Υπάρχει Plan B

Μαραθώνιο επαφών με τους υπ. Οικονικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας ξεκινά από την προσεχή εβδομάδα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μεταξύ άλλων και για την κατάσταση στη χώρα μας.

«Η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη για διάφορες εκβάσεις στην αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές τους. Το ερώτημα είναι, είναι η Ολλανδία προετοιμασμένη, ή είναι η ευρωζώνη προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα. Η απάντηση σε αυτό είναι "ναι"» δήλωσε μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Ο κ. Ντάισεμπλουμ ξεκινά στις αρχές Μαΐου μαραθώνιο επαφών με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας για σειρά ζητημάτων, ανάμεσά τους και την «κατάσταση στην Ελλάδα».

Πρώτος σταθμός του επικεφαλής του Eurogroup θα είναι το Παρίσι στις 6 Μαΐου, ενώ την επόμενη ημέρα θα μεταβεί στο Βερολίνο και στις 8 Μαΐου στη Ρώμη.

Ο επικεφαλής του Eurogroup πρόσθεσε παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη, καθώς και πως θα αποφασίσει μόνη της για την προσαρμογή του ορίου παροχής έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού του ELA.

Τζέρι Ράις: «Δεν αναμένουμε Grexit»

«Δεν αναμένουμε Grexit, αλλά εξετάζουμε διάφορα σενάρια» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, απαντώντας σε ερωτήσεις για το εάν το Ταμείο έχει καταρτίσει σχέδια περιορισμού της διάχυσης κρίσης από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ωστόσο επεσήμανε ότι το Ταμείο δεν αναμένει να συμβεί grexit, καθώς η Ελλάδα έχει αποσαφηνίσει ότι θέλει να παραμείνει στην ζώνη του ευρώ και να προχωρήσει στις ενέργειες που θα διασφαλίσουν το στόχο αυτό.

Ερωτηθείς σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - θεσμών ανέφερε: «Δεν θα ήθελα να κάνω υποθέσεις για το πότε θα ολοκληρωθούν».

Εν τω μεταξύ, η επόμενη πληρωμή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συνολικά περίπου 200 εκατ. ευρώ σε τόκους, δεν θα γίνει αύριο 1η Μαΐου, αλλά στις 6 Μαΐου, λόγω της γιορτής της Πρωτομαγιάς.

Keywords