«Πρόκληση η αποστολή του Εστέλ»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστησε το στρατό της χώρας για την αναχαίτιση του φινλανδικού πλοίου στο οποίο επέβαιναν φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές --μεταξύ των οποίων και πέντε Ευρωπαίοι βουλευτές-- εμποδίζοντάς το να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε την αποστολή του πλοίου "πρόκληση". "Ακόμη και οι άνθρωποι που βρίσκονταν πάνω στο πλοίο ξέρουν ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Αν ανησυχούσαν πραγματικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα κατευθύνονταν στη Συρία", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Μια

εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού βεβαίωσε ότι το πλοίο καταλήφθηκε χωρίς να σημειωθούνεπεισόδια. "Οι επιβάτες δεν προέβαλαν αντίσταση", είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου,σε ανακοίνωσή του ο στρατός υποστηρίζει ότι η απόφαση για την επιχείρηση στο Estelle ελήφθη επειδή "όλες οι προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων και των διπλωματικών, με στόχο να μεταπειστεί το πλήρωμα" και να μην κατευθυνθεί στη Γάζα "αποδείχτηκαν μάταιες".

ΤοEstelle αναμένεται να ρυμουλκηθεί στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ, στα νότια του Τελ Αβίβ. Οι επιβάτες του θα παραδοθούν στην αστυνομία και κατόπιν στην υπηρεσία μετανάστευσης, που υπάγεται στο υπουργείιο Εσωτερικών. Συνήθως το Ισραήλ απελαύνει στις χώρες καταγωγής τους όσους προσπαθούν να περάσουν σε εδάφη που έχει υπό τον έλεγχό του.

Από τη Γάζα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπου Ζούχρι δήλωσε ότι "η επίθεση εναντίον του πλοίου Estelle και η απαγωγή των ακτιβιστών που επέβαιναν σε αυτό είναι πράξη πειρατείας και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα