Καταπέλτης η έρευνα για τον Παπαντωνίου και την προμήθεια των NH - 90

Νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια για το σκάνδαλο απόκτησης των ελικοπτέρων ΝΗ-90 τα οποία χρυσοπληρώθηκαν αλλά είναι καθηλωμένα κατά 90%.

Το πρόγραμμα προμήθειας σύγχρονων μεσαίας μεταφορικής ικανότητας ελικοπτέρων είχε και εξακολουθεί να έχει στρατηγική σημασία για τον Ελληνικό Στρατό, για μια σειρά λόγων που έγιναν εύκολα αντιληπτοί στην κρίση των Ιμίων το 1996.

Τον Αύγουστο του 2003, το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε την απόφαση προμήθειας της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας

ΝΗIndustries, στην οποία εξέχουσα θέση είχε η γαλλική πρώην Aerospatiale, νυν Eurocopter, η οποία ανήκει στην ευρύτερη κοινοπραξία της EADS, ως EADS International, η οπαία κατασκευάζει και τα AS-332C1 Super Puma.

Στις 01.09.2003 υπογράφηκε μεταξύ Ελληνικού ΥΕΘΑ και Εταιρείας NH INDUSTRIES (Γαλλογερμανικής EURO COPTER, AGUSTA, FOKKER) η σύμβαση 034Α/03 για την προμήθεια είκοσι (20) ελικοπτέρων ΝΗ-90 (16 επιχειρησιακών και 4 ειδικών αποστολών) με απευθείας ανάθεση, χωρίς διαγωνισμό, απορριφθεισών, συλλήβδην, χωρίς καμία αιτιολόγηση άλλων προσφορών.

Να σημειώσουμε ότι στην υπόθεση των αντισταθμιστικών των ΝΗ-90 είχαν εμπλακεί τότε και εγχώριοι επιχειρηματίες...

Βάσει της σύμβασης 034A/2003 μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της κοινοπραξίας ΝΗΙ της 29ης Αυγούστου, η εταιρεία εισέπραξε, τον Οκτώβριο του 2003, 40% προκαταβολή, όταν οι συνήθεις προκαταβολές σε τέτοιες συμβάσεις σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνουν το 20%. Επισημαίνεται δε ότι η αρχική πρόβλεψη του υπουργείου ήταν για πληρωμή προκαταβολής 15% (5% ανά έτος σε μια τριετία) της συνολικής συμβατικής τιμής. Αυτό όμως δεν έγινε αποδεκτό από την εταιρεία, κι έτσι η προκαταβολή διαμορφώθηκε στο 40% της συνολικής συμβατικής τιμής, μέσα σε δύο μήνες!

Η σύμβαση αυτή αποτελεί την πλέον βρωμερά περίπτωση στο χώρο των εξοπλισμών 1996-2004, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε η τότε κυβέρνηση Σημίτη με υπουργούς τους κκ Τσοχατζόπουλο και Γιάννο Παπαντωνίου.

Η 25/02/2002 υπήρξε μια από τις πλέον ευτυχείς της ζωής του κ. Γ. Παπαντωνίου. Περιβαλλόμενος από τον τότε Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό κ. Γ. Αντωνακόπουλο και τους τρεις Επιτελάρχες, γεμάτος πατριωτική συγκίνηση ανήγγειλε την προμήθεια 42 Ε/Π ΝΗ-10,12 Ε/Π ΑPACHI και τον εκσυγχρονισμό έξι (6) φρεγάτων του ΠΝ Συνόλου δαπάνης περί τα 2 δις! Το ντεκόρ των πέριξ υψηλόβαθμων επωμιδοφόρων το ήθελαν οι εκάστοτε ΥΕΘΑ όταν πρότειναν παρανομίες ώστε να παραπλανούν τους πολίτες.

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι με την προμήθεια των NH-90 εισερχόμαστε, μεγαλοπρεπώς, στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια (τα... οφέλη τα απολαμβάνουμε σήμερα) και ότι θα πάρουμε θέση στην NAHEMA (Οργανισμός υποστήριξης συμμετεχόντων στο πρόγραμμα) οπότε θα συμμετέχουμε στην κατασκευή ανταλλακτικών, στην στήριξη της συντήρησης κ.α.

Στο επόμενο ΚΥΣΕΑ τα Ε/Π από 42 έγιναν 20 ενώ η διατεθείσα δαπάνη παρέμεινε η ίδια δηλ. 657.523.000€ συν τα 70 εκ. € «καπέλο» της DEUTSCHE BANK για την πληρωμή των SWAPS.

Οι τιμές ήταν εξαιρετικά φουσκωμένες αλλά η κυβέρνηση, με διάφορες αλχημείες, προσπαθούσε να δικαιολογηθεί, χωρίς να πείθει, ότι η ελληνική περίπτωση, είναι EXTRA και το Ε/Π χωράει... περισσότερους! Η ΝΗΙ παράγει, ως γνωστό, δύο (2) τύπους, τον ΤΤΗ για Στρατό και NFH για Ναυτικό. Εμείς και οι Φιλανδοί αγοράσαμε τα ΤΤΗ, ξεκάθαρα πράγματα. Στη συνέχεια η ΓΔΑΕΕ σε συνεργασία με πρόθυμους στρατιωτικούς φόρτωσαν το Ε/Π με κάθε είδους περιττά extra για ευνόητους λόγους.

Μετά τον Μάρτιο του 2004, η νέα κυβέρνηση, βάσει των διακηρύξεών της, σύστησε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιτροπή έρευνας της προμήθειας. Αυτό έγινε τον Ιούνιο του 2004. Το πόρισμα της επταμελούς επιτροπής παραδόθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2004, χωρίς να υπάρξει καμία περαιτέρω ενέργεια.

Παρά τα καταγγελτικά δημοσιεύματα μικρού μέρους του Τύπου, η Δικαιοσύνη, αλλά και η Αντιπολίτευση δεν έδειχναν ενδιαφέρον. Το γιατί εξηγείται. Οι συνδαιτημόνες ήταν πολλοί και υψηλά ιστάμενοι.

Επομένως η ανακοίνωση του Υπουργού Άμυνας κ. Π. Καμμένου περί άμεσου ελέγχου της προμήθειας και μη παραλαβής άλλων Ε/Π, εφόσον δεν αρθούν οι εκκρεμότητες, είναι μια πρώτη αισιόδοξη κίνηση για απόδοση Δικαιοσύνης. Έστω και μετά από 12 χρόνια!

Οι ευθύνες των εμπλεκομένων πολιτικών της εποχής (Σημίτης, Παπαντωνίου, Άκης κλπ), αλλά και των μελών του ΚΥΣΕΑ είναι τεράστιες και κάποια στιγμή πρέπει να αποδοθούν, έστω και αν έχουν παραγραφεί με το άρθρο 86 του Συντάγματος.

Τα Ε/Π αγοράστηκαν σε τιμές εξωφρενικές σε σχέση μ' αυτές που τα προμηθεύτηκαν άλλες χώρες π.χ. Φινλανδία. Μιλάμε για 100άδες εκατομμύρια ευρώ. Συνολικό κόστος 657,5 εκατ. ευρώ «καπελωμένο» με 70 εκατ. ευρώ από την DEUTSCHE BANK.

Με πληροφορίες από: olympia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα