Νύφη... ετών 95 - Η γριούλα που ξεσήκωσε το Γερακάρι

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση ενώπιον... λαού στην επαρχία Αμαρίου, πραγματοποιήθηκε την Καθαρά Δευτέρα δυο χρόνια πριν στο Γερακάρι, το χωριό που κάηκε και μαρτύρησε με τις δεκάδες εκτελέσεις το 1944.

Τότε, η Παγώνα Κατσούγκρη με τη βροντερή φωνή ηλικίας 95 χρόνων, για τις ανάγκες των γιορταστικών εθίμων της Αποκριάς ντύθηκε με κανονικό νυφικό και ακολούθησε σαν... νύφη

από το οικογενειακό της σπίτι, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, τους εκατοντάδες γαμηλιώτες που έσπευσαν με μουσικά όργανα και το γαμοκούλουρο στη σημαία, για να την παραλάβουν...

Ήταν η αναβίωση του παραδοσιακού γάμου της Κρήτης και το πρόσωπο δεν επιλέχτηκε τυχαία! Φυσικά, ούτε γαμπρός υπήρξε ούτε πήγε στην εκκλησία για τη στέψη, απλά «το απαιτούσαν οι μέρες». Ανέβηκε, λοιπόν, μέσα σε ένα πανδαιμόνιο πειραγμάτων και σε κλίμα άκρατης ευθυμίας, πάνω στην καρότσα του... αγροτοκτηνοτροφικού φορτηγού με το νυφικό της πέπλο και την κορώνα της... βασίλισσας στα μαλλιά, κάθισε στην... αυτοκρατορική πολυθρόνα και ξεκίνησαν για το οδοιπορικό γέλιου της αποκριάς , πρώτα στο χωριό της και συνέχεια σε άλλα της επαρχίας.

Φέτος, που πρόσθεσε άλλα δυο χρόνια στη ζωή της και έγινε 97 χρονών, η πασίγνωστη γερόντισσα παρά τις επίμονες πιέσεις που δέχτηκε από πολλούς να μεταμφιεστεί αρνήθηκε. Το ξεκαθάρισε στο MadeinCreta: «Εδά δε μπορώ να ντύνομαι. Μου είπαν οι χωριανοί: «Έλα μωρή Παγώνα να ντυθείς, να διασκεδάσεις και οφέτος το χωριό!» κι εγώ των είπα πως πολυμεγάλωσα και ευχαρίστως αφήνω τα δικαιώματά μου να ντύνουνται αυτοί. Εδά έχω γεράματα, είμαι 97 χρονών και, ευτυχώς, έχω καλά κοπέλια και με περιποιούνται...»

Keywords
Αναζητήσεις
γερακαρι τρικαλων
Τυχαία Θέματα