Σλοβενία:Γενική απεργία στο δημόσιο

Τα προτεινόμενα μέτρα λιτότητας ώθησαν τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα να προχωρήσουν σήμερα σε μία από τις μεγαλύτερες απεργίες στην ιστορία της Σλοβενίας. Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίες διοργανώνονται σε 11 πόλεις της χώρας, τα σχολεία είναι κλειστά, τα νοσηλευτικά ιδρύματα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και αστυνομικοί και τελωνειακοί υπάλληλοι πραγματοποιούν λευκή απεργία.

Τα συνδικάτα εκτιμούν ότι περίπου 80.000-90.000 εργαζόμενοι συμμετέχουν στη γενική απεργία.

Τα μέτρα λιτότητας για σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης του Γιάνεζ Γιάνσα με τον προϋπολογισμό λιτότητας για το 2012 να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται περικοπές των δαπανών κατά 800 εκ. ευρώ, κυρίως από μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα. Μεταξύ των προτάσεων της κυβέρνησης είναι μείωση 5-10% στους μισθούς στο δημόσιο τομέα και κατάργηση του φετινού επιδόματος αδείας.

Η σλοβενική κυβέρνηση εισηγήθηκε πακέτο γενικών περικοπών και εισήλθε σε διαπραγματεύσεις με συμβιβαστικές λύσεις, αλλά τα συνδικάτα εργαζομένων την κατηγορούν ότι τους έδωσε πολύ λίγο χρόνο για να αναλύσουν τις προτάσεις.

Οι χθεσινές διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων για τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση αναμένεται να συνεχιστούν το απόγευμα.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα δεν έχουν αισθανθεί τις συνέπειες της κρίσης και τα συνδικάτα εργαζομένων υποστηρίζουν ότι τα προτεινόμενα μέτρα θα πλήξουν τους φτωχούς και ότι είναι άδικα για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα.

Από τα 32 συνδικάτα εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, τα 23 ανακοίνωσαν ότι συμμετέχουν στη γενική απεργία.

Εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς, πανεπιστημιακοί καθηγητές, εργαζόμενοι σε νοσηλευτικά ιδρύματα, κέντρα υγείας, φαρμακοποιοί, αστυνομικοί, τελωνειακοί υπάλληλοι, πυροσβέστες και κτηνίατροι συμμετέχουν στην απεργία. Κλειστές είναι σήμερα οι πόρτες μουσείων και γκαλερί.

Η σημερινή είναι η δεύτερη γενική απεργία που πραγματοποιείται στη Σλοβενία και αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη. Το 2010, περίπου 80.000 δημόσιοι υπάλληλοι συμμετείχαν σε απεργία.

Η εφημερίδα «Ντέλο» της Λιουμπλιάνας σε σχόλιο αναφέρει ότι η κυβέρνηση Γιάνσα αποφάσισε να σβήσει με «βενζίνη» τη «φωτιά» που προκάλεσαν η κρίση και ο δανεισμός, επειδή δεν μειώνει μόνο τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά καταργεί δικαιώματα, όπως τα επιδόματα για τους ανέργους, τα επιδόματα αδείας και τις άδειες τοκετού.

Η απεργία των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα σύμφωνα με την εκτίμηση του σχολιαστή αποτελεί την αρχή «αποφασιστικής σύγκρουσης για τη διαφύλαξη του κοινωνικού κράτους», επειδή δεν πρόκειται για απεργία μίας συγκεκριμένης ομάδας εργαζομένων, αλλά για απεργία με στόχο να αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση Γιάνσα "θέλει να αποξηλώσει το κράτος κοινωνικής ευημερίας' «υπό τις οδηγίες των Βρυξελλών».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα