Καλά στην υγεία του δηλώνει ο Τσάβες

Σε καλή κατάσταση δήλωσε ότι βρίσκεται ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, μετά τη θεραπεία για τον καρκίνο στην οποία υποβλήθηκε, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την ασθένειά του, η οποία έχει μετατραπεί σε μονομανία για τους περισσότερους στη χώρα.

Ο Τσάβες σταδιακά αυξάνει τις δημόσιες εμφανίσεις του, έπειτα από εβδομάδες που έστελνε μηνύματα κυρίως μέσω του Twitter και με τηλεφωνήματα στην κρατική τηλεόραση, καθώς ανέρρωνε από τη ραδιοθεραπεία.

Ο πρόεδρος, ο οποίος υποβλήθηκε σε τρεις επεμβάσεις για την αφαίρεση καρκινικών όγκων από την περιοχή της λεκάνης, είπε ότι οι τακτικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε «πριν από μερικές ώρες (. . .) έδειξαν ότι όλα είναι απολύτως καλά. Μετά την επέμβαση και τη ραδιοθεραπεία, νοιώθω πολύ καλά», μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Δεν είπε εάν θα χρειαστεί άλλη θεραπεία ή αν θα επιστρέψει στην Κούβα, όπου έγινε το μεγαλύτερο μέρος της θεραπείας του πέρυσι.

Η ασθένεια του Τσάβες έχει καταστεί αντικείμενο μιας ατέλειωτης σεναριολογίας στη Βενεζουέλα, όπου πολλοί πιστεύουν ότι χωρίς τη χαρισματική ηγεσία του η κατάσταση θα μεταβαλλόταν δραματικά.

Αύριο Δευτέρα ο Τσάβες θα υποβάλλει την υποψηφιότητά επίσημα και θα ηγηθεί μιας μεγάλης πορείας.

«Έχω πίστη στο Θεό (. . .), στην επιστήμη και στη θέλησή μου να ζήσω για να συνεχίσω να μάχομαι για αυτή τη χώρα», είπε ο Τσάβες, παραδεχόμενος ότι η ραδιοθεραπεία ήταν «δύσκολη».

Οι περισσότερες από τις δημοσκοπήσεις στη χώρα δείχνουν ότι ο Τσάβες προηγείται του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, του 39χρονου Ενρίκε Καπρίλες, ο οποίος σήμερα θα μιλήσει σε μια δική του προεκλογική συγκέντρωση. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δύο τρίτα των πολιτών θεωρούν πως ο πρόεδρος θα ανανήψει, παρά τα συνεχιζόμενα δημοσιεύματα σε έντυπα της αντιπολίτευσης για το ότι του απομένουν «μήνες» ζωής, όπως συμβαίνει συνεχώς αφότου ανακοίνωσε πως είχε καρκίνο τον Ιούνιο.

Keywords