Σε δύσκολη θέση ο Ολάντ

Η χθεσινή ομολογία του πρώην υπουργού Προϋπολογισμού Ζερόμ Καϊζάκ, ύστερα από τέσσερις μήνες αρνήσεων, ότι διαθέτει τελικά τραπεζικό λογαρισμό στο εξωτερικό, έχει συγκλονίσει τη γαλλική κοινή γνώμη και το σύνολο της πολιτικής τάξης.

« Ομολογία υπό μορφή ωρολογιακής βόμβας», γράφει η Λιμπερασιόν, που αφιερώνει τέσσερις σελίδες στο θέμα, έχει το πρόσωπο του Καϊζάκ στο πρωτοσέλιδό της και το μονολεκτικό τίτλο «Ανάξιος».

«Το ψέμα που λερώνει τον Ολάντ », είναι ο τίτλος της "Λε Παριζιέν" ενώ στις εσωτερικές της σελίδες μία παλιότερη φωτογραφία δείχνει τον πρώην υπουργό σε μια

από βήματος ομιλία του, όπου είναι κολλημένη η αφίσσα : «Μάχη κατά της φοροδιαφυγής».

«Καϊζάκ : Το ψέμα» είναι ο τίτλος της οικονομικής "Λεζ Εκό", που υπογραμμίζει « την ταραχή » για την εκτελεστική εξουσία, που υποχρεούται πλέον να δώσει εξηγήσεις για το τί πραγματικά ήξερε για το θέμα.

Τα λόγια του Καϊζάκ « Ζητώ συγνώμη... » όπως έγραψε στο μπλόγκ του πριν πάει στον ανακριτή, προβάλλει η "Φιγκαρό", που μιλάει στις εσωτερικές της σελίδες για « ωστικό κύμα », ειρωνευόμενη ότι στην « εργαλειοθήκη του » ο Φρανσουά Ολάντ είχε ξεχάσει να βάλει και έναν «ανιχνευτή ψεύδους».

Η ανακοίνωση της προεδρίας με την αυστηρή δήλωση του Γάλλου προέδρου ότι ο πρώην υπουργός διέπραξε « ένα ασυγχώρητο ηθικό παράπτωμα », δεν φάνηκε αρκετή για να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Με δική του ανακοίνωση ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, επικεφαλής της δεξιάς αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι το περιστατικό Καϊζάκ «εσήμανε το τέλος μιας ηθικολόγου αριστεράς που ήξερε να δίνει μαθήματα». Ζήτησε άμμεσα από τον πρόεδρο « να εξηγηθεί ενώπιον των Γάλλων».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας ο Φρανσουά Ολάντ προτίθεται να μιλήσει στου Γάλλους σήμερα το μεσημέρι πριν ταξιδεύσει για το Μαρόκο.

Το ερώτημα που κυριαρχεί αυτές τις ώρες είναι κατά πόσο η πολιτική ηγεσία ήταν ενήμερη ή όχι για την αλήθεια. Μία πρώτη απάντηση έδωσε χθές στο βραδυνό τηλεοπτικό δελτίο France2, ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό. «Πρόκειται για μια σκληρή αλήθεια», είπε. «Ο Ζερόμ Καϊζάκ είπε ψέματα εμπρός στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό και στην Εθνοσυνέλευση ». Εξέφρασε «τη λύπη και την απογοήτευσή του» και ζήτησε από τον Καϊζάκ να μην επανέλθει στην πολιτική ζωή, αφού σύμφωνα με το σύνταγμα, ένα μήνα μετά την παραίτησή του έχει δικαίωμα να επανακτήσει την βουλευτική του ιδιότητα.

Νωρίς σήμερα το πρωϊ στο ραδιόφωνο Europe 1, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης επιχείρησε να διασαφηνίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για το θέμα. "Είναι ένα άτομο που είπε ψέματα», δήλωσε, «δεν είναι ένας θεσμός, δεν είναι ένα κόμμα, ή μια κυβέρνηση. Να κρατήσουμε το μέτρο. Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από τη θλίψη για ένα είδος προδοσίας». Εξήγησε ότι και στην ίδια ο Καϊζάκ είχε δηλώσει «κοιτώντας την στα μάτια» ότι «δεν είχε ιδέα για τραπεζικό λογαριασμό».

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι μπορεί η κυβέρνηση να μην είναι ένοχη, είναι όμως υπεύθυνη, η εκπρόσωπος υπογράμμισε το γεγονός ότι σε αντίθεση με το παρελθόν, είναι η τρανή απόδειξη της μη παρέμβασης της κυβέρνησης στην ελευθερία του Τύπου και ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και πρόσθεσε: « Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι δεν θα υπάρξει ένας ψεύτης στην πολιτική του οικογένεια. Δεν μπορεί να θεωρηθεί συλλογική ευθύνη μιας κυβέρνησης».

Μετά τη γενική κατακραυγή ακολούθησε και η απόφαση του αρχηγού του σοσιαλιστικού κόμματος Αρλέμ Ντεζίρ να διαγράψει τον Ζερόμ Καϊζάκ από το κόμμα.

Και ξένα δημοσιεύματα

Η δικαστική έρευνα που διεξάγεται στην Ελβετία επέτρεψε να διαπιστωθεί η ύπαρξη του λογαριασμού του Ζερόμ Καϊζάκ έπειτα από έρευνες στην τράπεζα UBS και στην εταιρεία Reyl & Cie, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η ελβετική εφημερίδα "Le Temps".

Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών, στα οποία είχαν πρόσβαση οι δικηγόροι στη Γαλλία του πρώην υπουργού Προϋπολογισμού, εξηγούν την αλλαγή θέσης του και την ομολογία του, υπογραμμίζει η ελβετική εφημερίδα.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός του Ζαν-Μαρκ Ερό βρίσκονται στο κέντρο μιας σφοδρής πολιτικής κρίσης σήμερα, την επομένη της ομολογίας του Καϊζάκ.

Ο Ζερόμ Καϊζάκ, υπεύθυνος στην κυβέρνηση για τον αγώνα κατά της φορολογικής απάτης, έλεγε ψέματα μπροστά σ' όλο τον κόσμο για περισσότερο από τρεις μήνες αρνούμενος ότι κατείχε λογαριασμό στο εξωτερικό, όπως υποστήριζε ήδη από τις 4 Δεκεμβρίου ο ενημερωτικός ιστότοπος Mediapart.

Ο πρώην υπουργός, ο οποίος παραιτήθηκε στις 19 Μαρτίου μετά την έναρξη δικαστικής έρευνας, αρνιόταν την ενοχή του "κοιτάζοντας στα μάτια" τον Φρανσουά Ολάντ, καθώς και στα τετ-α-τετ του με πολλούς υπουργούς, δήλωσαν πολλοί απ' αυτούς και το περιβάλλον του προέδρου.

Στο σύνολό της η κυβέρνηση δήλωσε "προδωμένη" από τον Ζερόμ Καϊζάκ.

"Ο Καϊζάκ αποκλείσθηκε εκ των πραγμάτων από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, δεν θα είναι πια μέλος", ανακοίνωσε σήμερα ο υπεύθυνος του κυβερνώντος κόμματος, ο Αρλέμ Ντεζίρ, ενώ ο 60χρονος πρώην υπουργός μπορεί, σύμφωνα με το συνταγματικό δίκαιο, να ξαναγίνει βουλευτής μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Ωστόσο αυτή η γραμμή άμυνας δεν έχει πείσει ως τώρα ούτε τη δεξιά αντιπολίτευση του UMP ούτε καν ένα μέρος της αριστεράς.

"Ποιος μπορεί σήμερα να πιστέψει ότι ο Φρανσουά Ολάντ και ο (πρωθυπουργός) Ζαν-Μαρκ Ερό δεν γνώριζαν τίποτε;", δήλωσε ο πρόεδρος του UMP, ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, καλώντας τον πρόεδρο να δώσει "πολύ πιο βαθιές εξηγήσεις ενώπιον των Γάλλων".

"Πού σταματάει η αλυσίδα του ψέματος; Ποιος γνώριζε και δεν είπε τίποτε;", ρώτησε επίσης ο αρχηγός της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν. "Πώς μπορούμε να λέμε ότι ο υπουργός (Οικονομικών Πιέρ) Μοσκοβισί δεν ήξερε ούτε αυτός τίποτε; Πραγματικά δυσκολεύομαι πολύ να πιστέψω ότι κανένας δεν γνώριζε τίποτε", πρόσθεσε.

Η υπόθεση Καϊζάκ ξέσπασε ενώ ο πρόεδρος Ολάντ, έπειτα από μόνο δέκα μήνες θητείας, έχει να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες: αύξηση της ανεργίας, μετάθεση των στόχων μείωσης των ελλειμμάτων, μείωση της δημοτικότητάς του, επίμονη κινητοποίηση των αντιπάλων του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου...

Ποια μπορεί να είναι η διέξοδος σ' αυτή την κρίση; Η υπόθεση Καϊζάκ μπορεί να επιταχύνει ενδεχόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, με μείωση του αριθμού των υπουργών (34 σήμερα), εκτιμούν πολλοί σχολιαστές. Μερικοί εξ αυτών εκτιμούν πως από την κρίση θα επωφεληθεί η άκρα δεξιά.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα