Αίγυπτος: Ο Μόρσι απέρριψε το τελεσίγραφο του στρατού
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, απέρριψε την 48ωρη προθεσμία, που είχε θέσει ο στρατός, για να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού.
Ο Μοχάμεντ Μόρσι απέρριψε κατά τη διάρκεια της νύχτας το τελεσίγραφο, δηλώνοντας ότι «η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει με κανέναν τρόπο την επιστροφή στο παρελθόν, όποιες και αν είναι οι συνθήκες» και προσπαθώντας να εμφανιστεί ως εγγυητής της «εθνικής συμφιλίωσης» και της «κοινωνικής ειρήνης».
Μία εβδομάδα νωρίτερα, ο αιγυπτιακός στρατός προειδοποίησε ότι δεν θα αφήσει τη χώρα «να βυθισθεί στη σκοτεινή σήραγγα της σύγκρουσης και των ταραχών». Μετά τις μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα την αποχώρηση του ισλαμιστή προέδρου από την εξουσία των τελευταίων ημερών, ο στρατός έθεσε τελεσίγραφο 48 ωρών: «Εάν οι διεκδικήσεις του λαού δεν ικανοποιηθούν σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι ένοπλες δυνάμεις θα ανακοινώσουν έναν οδικό χάρτη και μέτρα για τον έλεγχο της εφαρμογής του», ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας η στρατιωτική ηγεσία.
Από την πλατεία Ταχρίρ οι διαδηλωτές δέχθηκαν με έκρηξη ενθουσιασμού την ανακοίνωση του αιγυπτιακού στρατού, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου.
«Ο Μόρσι δεν είναι πλέον πρόεδρός μας, ο Σίσι είναι μαζί μας», φώναζαν οι διαδηλωτές αναφερόμενοι στον Αμπντέλ Φάταχ αλ -Σίσι, αρχηγό του στρατού και υπουργό Άμυνας, η φωτογραφία του οποίου εμφανίσθηκε στις οθόνες κατά την ανάγνωση του τελεσιγράφου του στρατού.
«Ο στρατός πήρε το μέρος του λαού», ανακοίνωσε το κίνημα Τάμαροντ. Τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης Μόρσι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, αυξάνοντας την απομόνωση του προέδρου.
Το ισλαμικό πανεπιστήμιο Αλ Άζχαρ, θεσμός υψηλής επιρροής στον μουσουλμανικό κόσμο, προειδοποίησε ότι φοβάται «ένα νέο λουτρό αίματος» και εξέφρασε ανησυχία για την παρείσφρηση ενόπλων στις ειρηνικές συγκεντρώσεις.
Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί σε νευραλγικά σημεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας και των μεγάλων πόλεων της χώρας για να αντιμετωπίσουν περιστατικά βίας. Στο Κάιρο, η έδρα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας πυρπολήθηκε και πάλι χθες τη νύχτα έπειτα από την εισβολή διαδηλωτών και τη λεηλασία του κτηρίου της την προηγούμενη.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέθανε η κόρη του Πιρς Μπρόσναν
- «Χρυσός» Σπανούλης στην ΤΣΣΚΑ
- Ξεχάστε ό,τι ξέρατε: Μεγάλο λάθος η πλήρης φόρτιση του κινητού!
- Πέθανε η 42χρονη κόρη του Πίρς Μπρόσναν
- Αφιερωμένο στον Πάγκαλο και στους ομοίους του
- Θρήνος για 46χρονη Πατρινή που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Εύβοια - Σήμερα η κηδεία της
- Πώς θα δηλωθούν οι τόκοι από τις καταθέσεις
- Αναδρομική «τσεκουριά» στο ΕΚΑΣ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsBomb
- Προσοχή στη συμπλήρωση του Ε9
- Τραγωδία: Νεαρός ξεψύχησε στην άσφαλτο
- «Κλειδώνει» ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων
- «Κούρεμα» δανείου κατά 94% από δικαστήριο της Ξάνθης
- Συλλαλητήριο ΟΛΜΕ στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
- Μυστικό σχέδιο απόσυρσης των «παπανδρεϊκών» από το ΠΑΣΟΚ
- Αφγανιστάν: Σφοδρή έκρηξη συγκλόνισε τη Καμπούλ
- Βίντεο: Συντριβή ρωσικού πυραύλου που μετέφερε δορυφόρους
- Ο καιρός σήμερα
- Αίγυπτος: Ο Μόρσι απέρριψε το τελεσίγραφο του στρατού
- Τελευταία Νέα NewsBomb
- Αίγυπτος: Ο Μόρσι απέρριψε το τελεσίγραφο του στρατού
- Προσοχή στη συμπλήρωση του Ε9
- Εύβοια: Έβαλαν 46χρονη σε λίστα αναμονής για... νεκροψία!
- Έντουαρντ Σνόουντεν: Αιτήσεις για πολιτικό άσυλο σε 21 χώρες
- «Κλειδώνει» ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων
- «Κούρεμα» δανείου κατά 94% από δικαστήριο της Ξάνθης
- Στο υπουργείο Εργασίας η τρόικα
- Συλλαλητήριο ΟΛΜΕ στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
- Τραγωδία: Νεαρός ξεψύχησε στην άσφαλτο
- Ο καιρός σήμερα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τοξικό σύννεφο δημιούργησε η συντριβή ρωσικού πυραύλου στο Καζακστάν
- Γερογκρινιάρης ο Βύρων
- Πολιτικό άσυλο ζητά ο Σνόουντεν
- RT: H Mόσχα ως θερινός τουριστικός προορισμός
- Συλλαλητήριο κατά της διαθεσιμότητας από την ΟΛΜΕ
- Απέρριψε το τελεσίγραφο του στρατού ο Μόρσι
- Πιπιλή: Ας πάει να αλιεύσει ψήφους στη Χρυσή Αυγή ο Πολύδωρας
- Ληστεία σε κατάστημα τροφίμων στα Βριλήσσια