Την Τρίτη η συνεδρίαση της Ερευνητικής

Την Τρίτη, κατά πάσα πιθανότητα, θα αρχίσει το έργο της η τριμελής Ερευνητική Επιτροπή, που διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου για να ερευνήσει όλα τα θέματα σχετικά με τον τραπεζικό τομέα και την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

Μέλη της Επιτροπής είναι ο πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιώργος Πικής και οι πρώην δικαστές κ.κ. Καλλής και Κωνσταντινίδης. Και οι τρεις θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί. Την ερευνητική επιτροπή θα πλαισιώνει και ομάδα εμπειρογνωμόνων.

Η

έρευνα θα καλύψει το χρονικό διάστημα 2006 - 23 Μαρτίου 2013 ενώ στόχος είναι η έρευνα να ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών μηνών.

«Όλα θα περάσουν από κόσκινο», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος τόνισε ότι θα διερευνηθεί σε βάθος πώς και γιατί κατέληξαν τα δημοσιονομικά του κράτους σε αυτή την κατάσταση καθώς επίσης και τα όσα έγιναν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του τόπου.

Στη διαδικασία αναμένεται να καταθέσουν πολλοί, κάποιοι από τους οποίους αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο εξωτερικό.

Κάποιες από τις συνεδρίες της Ερευνητικής Επιτροπής αναμένεται να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών για να διαφυλαχθούν απόρρητες πληροφορίες, που έχουν σχέση με την ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, ο γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης θα διαβιβάσει στην πρώτη συνεδρία της Ερευνητικής Επιτροπής τη λίστα για τη διαγραφή από τράπεζες δανείων πολιτικών, στελεχών κομμάτων, συγγενικών προσώπων μελών του διοικητικού συμβουλίου τράπεζας, στελεχών της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.


Ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, χαρακτηρίζει «αναληθείς και συκοφαντικές» τις δηλώσεις του Ανδρέα Βγενόπουλου σχετικά με δάνειο του στη Λαϊκή Τράπεζα.

Με ξενίζει, αναφέρει ο κύριος Βασιλείου σε γραπτή δήλωση, ότι «ο άνθρωπος, που θεωρείται ο κύριος υπεύθυνος για την καταστροφή της Λαϊκής, με τις γνωστές επιπτώσεις, που επέφερε στην Κύπρο, προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις».

Προσθέτει ότι θα αναμένει το πόρισμα του Γενικού Εισαγγελέα, ενώπιον του οποίου έχει τεθεί το δημοσίευμα με την «καυτή λίστα» για διαγραφές δανείων.

Ο κύριος Βγενόπουλος, σε ανακοίνωση, αναφέρει ότι είχε γίνει ρύθμιση παλαιού δανείου του κ. Βασιλείου, όπως καταβάλει τρία εκατομμύρια δολάρια το Φεβρουάριο του 2012 και άλλα τρία εκατομμύρια δύο χρόνια μετά και να αφαιρεθούν από την οφειλή παλαιοί τόκοι.

Όμως, συνεχίζει, το Φεβρουάριο του 2012, η διοίκηση του Μιχάλη Σαρρή δεν τήρησε τη συμφωνία και έκανε καινούργια με το Γιώργο Βασιλείου εις βάρος των συμφερόντων της τράπεζας.

Ο κύριος Βγενόπουλος ζητά παρέμβαση του γενικού εισαγγελέα και παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα