Ο Ντράγκι ζητεί να γίνουν περισσότερα για να τονωθούν οι επενδύσεις

Να βοηθήσουν τις επενδύσεις, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, παρότρυνε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

«Ένα μέσο για να επιστρέψουμε γρήγορα στην ανταγωνιστικότητα είναι να επικεντρωθούμε στους μισθούς», είπε ο Ντράγκι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία οργάνωσε η ομοσπονδία της γερμανικής βιομηχανίας στο Βερολίνο.

«Μια άλλη προσέγγιση, μακροπρόθεσμη, είναι να αυξηθεί η παραγωγικότητα», πρόσθεσε.

«Ενώ

οι αναπροσαρμογές στα κόστη δεν αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα παρά μόνο σχετικά, τα κέρδη στην παραγωγικότητα (...) μπορούν να είναι απόλυτα και να ωφελήσουν όλες τις χώρες», συνέχισε ο Ιταλός Ντράγκι και πρόσθεσε: "Δεν βλέπω την ανταγωνιστικότητα σαν μια κούρσα ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης με χαμένους και κερδισμένους".

Η καινοτομία και η επένδυση είναι οι μοχλοί για να τονωθεί η παραγωγικότητα, εξήγησε, και οι κυβερνήσεις μπορούν να δράσουν ευνοϊκά επ' αυτών υιοθετώντας πολιτικές για την παροχή κινήτρων.

Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ευρωζώνης στο σύνολό της είναι «ένα στοιχείο κλειδί για τη βελτίωση της σημερινής οικονομικής κατάστασης», σύμφωνα με τον Ντράγκι.

«Το κύριο μήνυμά μου είναι: έχουμε κάνει σημαντικές προόδους (...) στη σταθεροποίηση της ευρωζώνης, αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει για να μεταμορφωθεί αυτό σε περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη και σε θέσεις εργασίας».

Εκτός από τις προσπάθειες για την ανταγωνιστικότητα, ο Ντράγκι υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ότι είναι σημαντικό να εφοδιαστεί η νομισματική ένωση με μια «πιο ισχυρή» θεσμική αρχιτεκτονική, κυρίως μέσω μιας τραπεζικής ένωσης.

Αυτή η τραπεζική ένωση, η οποία ήδη βρίσκεται στο στάδιο της επώασης, αναμένεται ότι θα βοηθήσει να αναζωογονηθεί η αγορά πιστώσεων στην ευρωζώνη, αλλά επίσης "ότι θα επιταχύνει την ανάκαμψη των τραπεζών" που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

«Έχουμε ανάγκη από ένα μηχανισμό που να επιτρέπει στις μη βιώσιμες τράπεζες να διαλυθούν χωρίς κινδύνους για τη δημοσιονομική σταθερότητα», δήλωσε ο Ντράγκι, ενώ το ζήτημα αυτό αμφισβητείται στους κόλπους της ζώνης του ευρώ, καθώς κυρίως η Γερμανία αντιτίθεται στο ενδεχόμενο να αναλάβει αυτή την αποστολή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Keywords
Τυχαία Θέματα