Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο

Με τρεις διαφοροποιήσεις -αυτές των Γιώργου Παπανδρέου και Απόστολου Κακλαμάνη από το ΠΑΣΟΚ και του Νικήτα Κακλαμάνη από την ΝΔ- υπερψηφίστηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην Ολομέλεια της Βουλής τα άρθρα του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 11,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το άρθρο 1 του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει τόσο το κοινωνικό μέρισμα, όσο και την

«εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, ψηφίστηκε με 152 ψήφους υπέρ, έναντι 135 κατά, ενώ παρών δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Το άρθρο 2 του νομοσχεδίου που αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πέρασε με οριακή πλειοψηφία 151 ψήφων υπέρ έναντι 136 κατά- ανάμεσά τους και του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Παρών στο συγκεκριμένο άρθρο δήλωσε ο Απόστολος Κακλαμάνης βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ.

Προηγήθηκε η θυελλώδης συνεδρίαση με αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την Ολομέλεια, μετά την απόφαση του Προέδρου Βαγγέλη Μεϊμαράκη να θέσει υπό την κρίση του κοινοβουλίου το ζήτημα αν είναι παραδεκτή η πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών. Σήμερα η συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας εναντίον του προέδρου της Βουλής.

«Οι μόνιμοι καταστροφολόγοι αιφνιδιασμένοι από όσα καλά ήρθαν και έρχονται για την ελληνική οικονομία θέλουν να βυθίσουν την Ελλάδα στην ακυβερνησία. Δεν θα τους το επιτρέψουμε. Κάναμε ένα τεράστιο βήμα για την Ελλάδα του αύριο, για τα νέα παιδιά και τον ελληνικό λαό. Με μεγάλη δύναμη προχωράμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Δύσκολο αλλά καθοριστικό για την πορεία του τόπου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή του για την υπερψήφισή του από την Βουλή.

Σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου - που βρίσκουν σύμφωνες και την τρόικα και αφορούν στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, παρουσίασε ο Υπουργός Ανάπτυξης. Για το φλέγον θέμα του γάλακτος, ο Κωστής Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι το παστεριωμένο γάλα θα έχει διάρκεια συντήρησης 7 ημερών με ευθύνη του παρασκευαστή ενώ θα υπόκειται στους ελέγχους των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Διαγραφή Ν. Κακλαμάνη από την ΚΟ της ΝΔ

Διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. ο Βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης μετά την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο και την διαφοροποίησή του. Ο κ. Κακλαμάνης, μετά τη διαγραφή του, δήλωσε ότι δεν υποκύπτει σε πολιτικούς εκβιασμούς και δεν συμβάλλει στην καταστροφή κοινωνικών ομάδων για να ωφεληθούν -όπως υποστηρίζει- μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

«Δεν νομοθετώ με εντολή της τρόικα το άρθρο ένα, πλήττει την καρδιά της ιδεολογίας της παράταξής μας, όπως την καθόρισε το '74 ο ιδρυτής της Κωσταντίνος Καραμανλής. Αυτή την παράταξη και τις αρχές της δεν μπορεί να την διαγράφει ο κύριος Σαμαράς», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Κακλαμάνης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα