Συμβιβασμός Γαλλίας-Γερμανίας για την εποπτεία

Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν έλθει σε ένα συμβιβασμό για την σχεδιαζόμενη κεντρική τραπεζική εποπτεία στην ευρωζώνη, αναφέρει η γερμανική Sueddeutsche Zeitung. Η κατάληξη ήρθε λίγο πριν από τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, για την τραπεζική ένωση.

«Αυτή είναι η κατάληξη για την οποία
περιμέναμε», δήλωσε ανώνυμη πηγή στην εφημερίδα χθες το απόγευμα. Η γαλλό-γερμανική συμφωνία «αυξάνει σημαντικά» τις πιθανότητες για να ληφθεί μια απόφαση σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών των 27 χωρών της ΕΕ, για το νομικό θεσμικό πλαίσιο μιας κεντρικής τραπεζικής εποπτείας, ανέφερε ο διπλωμάτης, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ωστόσο, ένα εμπόδιο που παραμένει, αφορά τις απαιτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σουηδίας και της Τσεχίας.

Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι συμφώνησαν ότι συστημικά σημαντικές τράπεζες και αυτοί οι οργανισμοί που λαμβάνουν κρατική βοήθεια θα πρέπει να τεθούν υπό την εποπτεία της νέας αρχής της ΕΚΤ, ανέφερε η εφημερίδα. Οι εθνικές τραπεζικές αρχές θα επιβλέπουν όλες τις άλλες τράπεζες, αν και η ΕΚΤ διατηρεί το δικαίωμα να δώσει οδηγίες στα εθνικά εποπτικά σχήματα και να ξεκινήσει την εποπτεία σε μια συγκεκριμένη τράπεζα σε έκτακτες περιπτώσεις.

Οι διαπραγματευτές των δύο χωρών συμφώνησαν επίσης στις λεπτομέρειες που θα δώσουν στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή το τελικό λόγο σε διχαστικές ρυθμιστικές αποφάσεις, αναφέρει η εφημερίδα.

Εάν ο συμβιβασμός αυτός μεταξύ των δύο δεν κατορθώσει να λάβει την έγκριση σήμερα, οι 27 επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων θα πρέπει να συζητήσουν το θέμα σε επόμενη σύνοδο.
Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα