Πορτογαλία: Τη Δευτέρα παρουσιάζεται ο προϋπολογισμός για το 2013

Τη Δευτέρα θα ανακοινώσει η πορτογαλική κυβέρνηση τον προϋπολογισμό για το 2013 που περιλαμβάνει σημαντικές αυξήσεις στους φόρους.

«Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για την οικονομία, το οποίο θα υποβληθεί στο Κοινοβούλιο ως τις 15 Οκτωβρίου», αναφέρει η κυβέρνηση σε σύντομη ανακοίνωσή της μετά το τέλος της μαραθώνιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που διήρκεσε περίπου 20 ώρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το υπουργικό συμβούλιο τροποποίησε τον προϋπολογισμό του 2012 «προκειμένου να σεβαστεί τις απαιτήσεις» των διεθνών δανειστών

της και να ενισχύσει τις «απαραίτητες συνθήκες για την ανάπτυξη της οικονομίας».

Το σχέδιο του προϋπολογισμού, οι γενικές γραμμές του οποίου ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, θα πρέπει να εγκριθεί σε πρώτη ανάγνωση, στις 31 Οκτωβρίου.

Αφού αναγκάσθηκε να ανακοινώσει ένα πρώτο πακέτο λιτότητας τον περασμένο μήνα, το οποίο περιλαμβάνει αύξηση των εισφορών των εργαζομένων για να χρηματοδοτήσει μια μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η κυβέρνηση επέλεξε να επιβάλει νέα μέτρα που προβλέπουν μια γενική αύξηση των φόρων.

Ο μέσος φόρος εισοδήματος θα φθάσει από 9,8% εφέτος στο 13,2% το 2013, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Βίκτορ Γκασπάρ.

Εκτός από τον φόρο κληρονομιάς και κεφαλαίου, στα μεγαλύτερα εισοδήματα θα επιβληθεί ένας «επιπλέον φόρος αλληλεγγύης» της τάξης του 2,5%.

Εξάλλου, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ωστόσο οι τρόποι επιβολής του είναι ακόμα υπό μελέτη, ενώ οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα στερηθούν τον επόμενο χρόνο έναν από τους 14 μισθούς τους.

Στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσει την αύξηση των φόρων με μέτρα μείωσης των δαπανών.

Keywords
Τυχαία Θέματα