Αύξηση 6,3% των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη

Αύξηση 6,3% σημείωσαν οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Ευρώπη στο πρώτο εξάμηνο του 2012, παρά την παγκόσμια ύφεση και την αβεβαιότητα που δημιουργεί η συνεχιζόμενη κρίση στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας της Ernst & Young «Mid-year European Attractiveness Survey» οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν από ΑΞΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 (78.299) αντισταθμίζουν σε κάποιο βαθμό τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν ως αποτέλεσμα των αναδιαρθρώσεων και της συμπίεσης της αλυσίδας εφοδιασμού σε πολλούς

κλάδους της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης (ΔΕ) συνέχισαν να προσελκύουν μεγαλύτερο αριθμό επενδύσεων, οι οποίες όμως ήταν μικρότερης αξίας και δημιούργησαν λιγότερες θέσεις εργασίας από τις επενδύσεις σε άλλα σημεία της Ευρώπης. Ωστόσο, η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (ΚΑΕ) άρχισε να ανακάμπτει ως προορισμός ΑΞΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012. Είχε προηγηθεί μια σημαντική επιβράδυνση κατά το 2010 και 2011, όταν οι επενδύσεις στην περιοχή έφθασαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, η ΔΕ προσέλκυσε το 75% των αποφάσεων για ΑΞΕ, όμως περισσότερες από τις μισές θέσεις εργασίας (53,8%) δημιουργήθηκαν από ΑΞΕ στην ΚΑΕ. Η Μεγάλη Βρετανία παρέμεινε ο μεγαλύτερος αποδέκτης ΑΞΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 με τη Γαλλία να διατηρεί τη δεύτερη θέση. Η Ισπανία βρέθηκε στην τρίτη θέση, ξεπερνώντας τη Γερμανία. Θετική εξέλιξη αποτελεί η αύξηση των ΑΞΕ στους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης, ιδιαίτερα σε χώρες της ΚΑΕ όπως η Τσεχία. Υπήρξε επίσης μια σημαντική αύξηση στον τομέα των logistics, με κύριους επενδυτές εταιρείες από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Κατά την ίδια περίοδο πέρυσι, επτά ευρωπαϊκές χώρες ήταν μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων επενδυτών στην ήπειρο. Η Γερμανία ενίσχυσε τη θέση της ως ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος επενδυτής, αντιπροσωπεύοντας το 12,5% των επενδύσεων και δημιουργώντας το 27,2% των θέσεων εργασίας.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει, επίσης ότι οι επιχειρήσεις από τις αναδυόμενες αγορές επεκτείνονται, σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές αγορές. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, επιχειρήσεις από τις χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) αντιπροσώπευαν το 5,7% συνόλου των ΑΞΕ και το 7% των νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα