Παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, θα έχει μέχρι το βράδυ ο κεντροαριστερός εντολοδόχος πρωθυπουργός Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.


«Μέχρι σήμερα το βράδυ θα έχω μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο» δήλωσε ο ίδιος, μετά την λήξη της συνάντησής του με την ηγετική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), του οποίου ηγείται.

Το αδιέξοδο δεν φαίνεται να αίρεται μέχρι στιγμής στην Ιταλία. Την Τετάρτη ο Μπερσάνι δήλωσε ότι «μόνο ένας παράφρων θα ήθελε να σχηματίσει κυβέρνηση αυτή τη στιγμή». Την ίδια ώρα, ο Μπέπε Γκρίλο εξαπέλυε επίθεση τόσο στον

Μπερσάνι όσο και στον Μπερλουσκόνι, κατηγορώντας τους ότι κατέστρεψαν μια ολόκληρη γενιά.

Πάντως, αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του PD στη γερουσία της Ρώμης, Λουίτζι Τζάντα. «Υπάρχουν ακόμη περιθώρια για να βρεθεί μια λύση. Πολύ συχνά οι πιο κρίσιμες υποθέσεις λύνονται άλλωστε την τελευταία στιγμή» δήλωσε.

Τα πιθανότερα σενάρια είναι τέσσερα: (α) ο Μπερσάνι να παραδώσει την εντολή, (β) να ζητήσει από τον Ιταλό πρόεδρο να εξακριβώσει στη γερουσία αν κατάφερε να εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία -αν και από τη μέχρι τώρα τοποθέτηση των πολιτικών δυνάμεων η απάντηση μοιάζει να είναι αρνητική, (γ) ο Ναπολιτάνο να προσπαθήσει να επιτύχει τη σύσταση «κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής» ή «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» και ανάθεση εντολής σχηματισμού σε πρόσωπο που να μην προέρχεται από κάποιο πολιτικό κόμμα.

Η τέταρτη εναλλακτική είναι μια νέα προσφυγή στις κάλπες: είτε στο τέλος Ιουνίου (στην περίπτωση αυτή όμως ο Ναπολιτάνο θα έπρεπε να παραιτηθεί άμεσα και να εκλεγεί σε χρόνο-ρεκόρ νέος πρόεδρος) ή το Φθινόπωρο, πιθανώς τον Οκτώβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα