«Να μπουν μπροστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν καεί»

Συνέντευξη στον Κώστα Τζεβελέκο

Η πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Φθιώτιδος του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Μπατζέλη δεν μασάει τα λόγια της.

Βάζει πέρα από τις κομματικές σκοπιμότητες τη σωτηρία της χώρας και τις άμεσες ανάγκες, που είναι η εκταμίευση της 6ης δόσης και η υλοποίησης των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Μιλώντας για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ προτείνει να βγουν μπροστά στελέχη που δεν

έχουν καεί ώστε να οικοδομηθούν νέες βάσεις με τα κοινωνικά στρώματα.

Αφήνει αιχμές προς κάθε κατεύθυνση όταν αναφέρει χαρακτηριστικά πως:« Οι πολίτες έχουν αποφασίσει να τα αλλάξουν όλα αφού εμείς δεν μπορέσαμε... Ή ορισμένους δεν μας άφησαν.»

Για εκλογές στις 19α Φεβρουαρίου που ζητά η ΝΔ, η κυρία Μπατζελή με θητεία στην Ε.Ε εκτιμά ότι « Κανείς δεν πρέπει να «παίζει» κανείς με την ημερομηνία των εκλογών, καθώς αποσταθεροποιεί τη σχέση μας με την Ευρώπη...»

κ. Μπατζελή δώσατε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση . Πως σας φαίνεται να είναι στα ίδια έδρανα οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ με τους υπουργούς του ΛΑΟΣ; Ρωτώ εσάς γιατί γνωρίζω ότι έχετε αριστερές ιδέες.

Η ψήφος εμπιστοσύνης μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες δόθηκε σε μια Κυβέρνηση με ευρύτερη πολυκομματική σύνθεση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, Δημοκρατικής Συμμαχίας στην δυσκολότερη οικονομική και κοινωνική περίοδο για τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη.

Σε μια Ευρώπη όπου τα περισσότερα κράτη μέλη διαχρονικά έχουν πολιτική διακυβέρνηση συναινετικού τύπου και μέχρι σήμερα διαμέσου αυτών των κυβερνήσεων δεν έχει αλλοιωθεί η πολιτική και ιδεολογική φυσιογνωμία των κομμάτων που συμμετέχουν.

Ο «λαβύρινθος» της ελληνικής κρίσης, αλλά και το «φάντασμα» μιας πιθανής διάλυσης της Ευρωζώνης ιεραρχεί με διαφορετικό τρόπο τις προτεραιότητές μας χωρίς όμως να χάνεται ο τελικός στόχος. Που είναι η εδραίωση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας απέναντι στους πολιτικούς και την πολιτική. Η ανάγκη της συναίνεσης σε πολλές φάσεις του πολιτικού πρόσφατου βίου εκφραζόταν και με το σχηματισμό οικουμενικών ή συναινετικών κυβερνήσεων. Άλλωστε το κάθε κόμμα σε αυτή την περίοδο μιας πρωτόγνωρης κρίσης, εντός και εκτός της χώρας μας, θα κριθεί από τη στάση υπευθυνότητας και συμμετοχής του καθενός μας και όχι από τη στάση αποχής και μονόπλευρης κριτικής. Σε μια δύσκολη προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς.

Πως βλέπετε την κυβέρνηση Παπαδήμου; Πιστεύετε ότι θα μπορέσει να υλοποιήσει όλα αυτά τα μέτρα σε έναν ελληνικό λαό που υποφέρει;

Η Κυβέρνηση έχει κληθεί να διαβεί ένα «δύσβατο» μονοπάτι. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να εγγυηθεί a priori την επιτυχή ή ανεπιτυχή έκβαση των προσπαθειών της. Η επιτυχία της συναινετικής κυβέρνησης δεν είναι μόνο ζήτημα των μελών της και των κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτή. Φυσικά οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις δεν πρέπει να αγγίξουν τη λειτουργία μιας κυβέρνησης εθνικού σκοπού.

Από τη μία αποτελούν κρίσιμα ζητήματα η εξασφάλιση της 6ης δόσης, οι διαπραγματεύσεις της νέας δανειακής σύμβασης,

Keywords
Τυχαία Θέματα