεται η ένταση της δουλειάς. Τα τελευταία μέτρα στο σπριντ είναι τα πιο δύσκολα. Θα κάνουμε τα αδύνατα-δυνατά για μια έντιμη συμφωνία. Η διαπραγμάτευση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Από τις πιο περίπλοκες διαπραγματεύσεις». Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, ένα από τα προβλήματα της διαπραγμάτευσης είναι ότι οι θεσμοί αλλάζουν άποψη συνέχεια, που καταστούν σύνθετη τη διαπραγμάτευση.
«Σεβόμαστε τις διαδικασίες και τους εταίρους, αλλά έχουμε λαϊκή εντολή να αλλάξουμε τη φιλοσοφία ενός προγράμματος που έχει αποτύχει», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «συνεχώς μαθαίνουμε από τις εμπειρίες και τα λάθη μας. Συλλογικές οι νίκες και οι επιτυχίες, συλλογικά και τα λάθη. Έτσι δουλεύουμε, έτσι θα συνεχίσουμε, με συλλογικότητα. Η κυβέρνηση είναι ενωμένη, η διαπραγματευτική ομάδα είναι ενωμένη». Και πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, διασκεδάζοντας επίσης τη φημολογία περί ανατροπών στη διαπραγματευτική ομάδα, ότι «όλους αυτούς τους μήνες υπήρχε μια άτυπη ομάδα υπουργών. Συγκροτείται τώρα πιο επίσημα ως σώμα. Η ευθύνη είναι κοινή, πάντα ήταν κοινή».
Σημειώνεται, τέλος, ότι αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης του Brussels Group ήταν ο καθορισμός της ατζέντας για τις δια ζώσης συνομιλίες, οι οποίες αναμένεται να επαναρχίσουν την Τετάρτη.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τι δεν πρέπει να κάνεις πριν πας για ύπνο
- Μάχη για τη ζωή του δίνει 24χρονος ποδοσφαιριστής
- Με μόλις 1,25 ευρώ πήρε 346.871,71 ευρώ!
- Ποιοι δήμοι παίρνουν 112 εκατομμύρια για προνοιακά επιδόματα
- Υποστολή της ελληνικής σημαίας;
- Μεταγραφή-βόμβα εξετάζει ο Ολυμπιακός!
- Χώρισαν πριν δύο χρόνια κι όμως αρνούνται να πάρουν διαζύγιο! Ποιοι είναι;
- Το παρεάκι της Αρκίτσας, η βαλίτσα με τα ευρώ και ο πρώην υφυπουργός
- Τι σημαίνουν τα σύμβολα στο πίσω μέρος των iPhone
- Stephen Hawking: Aν η ανθρωπότητα δεν ζήσει στο διάστημα θα πεθάνει
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsBomb
- Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Τρίτη (28/4) - Αναλυτική πρόγνωση
- Ματαιώθηκε η αποστολή της ελληνικής βοήθειας στο Νεπάλ
- Χόκινγκ: Οι άνθρωποι ή θα ζήσουν στο Διάστημα ή θα πεθάνουν
- Ποιοι εκφράστηκαν εναντίον του Βαρουφάκη στο Eurogroup
- Ερυθρός Σταυρός, Facebook και Google ψάχνουν επιζώντες στο Νεπάλ
- Ηλεία: Ηλικιωμένη έπεσε από μπαλκόνι κεντρική πλατεία Κρεστένων
- Συνάντηση Τσίπρα - Δούρου την Τρίτη (28/4)
- Καταδίκη αστυνομικών για βασανισμό κρατουμένου
- Σεφερλής: «Ο Μπουρδούμης παντρεύεται και περιμένει το πρώτο του παιδί»
- Τελευταία Νέα NewsBomb
- Βαρουφάκης: Δικές μας πρωτοβουλίες οι διατάξεις του νομοσχεδίου
- WRC: Ράλλυ Αργεντινής ο Meeke νικητής
- Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Τρίτη (28/4) - Αναλυτική πρόγνωση
- Βοσνία: Επίθεση ενόπλου σε αστυνομικό τμήμα
- Εκστρατεία σχεδιάστριας κατά του fracking με ακρωτηριασμένο «μωρό» (video+photos)
- Χόκινγκ: Οι άνθρωποι ή θα ζήσουν στο Διάστημα ή θα πεθάνουν
- Βαλαβάνη: Καταργείται η φορολόγηση αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων
- Καταδίκη αστυνομικών για βασανισμό κρατουμένου
- Ματαιώθηκε η αποστολή της ελληνικής βοήθειας στο Νεπάλ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βενιζέλος για εκλογή Ακιντζί: Εύχομαι και ελπίζω να συμβάλλει σε συμφωνία και λύση
- Ο μεγαλύτερος θάλαμος μάγματος του κόσμου βρέθηκε στις ΗΠΑ
- Πτολεμαΐδα: Υπεγράφη η άδεια εγκατάστασης για τη νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ
- Σαουδική Αραβία: Εγκλωβισμένοι εργάτες από κατάρρευση κτιρίου
- Βοσνία: Επίθεση ενόπλου σε αστυνομικό τμήμα
- Βερολίνο: Εποικοδομητική και καλή η τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Τσίπρα
- Κοινές δράσεις από ΓΣΕΒΕΕ και Επιμελητήριο Κωνσταντινούπολης
- Προβλημάτισαν κάποιοι παίκτες της ΑΕΚ
- Παναθηναϊκός: Οριστικά τέλος ο Σίλντεφελντ
- Άγνοια κινδύνου ή τάσεις αυτοκτονίας; Σκυλάκι παίζει με τίγρη