Η Ελλάδα κινδυνεύει με έξοδο από τη ζώνη Σένγκεν

09:58 8/6/2012 - Πηγή: NewsBomb

Να επανέλθουν οι έλεγχοι στα σύνορα για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης προτείνει η Κομισιόν

Την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα κράτους-μέλους της ζώνης Σένγκεν σε εξαιρετικές περιπτώσεις προτείνει η Κομισιόν και το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Κάτι τέτοιο, αναφέρει η πρόταση, θα γίνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δηλαδή όταν υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και προβλήματ στη φύλαξη εξωτερικών συνόρων.

Η επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα αρχικά για διάστημα έξι μηνών, προβλέπεται ως έσχατο μέτρο. Όπως αναφέρει η εφημερίδα

«Καθημερινή», η πρόταση «φωτογραφίζει» την Ελλάδα, κάτι που μαρτυρά ότι η χώρα μας οδηγείται σε όλο και μεγαλύτερη πολιτική απομόνωση.

Όπως αναφέρει η πρόταση, κάθε κράτος-μέλος της Σένγκεν θα μπορεί να ζητά επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα, όταν ο έλεγχος ενός άλλου κράτους δεν διασφαλίζεται λόγω των περιστάσεων.

Η αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Γιοχάνα Μικ Λάιτνερ δήλωσε ότι η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα δείχνει «ότι υπάρχει ανάγκη για έναν σαφή μηχανισμό ανάληψης δράσης στη Ζώνη Σένγκεν».

Βέβαια, με βάση την πρόταση, που θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η επιβολή ελέγχων διαβατηρίων στα εσωτερικά σύνορα θα αποτελεί το ύστατο μέτρο. Όταν διαπιστώνονται προβλήματα στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ζώνης, η Κομισιόν θα μπορεί να προτείνει την αποστολή βοήθειας στο κράτος - μέλος που αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως για παράδειγμα οι δύο αποστολές της Frontex στην Ελλάδα.

Εάν η αποστολή βοήθειας δεν είναι επαρκής, τότε τα κράτη-μέλη θα μπορούν να αποφασίσουν την επιβολή ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, ώστε να αποκλείουν την έλευση λαθρομεταναστών, που θα έχουν μπει στο εσωτερικό της ζώνης.

Οι έλεγχοι διαβατηρίων θα μπορούν να επεκταθούν έως και τρεις φορές και συνολικά να διαρκέσουν έως και δύο χρόνια.

Σύμφωνα με έκθεση της FRONTEX, οι 55.000 από τους 141.000 παράνομους μετανάστες που προσπάθησαν το 2011 να εισέλθουν στη Ζώνη της Σένγκεν εισήλθαν μέσω ελληνοτουρκικών συνόρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα