ΚΟΕ: Βελτίωση οικονομικού κλίματος στην Κύπρο

Το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο παρουσίασε σημαντική βελτίωση τον Ιανουάριο του 2014.

Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου ανήλθε στο ψηλότερο σημείο των τελευταίων δυόμισι ετών, σημειώνοντας αύξηση 2,4 μονάδες, σε σύγκριση με το Δεκέμβριο 2013.

Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με το ΚΟΕ, οφείλεται

στην καλυτέρευση του κλίματος στις υπηρεσίες και, σε μικρότερο βαθμό, στο λιανικό εμπόριο και στη μεταποίηση.

Η άνοδος του κλίματος στις υπηρεσίες προέρχεται από τις θετικότερες αξιολογήσεις της τρέχουσας κατάστασης των επιχειρήσεων και των ευνοϊκότερων προοπτικών ζήτησης.

Η βελτίωση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο και τη μεταποίηση σχετίζεται με την αύξηση των πωλήσεων το τελευταίο τρίμηνο και των προσδοκιών για ψηλότερα επίπεδα παραγωγής τους επόμενους μήνες, αντίστοιχα.

Αντίθετα, η επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στις κατασκευές είναι αποτέλεσμα αρνητικότερων εκτιμήσεων των επιχειρήσεων του τομέα για την τρέχουσα οικοδομική δραστηριότητα, τα μελλοντικά έργα και κατ` επέκταση την αναμενόμενη απασχόληση.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, το επίπεδο και οι διακυμάνσεις των δεικτών οικονομικού κλίματος στις κατασκευές και καταναλωτές υποδηλώνουν ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης δεν επέρχεται ομοιόμορφα σε όλους τους τομείς της οικονομίας, δημιουργώντας κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα τα επόμενα τρίμηνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα