Η απολογία του Γ. Παπακωνσταντίνου στους FT και Economist

Σε απόγνωση φαίνεται να είναι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, γεγονός το οποίο μαρτυρούν οι τελευταίες του ενέργειες αναφορικά με την εμπλοκή του στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ.

Με επιστολές προς FT και Economist, ο πρώην υπουργός πραγματοποιεί μία ύστατη προσπάθεια να σώσει την «τιμή» του ονόματός του, δικαιολογώντας τη θέση του, δηλώνοντας ότι το CD με τη

λίστα Λαγκάρντ ποτέ δε χάθηκε.

Με ανυπόστατα επιχειρήματα, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξηγεί στα δύο ξένα έντυπα, τα γεγονότα εντελώς διαφορετικά σε σχέση με τον τρόπο που τα παρουσίασε στη Βουλή στη διάρκεια της ακρόασής του για την υπόθεση της επίμαχης λίστας.

Πιο αναλυτικά, στην επιστολή-απάντησή του προς τον Economist, με αφορμή άρθρο με τίτλο "A national sport no more", ο πρώην υπουργός χαρακτηρίζει αναληθές ότι «ποτέ δεν ασχολήθηκα περαιτέρω με το θέμα».

«Ακριβώς το αντίθετο ισχύει» υπογραμμίζει, «δεδομένου ότι έδωσα σαφείς οδηγίες προς την κατεύθυνση της διερεύνησης. Τις επανέλαβα κατά την παράδοση της πλήρους λίστας στο νέο επικεφαλής του ΣΔΟΕ (κάτι το οποίο επιβεβαίωσε κι ο ίδιος στην ακρόασή του στη Βουλή). Λίγο αργότερα έφυγα από το υπουργείο μετά τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου. Η πληροφορία συνεπώς ποτέ δεν "χάθηκε", όπως ισχυρίζεστε, καθώς παρέδωσα όλα τα στοιχεία στις αρμόδιες αρχές (και φυσικά έκτοτε έχουν διαρρεύσει και τα ονόματα έχουν δημοσιευθεί). Είναι σαφές βέβαια ότι δεν έγινε σωστή διερεύνηση».

Να υπενθυμιστεί πως στις 24 Οκτωβρίου, ωστόσο, κατά την ακρόασή του στη Βουλή, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε πει: «Το αρχικό αρχείο με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για φύλαξη στο γραφείο μου. Δεν ξέρω που είναι. Δυστυχώς δεν ξέρω που είναι σήμερα!».

«Το πρωτότυπο αρχείο είναι στη Γαλλία! Και ελπίζω να επανέλθει στην Ελλάδα, για να σταματήσει η σπέκουλα με τις αλλοιώσεις. Να έρθει εδώ με όλα τα συνοδευτικά και να διαπιστωθεί εάν έχει αλλοιωθεί» είχε αναφέρει.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ακόμη ότι, κατά τη θητεία του στο ΥΠΟΙΚ, «η Ελλάδα επιτέλους άρχισε σοβαρά να αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή, με ποινές φυλάκισης για τους φοροφυγάδες, τη δήμευση της περιουσίας τους, με τη θέσπιση του Οικονομικού Εισαγγελέα, τη δημιουργία ειδικών φορολογικών δικαστηρίων, καθώς και με την πλήρη άρση του τραπεζικού απορρήτου... Είναι, ωστόσο οι αλλαγές που θεσμοθετήθηκαν τότε που έχουν οδηγήσει επώνυμους στη φυλακή για φορολογικές παραβάσεις -για πρώτη φορά στην Ελλάδα».

Το γεγονός ωστόσο είναι ότι, επί θητείας του κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, η φοροδιαφυγή εκτοξεύθηκε στα ύψη, δημιουργώντας «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό. Όσο για το «κυνήγι» επωνύμων, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις εκείνων που οδηγήθηκαν, τελικά, στη φυλακή και ακόμα λιγότερες εκείνες οι υποθέσεις, στις οποίες εισπράχθηκαν πρόστιμα για την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Η επιστολή του στους Financial Times

Επιστολή έστειλε ο κ. Παπακωνσταντίνου και στους Financial Times, με αφορμή το άρθρο «Μαίνεται η θύελλα για τη λίστα Λαγκάρντ».

Στην επιστ

Keywords
Τυχαία Θέματα