Βουλγαρία: Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις

Μονόδρομο για την επίτευξη της οικονομικής ανάπτυξης χαρακτήρισε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Καλίν Χριστόφ, υπογραμμίζοντας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας δεν μπορεί να υλοποιηθεί "δαπανώντας τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών".

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων "ΒΤΑ", ο κ. Χριστόφ σημείωσε ότι "υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση σε σχέση με την όλη συζήτηση για τα ελλείμματα και ορισμένοι πολίτες πιστεύουν ότι οι αλόγιστες δαπάνες μπορούν να ενθαρρύνουν την οικονομία".

"Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οδηγούν στην ανάπτυξη και οι δαπάνες οδηγούν

σε σύντομη επέκταση της οικονομίας έως ότου έρθει η στιγμή όπου οι αγορές σταματούν να χρηματοδοτούν τα ελλείμματα και η οικονομία καταρρέει" ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι, "αυτό ακριβώς 'βλέπουν' οι πολίτες στην Ελλάδα,την Ισπανία και την Κύπρο".

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα σταθερότητας και σύγκλισης της περιόδου 2013-2016, ο κ. Χριστόφ τόνισε ότι η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για την ανάπτυξη της οικονομίας "διαμορφώνει" τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 1% το 2013, σε 1,8% το 2014 και σε 2,9% το 2015.

Οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας οδήγησαν στην επαναξιολόγηση της πρόβλεψης για την απασχόληση, η οποία φέτος αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 2,4% και να ανακάμψει κατά 0,4% το 2014.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,8% φέτος και στο 2,7% το επόμενο έτος, είπε ο υπουργός.

Η Βουλγαρία θα συνεχίσει να έχει έλλειμμα περίπου 0,8% μέχρι το 2016 και να έχει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2017, σημείωσε ο κ. Χριστόφ. Πρόσθεδε δε, ότι η χώρα δεν έχει την "πολυτέλεια" να διαθέτει έλλειμμα μεγαλύτερο του 3% ως ποσοστό του ΑΕΠ, διότι, τότε, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη διαδικασία μη συμμόρφωσης με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. "Η μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις για την οικονομική σταθερότητα οδηγεί σε αναστολή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης" συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα