Έκτακτη σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ναυάγιο στη Μεσόγειο
Σήμερα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο και αναμένεται να συζητήσουν για τη μετανάστευση και τη Λιβύη, χώρα καταγωγής των περισσοτέρων προσφύγων που αρχίζουν αυτόν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου.
«Θα συνεχίσω τις συνομιλίες με τους ευρωπαίους ηγέτες, την Επιτροπή και τη διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ για το πώς μπορεί να διευθετηθεί η κατάσταση», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος, όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπός του, θα «αποφασίσει για την πιθανή διοργάνωση έκτακτης συνόδου κορυφής έπειτα από τις διαβουλεύσεις αυτές».
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι ζήτησε τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής πριν από τα τέλη της εβδομάδας. «Δεν μιλάμε για κάτι κοινότυπο αλλά για ανθρώπινες ζωές», σημείωσε.
Το βράδυ της Κυριακής ο επίσημος απολογισμός του ναυαγίου, το οποίο σημειώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, ήταν 24 νεκροί και 28 διασωθέντες. Ωστόσο ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς περνούν οι ώρες.
Επιζήσαντες τους οποίους επικαλείται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφεραν ότι στο αλιευτικό επέβαιναν 700 άτομα.
Η εισαγγελία της Κατάνης στη Σικελία ανακοίνωσε ότι ένας από τους 28 επιζήσαντες ανέφερε ότι οι επιβαίνοντες ήταν 950, ανάμεσά τους σχεδόν 50 παιδιά και περίπου 200 γυναίκες.
Πρόσφυγας από το Μπανγκλαντές ο οποίος διακομίσθηκε στο νοσοκομείο της Κατάνης δήλωσε ότι οι διακινητές είχαν κλείσει μεγάλο αριθμό προσφύγων στα αμπάρια χωρίς οι άνθρωποι αυτοί να έχουν δυνατότητα διαφυγής. Η Daily Mail αναφέρει ότι 300 άτομα ήταν κλειδωμένα στα αμπάρια.
Απέναντι σε μια ταχεία αύξηση των τραγωδιών αυτών από την έναρξη της χρονιάς οφείλουμε να δράσουμε, δήλωσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναφέροντας ότι είχε συνομιλήσει με τον Ρέντσι.
Στη Γερμανία αρκετοί υπουργοί, μεταξύ τους ο αντικαγκελάριος υπουργός Οικονομίας σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ζήτησαν την καταπολέμηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της διακίνησης μεταναστών. «Όλες οι αστυνομίες της Ευρώπης και οι αρμόδιες αρχές για την επιτήρηση των συνόρων πρέπει να κινητοποιηθούην από κοινού εναντίον των εγκληματιών διακινητών που κάνουν μπίζνες με την ανθρώπινη αθλιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Εσωτερικών, συντηρητικός Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι πρέπει να αναληφθεί διεθνής δράση κατά των συμμοριών αυτών που «κερδίζουν πολλά λεφτά υπερφορτώνοντας πλοία και αφήνοντας τους ανθρώπους στην τύχη τους». «Τόσο φοβερά εγκλήματα ζητούν ευρωπαϊκή απάντηση, δεν πρέπει να ανεχτούμε άλλο αυτούς τους εγκληματίες που θυσιάζουν μαζικά ανθρώπινες ζωές μόνο και μόνο από απληστία», πρόσθεσε.
Ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες ζήτησε επίσης επείγουσα ανάληψη δράσης απέναντι σε αυτό που δείχνει να είναι «η χειρότερη τραγωδία».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε «συγκλονισμένος και συντετριμμένος» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιμεριστεί τη μέριμνα για τους πρόσφυγες.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μας άφησε άφωνους η Μαίρη Συνατσάκη: "Έχω κοιμηθεί με τον Δημήτρη…" [video]
- Απεβίωσε η Λένα Ράλλη
- 10 + 1 πράγματα που μου έμαθε η διαπραγμάτευση
- «Ο Τσίπρας ξεμένει από συμμάχους»
- Κόβουν την ανάσα τα ντοκουμέντα από τη νέα τραγωδία στη Ρόδο
- Δεσμεύτηκαν 15 τόνοι κρεμμυδιών
- «Έφυγε» ο χορευτής που έβαλε τα ράσα! Τον βρήκε νεκρό η καθαρίστρια
- Πρωτοβουλία Αναπληρωτών- Ωρομισθίων: Συγκεντρώνουμε και καταθέτουμε χιλιάδες υπογραφές με τα αιτήματά μας!
- 9 από τις χειρότερες selfies ever
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsBomb
- Mediterranean College: Προσωπικά δεδομένα, ασφάλεια στο διαδίκτυο και νομικό πλαίσιο
- Μοσκοβισί: Εύχομαι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ
- Το ΥΠΟΙΚ για τα αποθεματικά της Περιφέρειας Αττικής στην ΤτΕ
- KTM: Orange Days στην Ελλάδα
- «Εμφύλιος» Βενιζέλου-Φώφης απειλεί με (νέα) διάσπαση το ΠΑΣΟΚ!
- Δίκη X.A: Επίθεση, σύμφωνα με καταγγελία, δέχθηκαν δυο φίλοι του Παύλου Φύσσα
- Τι λέει το υπουργείο Οικονομικών για το swap Titlos
- Πάνω από 24.400 νέα barcodes ελληνικών προϊόντων το 2014
- Τα ξένα ΜΜΕ για τη δίκη της Χρυσής Αυγής
- Διεκόπη για τις 7 Μαΐου η δίκη της Χρυσής Αυγής
- Τελευταία Νέα NewsBomb
- Μείωση του τζίρου της βιομηχανίας
- ΤτE: Αυξήθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών κατά 67%
- Σομαλία: Εννέα νεκροί από επίθεση ισλαμιστών σε εργαζόμενους της Unicef
- Το ΥΠΟΙΚ για τα αποθεματικά της Περιφέρειας Αττικής στην ΤτΕ
- Mediterranean College: Προσωπικά δεδομένα, ασφάλεια στο διαδίκτυο και νομικό πλαίσιο
- Τι λέει το υπουργείο Οικονομικών για το swap Titlos
- Υεμένη: Ισχυρή έκρηξη στη Σαναά (photos)
- Τα ξένα ΜΜΕ για τη δίκη της Χρυσής Αυγής
- 4,5 χιλιάδες θέσεις εργασίας χαμένες λόγω διευρυμένου ωραρίου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πάτρα: Εκδήλωση "Ανοικτά Μαθήματα - Προκλήσεις Και Προοπτικές" στο Πανεπιστήμιο
- Γερμανικός τύπος: ''Ο Τσίπρας ξεμένει από συμμάχους''
- Βορίδης: "Αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ θέλει μόνο η Ντόρα"
- Τα συγκλονίστηκα σκίτσα για τους μετανάστες (ΦΩΤΟ)
- Μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ο ξάδελφος και η ανιψιά του Αλέξη Τσίπρα!
- Δυναμική επάνοδος της SsangYong!
- Εικόνες από την πρεμιέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής
- Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ σε ερώτηση της Φ. Γεννηματά
- Τσίπρας: Η λειτουργία της αστυνομίας αντανακλά το επίπεδο της δημοκρατίας