Μαρία Σιμπίλα Μέριαν: Το doodle που της αφιερώνει η Google

09:26 2/4/2013 - Πηγή: NewsBomb

Αφιερωμένο στη Μαρία Σιμπίλα Μέριαν είναι το σημερινό doodle της Google.

Η Μαρία Σιμπίλα Μέριαν γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1647 και μεγάλωσε στη Γερμανία από Ελβετούς γονείς. Από μικρή έμαθε να ζωγραφίζει, να σχεδιάζει, να αναμιγνύει χρώματα κτλ. Αυτό το καλλιτεχνικό της ταλέντο το αξιοποίησε αρχίζοντας μια δική της επιχείρηση με υφάσματα, αντί να ακολουθήσει, όπως συνηθιζόταν, το επάγγελμα του συζύγου

της. Η συμβολή της στην επιστήμη και μάλιστα στην εντομολογία σχετίζεται με την παρατηρητικότητά της και την ικανότητα να απεικονίζει.

Παρακολουθώντας ένα θέμα μη δημοφιλές για την εποχή της, τα έντομα, εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο σχετικά με τη μεταμόρφωση των καμπιών σε πεταλούδες και έλαβε θετικές κριτικές, μιας και οικονομικά προσέφερε χρήσιμες πληροφορίες για την καλλιέργεια εντόμων όπως οι μεταξοσκώληκες.

Παρ' όλα αυτά, δεν ήταν πρωτοποριακή μόνο ως προς αυτήν της την ενασχόληση. Στα σαράντα της εγκατέλειψε τον άντρα της και έφυγε μαζί με τη μητέρα και τις κόρες της για το Σουρινάμ, ολλανδική αποικία στη Νότιο Αμερική. Εκεί παρατήρησε, απεικόνισε και εξέδωσε βιβλίο σχετικά με τα ζώα και τα φυτά της περιοχής. Ταυτόχρονα, άσκησε κριτική για τη σκλαβιά των ιθαγενών πληθυσμών και την απάνθρωπη συμπεριφορά των ευρωπαίων. Το έργο της ξεχάστηκε μέχρι τον 20ο αιώνα οπότε την τίμησαν στη Γερμανία.

Διαβάστε επίσης:

Το παιχνιδιάρικο Doodle για τον Φράνκ Ζαμπόνι

Edward Gorey: Η Google του αφιερώνει το doodle της

Κλάρα Σούμαν: Αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google

Η Google γιορτάζει τα 366α γενέθλια της Μαρία Σιμπίλα Μέριαν

Keywords
Τυχαία Θέματα