Υποχώρηση Γαλλίας για τα ευρωομόλογα

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, παραδέχθηκε στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλώνα, την ποχώρηση της Γαλλίας, έναντι της Γερμανίας, στο θέμα των ευρω-ομολόγων. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει: «Πιστεύω ότι (τα ευρωομόλογα) θα εκδοθούν κάποια στιγμή, στο τέλος μιας διαδικασίας ολοκλήρωσης, η οποία θα χαρακτηρίζεται από την αλληλεγγύη. Αλλά αντιληφθήκαμε ότι, προς το παρόν, ήταν μια κόκκινη γραμμή που οι Γερμανοί φίλοι δεν μπορούσαν να υπερβούν».

Στη Σύνοδο Κορυφής η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, συμφώνησε τουλάχιστον κατ' αρχήν, στο σχέδιο χρησιμοποίησης των ταμείων σταθεροποίησης για την ανακεφαλαιοποίηση απευθείας των τραπεζών ώστε να μειώνονται τα κόστη δανεισμού κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Ο Μοσκοβισί αρνήθηκε την ερμηνεία ότι τα κράτη-μέλη της νότιας ευρωζώνης πέτυχαν μια νίκη επί της Γερμανίας, διαβεβαιώνοντας ότι «ήταν όλη η Ευρώπη που κέρδισε, καταλήγοντας σε ένα συμβιβασμό υψηλής ποιότητας».

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε δηλώσει μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών ότι ο ορισμός ενός χρονοδιαγράμματος για την έκδοση κοινών ευρωομολόγων παραμένει ένας στόχος για το μέλλον.

Η Γαλλία, εν τω μεταξύ, αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη για το 2012 και το 2013 εξαιτίας του επιδεινούμενου οικονομικού κλίματος, σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί.

Keywords