Επισήμως στη μάχη κατά της διαφθοράς ο Ιωάννης Τέντες

Την παραίτηση του υπέβαλε και επίσημα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες προκειμένου να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ως Εθνικός Συντονιστής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Ο κ. Τέντες επελέγη ως πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής από τους προέδρους και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σε γραπτή δήλωση του εξηγεί ότι «οδηγήθηκα στην απόφαση παραίτησης ενόψει του ότι απομένει πλέον ελάχιστος χρόνος για την εξάντληση της τετραετούς θητείας μου στη θέση που κατέχω, ενώ με

την ανάληψη των νέων καθηκόντων θα μου δοθεί η ευκαιρία και η ηθική ικανοποίηση να συνεχίσω να επιτελώ επί μακρό διάστημα, έργο εν μέρει ταυτιζόμενο, ως προς τον σκοπό, με αυτό που επί τετραετία σχεδόν επιτελώ".

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν, από την πείρα του στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, υπάρχει διαφθορά στην Ελλάδα, ο κ. Τέντες απάντησε «ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό;» και πρόσθεσε: «είναι παγκόσμιο φαινόμενο η διαφθορά».

Ο ρόλος του Εθνικού Συντονιστή Διαφθοράς είναι τριπλός: Διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής κατά της διαφθοράς σε πολιτικό, διοικητικό και δικαστικό επίπεδο, παρακολούθηση της πολιτικής των Υπουργείων και των φορέων καθώς και ο συντονισμός αυτών.

Ο κ. Τέντες θα επιδιώξει ,όπως είπε, να πληροφορηθεί πως λειτουργεί ο ανάλογος θεσμός σε ευρωπαϊκά κράτη, ώστε να αντιμετωπιστεί και στη χώρα μας το φαινόμενο της διαφθοράς. Για το λόγο αυτό θα συνεργάζεται στενά με την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου, τον πρόεδρο της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, τον Γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τον επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ, ενώ θα αναφέρεται αποκλειστικά στον πρωθυπουργό στον οποίο θα θέτει υπόψη του και πιθανά φαινόμενα δυσλειτουργίας.

Κατόπιν της εξέλιξης αυτής και μέχρι το ορισμό νέου εισαγγελέα από το υπουργικό συμβούλιο καθήκοντα ανώτατου εισαγγελέα θα αναλάβει η αρχαιότερη αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα