Γιατί ο Σαμαράς παίρνει το Βενιζέλο στο Ζευγολατιό

-Αναγκαστική πλέον η συμβίωση των κυβερνητικών εταίρων

-Να εκτονώσει το κλίμα επιχειρεί ο Σαμαράς

Σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ο Α. Σαμαράς κάλεσε τους κυβερνητικούς εταίρους να παραστούν σήμερα μαζί στο Ζευγολατιό για την επανεκκίνηση των έργων της Ολυμπίας οδού.

Μετά το «αντάρτικο» Βενιζέλου

και τις αντιδράσεις για το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» που κατατίθεται το απόγευμα, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με μια σειρά κινήσεων που θα επαναφέρουν την ηρεμία στο Μαξίμου, έστω και προσωρινά.

Η πρόσκληση στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη να παραστούν μαζί του στο Ζευγολατιό Κορινθίας, αποτελεί την πιο συμβολική κίνηση του πρωθυπουργού. Από τη μία στέλνει το μήνυμα στην κοινωνία ότι η τρικομματική κυβέρνηση είναι ενωμένη και προχωρά αδιάσπαστη και από την άλλη δίνει «ρόλο» και στους κυβερνητικούς εταίρους που παραπονέθηκαν (σ.σ. κυρίως ο Ευ. Βενιζέλος), ότι η ΝΔ καρπώνεται εξ ολοκλήρου τις επιτυχίες της κυβέρνησης.

Σε αυτή την κατεύθυνση εκτιμάται πως θα συμβάλουν η αποδοχή των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία και η ενσωμάτωσή τους στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα, καθώς και η απογευματινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποδέχτηκε την πρόταση, ενώ τον Φώτη Κουβέλη που βρίσκεται σε επίσκεψη στις Βρυξέλλες θα εκπροσωπήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης.

Προσωρινή ανακωχή

Μπορεί οι κυβερνητικοί εταίροι σήμερα να στείλουν από το Ζευγολατιό μήνυμα ενότητας, ωστόσο είναι βέβαιο πως οι σχέσεις των τριών πολιτικών δεν είναι και στην καλύτερη τους φάση.

Ο Ευ. Βενιζέλος έχει σηκώσει το δικό του «μπαϊράκι» και ζητά να περάσουν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, διαφορετικά απειλεί ακόμα και με καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Παράλληλα ζητά επίμονα πλέον μερίδιο στην πίτα της εξουσίας, ασκώντας συνεχείς πιέσεις για ανασχηματισμό. Η κίνηση αυτή του Ευ. Βενιζέλου αποτελεί ίσως την ύστατη προσπάθεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για να καταφέρει να ανεβάσει τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ.

Επομένως, η όποια εκτόνωση είναι προσωρινή, αφού οι γενεσιουργές αιτίες της κρίσης των τελευταίων ημερών εξακολουθούν να υφίστανται.

Ο επόμενος μήνας χαρακτηρίζεται κρίσιμος για τη συνοχή της κυβέρνησης. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως οι κυβερνητικοί εταίροι δεν θα συνεχίσουν να «τσιμπάνε» για πολύ στο «τυράκι» που τους πετάει ο Α. Σαμαράς και ήδη ετοιμάζουν την «παντιέρα» που θα φέρει…. τα πάνω κάτω!

Ο Α. Σαμαράς το γνωρίζει καλά αυτό και προσπαθεί με κάθε τρόπο να το αποτρέψει. Αν δεν το καταφέρει, τότε είναι δεδομένο πως ο βίος της κυβέρνησης θα είναι βραχύς.

Keywords
Τυχαία Θέματα