Το Κυπριακό στη συνάντηση Νταβούτογλου - Μπαν Γι-μουν

Για την προώθηση της υποψηφιότητας της Τουρκίας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2015-2016, θα βρίσκεται αύριο στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος θα έχει συνάντηση και με το γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Γι-μουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την έδρα του ΟΗΕ, κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και ιδιαίτερα

το πρόβλημα των προσφύγων, η διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό, άλλα ζητήματα της περιοχής, καθώς και οι προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής ενόψει της υποψηφιότητας της Τουρκίας στο ΣΑ.

Η Τουρκία έχει διατελέσει μη μόνιμο μέλος του ΣΑ και την περίοδο 2009-2010. Σύμφωνα με την τουρκική μόνιμη αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, ο κύριος λόγος για την αναγγελία της υποψηφιότητας για άλλη μια φορά, μετά από όχι και τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, «στηρίζεται στην πεποίθηση ότι η Τουρκία θα προσφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια σε μια εποχή κρίσιμη με ραγδαίες εξελίξεις στις διεθνές υποθέσεις».

Σημειώνεται ότι τα δέκα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εκλέγονται ανά πέντε από τη Γενική Συνέλευση του οργανισμού για διετή θητεία. Η Ελλάδα διετέλεσε μη μόνιμο μέλος του Σώματος αυτού το διάστημα 2005-2006.

πηγη ΣΙΓΜΑ

Διαβάστε επίσης

To κυπριακό συζήτησαν Νταβούτογλου-Λαβρόφ

Keywords
Τυχαία Θέματα