Στην Αθήνα τα βλέμματα της Ευρώπης

Πανηγυρική επίσημη πρώτη για την ελληνική προεδρία σήμερα με αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα και απαγόρευση διαδηλώσεων. Με την επίσημη υποδοχή του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Κολεγίου των Επιτρόπων, από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, άρχισε στο Ζάππειο Μέγαρο η ελληνική προεδρία στην ΕΕ. Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το γεύμα εργασίας και η συνεδρίαση του κ. Σαμαρά

με τον κ. Μπαρόζο, τους υπουργούς της κυβέρνησης και τα μέλη του Κολεγίου των Επιτρόπων στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ακολουθεί κατ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ακολούθως στις 17:15 οι κκ Σαμαράς και Μπαρόζο θα κάνουν δηλώσεις.

Η επίσημη τελετή έναρξης θα γίνει στις 19.30, στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Στην τελετή δεν θα παραστεί για συμβολικούς λόγους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με την αξιωματική αντιπολίτευση να μιλά για φιέστες και να αντιδρά στην απαγόρευση διαδηλώσεων.

"Ο καθένας αντιλαμβάνεται τα συμπλέγματά του…" δήλωσε, για τον Αλέξη Τσίπρα, ο Σίμος Κεδίκογλου σχολιάζοντας την απόφαση του αρχηγού της αξιωματικης αντιπολιτευσης να μην παραστεί στην επίσημη τελετή έναρξης της ελληνικής Προεδρίας.

"Ο κ. Τσίπρας αυτοπροβάλλεται ως υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ώρα που αρνείται να παραστεί στην τελετή ανάληψης της ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Πατρίδα του!" ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε σκληρό τόνο σχολίασε το ΠΑΣΟΚ την απουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, από την τελετή ανάληψης της ελληνικής Προεδρίας. Σε ανακοίνωσή του, τονίζει πως η απουσία του Αλέξη Τσίπρα «καταδεικνύει τη βαθιά περιφρόνησή του στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία όμως διεκδικεί ρόλο θέτοντας υποψηφιότητα για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής!».

Σε ισχύ έχουν ήδη τεθεί έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τελετή ανάληψης, που φέρνει στη χώρα μας την πολιτική αφρόκρεμα της ΕΕ, ενώ απαγορεύονται οι διαδηλώσεις και οι υπαίθριες συναθροίσεις όλη την ημέρα, ως και τα μεσάνυχτα στο κέντρο της πόλης αλλά και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Από τις 3 μετά το μεσημέρι θα κλείσει ο σταθμός του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής.

Αισιόδοξο μήνυμα Μπαρόζο

Έτοιμη δηλώνει η κυβέρνηση για την ελληνική προεδρία, προσδοκώντας θετικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως ελάφρυνση του χρέους, και στη βελτίωση της εικόνας αξιοπιστίας της χώρας μας στο εξωτερικό.

Ένα πρώτο αισιόδοξο μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος με δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. θα χαρακτηριστεί από το ίδιο θάρρος, την ίδια ανθεκτικότητα και αποφασιστικότητα που επέδειξαν τόσο οι ελληνικές αρχές όσο και οι Έλληνες πολίτες ως απάντηση στην κρίση.

«Η Ελληνική Προεδρία ξεκινάει με την χώρα μας να βρίσκεται σε ανάκαμψη και όχι σε κρίση», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη Τύπου. Το 2013 πήγε καλύτερα από ότι περιμέναμε, τόσο στην δημοσιονομική προσαρμογή, όσο και στο θέμα της ηπιότερης ύφεσης που επιτεύχθηκε, επισήμανε ο κ. Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας ότι τα περιθώρια των δεκαετών ομολόγων του δημοσίου, τα λεγόμενα spreads, υποχώρησαν κάτω από 600 μονάδες, γεγονός που επιβεβαιώνει τις θετικές εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας.

Αντιδράσεις για τα μέτρα ασφαλείας

Αντιδρούν, εν τω μεταξύ, τα κόμματα της Αριστεράς στα μέτρα ασφαλείας και ειδικότερα στην απαγόρευση διαδηλώσεων, την ώρα που έχουν ήδη ανακοινώσει συλλαλητήρια για το απόγευμα κόμματα και κινήσεις, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΕΠΑΜ.

«Η απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων και πορειών που για άλλη μια φορά επιβάλλει η κυβέρνηση του μνημονίου, είναι απαράδεκτο γεγονός που ποδοπατάει τα δικαιώματα των πολιτών και συρρικνώνει τη Δημοκρατία. Ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης δεν έχει τελειωμό» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση της κυβέρνησης και της αστυνομίας δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά, αναφέρει το ΚΚΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα