Στήριξη στον δικαστή Γκαρθόν

Μία ομάδα ειδικών του ΟΗΕ για την ανεξαρτησία των δικαστών και των νομικών εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για τη δίκη του Ισπανού δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, γιατί τόλμησε να ερευνήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιώματων στη διάρκεια του Φρανκισμού και χαρακτήρισε «θλιβερή» τη δίωξή του.

«Είναι θλιβερό που ο δικαστής Γκαρθόν ενδέχεται και να τιμωρηθεί διότι δρομολόγησε μία έρευνα που αφορά τις υποχρεώσεις της Ισπανίας να ερευνήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμφώνως προς τις αρχές

του διεθνούς δικαίου», τόνισε η Βραζιλιανή ειδική παρατηρητής του ΟΗΕ για την ανεξαρτησία των δικαστών και νομικών Γκαμπριέλα Κνάουλ, καθώς και πέντε ανεξάρτητοι ειδικοί που ανήκουν στο ειδικό σώμα εργασίας του Οργανισμού για τις εξαφανίσεις από εγκληματικά κίνητρα.

«Εντός του πλαισίου του απολύτου σεβασμού προς την ανεξαρτησία και αυτονομία της δικαιοσύνης, τα υποτιθέμενα σφάλματα στις δικαστικές αποφάσεις δεν θα έπρεπε να οδηγούν στην υποβάθμιση ενός δικαστή, και ακόμη περισσότερο, σε μία δίωξη. Η αυτονομία στην ερμηνεία ενός νόμου αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο στον ρόλο του δικαστή», υπογραμμίζει η Κνάουλ.

Η ομάδα των ειδικών του ΟΗΕ τονίζει επίσης πως οι εξαφανίσεις από εγκληματικά κίνητρα εξακολουθούν να αποτελούν «ένα έγκλημα και μία συνεχή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για όσο διάστημα η τύχη των θυμάτων δεν αποσαφηνίζεται». «Ένας νόμος για την αμνηστία δεν μπορεί να βάζει τέλος στις υποχρεώσεις ενός κράτους να ερευνήσει, δικάσει και τιμωρήσει τους υπευθύνους αυτών των εξαφανίσεων», προσθέτει η ομάδα.

Παράλληλα, η Ένωση για τη Μνήμη των Εξόριστων Ρεπουμπλικανών Ισπανών στη Γαλλία (ASEREF) εξέφρασε σήμερα τη στήριξή της στον Γκαρθόν και ζητεί «με κατηγορηματικό και αποφασιστικό τρόπο να αποκατασταθεί στα καθήκοντά του ο δικαστής και να του δοθούν όλα τα μέσα ώστε να συνεχίσει τις έρευνές του».

Παράλληλα, απαιτεί από το Γαλλικό κράτος και τους υποψηφίους για την προεδρία στις επικείμενες εκλογές να αναγνωρίσουν την ευθύνη των γαλλικών αρχών κατά την εποχή του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, διότι δεν επενέβησαν στη σύρραξη και επέτρεψαν στη διάρκεια της δικτατορίας να διαπραχθούν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ο ίδιος ο Γκαρθόν, ο οποίος διώκεται έπειτα από προσφυγή δεξιών οργανώσεων για παράβαση του νόμου υπέρ αμνηστίας των στελεχών της δικτατορίας, τόνισε πως έχει «ήσυχη τη συνείδησή του» διότι ό,τι έπραξε ήταν για να μη καταπέσει η ιστορική μνήμη στη «λήθη».

«Το δικαστήριο κάθε ανθρώπου είναι η συνείδησή του», δήλωσε ο Γκαρθόν, ανακαλώντας τη ρήση του φιλόσοφου Ιμάνουελ Καντ και τόνισε πως πήρε τις αποφάσεις που κατά την κρίση ήταν «σύμφωνες με τον νόμο».

Keywords
Τυχαία Θέματα