Η ομιλία Τσίπρα στα εγκαίνια του ιδρύματος «Ρόζα Λούξεμπουργκ»

Στα εγκαίνια του παρατήματος του ιδρύματος «Ρόζα Λούξεμπουργκ» προχώρησε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Πρόεδρος της Κ.Ο του κόμματος Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε στην ομιλία του τον Πρόεδρο του γερμανικού Die Linke.

Αλέξης Τσίπρας: «Χαίρομαι, γιατί με το σύντροφο Πρόεδρο του αδελφού κόμματος Die Linke της Γερμανίας, τον Μπερντ Ρίξιγκερ, βάζουμε σήμερα τέλος σε μια μακρόχρονη εκκρεμότητα. Είκοσι δύο χρόνια μετά την ίδρυση του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, εγκαινιάζουμε το παράρτημά του στην Ελλάδα. Σήμερα, που το έχουμε ανάγκη όσο ποτέ. Γιατί η λιτότητα και η συνολική κοινωνική αντιμεταρρύθμιση του Μνημονίου αναδιοργανώνουν με βίαιο τρόπο τη μεταπολεμική πολιτική οικονομία της Ελλάδας. Και, γι’ αυτό, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ τη διεισδυτική ματιά, την κριτική επεξεργασία και τη θεωρητική ανάλυση για τις κοινωνικές επιπτώσεις και τους μετασχηματισμούς που προκαλεί αυτή η νεοφιλελεύθερη επέλαση. Και έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη τον εμπλουτισμό των θεωρητικών επεξεργασιών, αλλά και της διατύπωσης εναλλακτικής πολιτικής πρότασης, για την κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση. Και τη δημοκρατική, πολιτική και πολιτισμική αναγέννηση της χώρας μας. Για ένα νέο μοντέλο πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης.

Με σταθερή εργασία, κοινωνική ασφάλεια και αξιοπρεπή διαβίωση για τα πιο αδύναμα και ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας. Για ένα νέο μοντέλο δημιουργικής προοπτικής για τη νέα γενιά. Με πυξίδα ένα σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία. Ένα σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο. Για την πρωτόλεια θεωρητική επεξεργασία του οποίου η Ρόζα Λούξεμπουργκ κατέθεσε την οξύτητα και την καθαρότητα της σκέψης της. Και αφιέρωσε τη σύντομη ζωή της. Είναι η ώρα για τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης και της Ελλάδας να εμπνευστούν από τον αντιδογματισμό και τον ασυμβίβαστο ουμανισμό της Ρόζας Λούξεμπουργκ. Ισότητα χωρίς ελευθερία, είναι καταπίεση. Ελευθερία χωρίς ισότητα, είναι εκμετάλλευση. Η αλληλεγγύη είναι η κοινή ρίζα της ελευθερίας και της ισότητας. Το συλλογικό πολιτικό και ιστορικό χρέος των πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς είναι να δώσουμε τέλος στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Και στην εκμετάλλευση της φύσης από τον άνθρωπο. Είναι η ώρα να δώσουμε υπόσταση στο όραμα για μια ανοιχτή, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική Ευρώπη. Να θυμηθούμε την προφητική παραίνεση του μεγάλου Γερμανού συγγραφέα, Τόμας Μαν, το 1953, στους νέους της χώρας του. Να εργαστούν, «όχι για μια γερμανική Ευρώπη, αλλά μια ευρωπαϊκή Γερμανία.

Η κα Μέρκελ δεν τον άκουσε. Δεν τον διάβασε. Και τον αντέστρεψε. Οικοδομεί τη γερμανική Ευρώπη. Σε βάρος της ίδιας της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής Γερμανίας. Είναι, όμως, η ώρα και οι ευρωπαίοι πολίτες να ξαναθυμηθούν την προτροπή της Ρόζας Λούξεμπουργκ. Ότι χωρίς την έγκαιρη δράση, χωρίς τον αυθορμητισμό και την οργάνωση μαζικών αγώνων, οι κοινωνίες, αντί να προχωρήσουν προς το σοσιαλισμό, θα οπισθοχωρήσουν στη βαρβαρότητα. Αυτό είναι το κρίσιμο πολιτικό διακύβευμα σήμερα: Να ανακόψουμε την οπισθοχώρηση στη βαρβαρότητ

Keywords
Τυχαία Θέματα