Ο Τύπος στον κόσμο

Η συμφωνία για την εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης, η αναδίπλωση Μπερλουσκόνι πως θα κάνει πίσω εάν ο Μόντι ηγηθεί ενός σχήματος της κεντροδεξιάς παράταξης, η χρήση πυραύλων Σκουντ από το καθεστώς Άσαντ εναντίον των ανταρτών και η καταδίκη της Β. Κορέας από το Συμβούλιο Ασφαλείας, λίγες ώρες μετά την εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγιάνγκ κυριαρχούν σήμερα στο διεθνή Τύπο.

Για την εποπτεία:

Συμφωνία της Ευρωζώνης σε ένα κοινό σύστημα για την εποπτεία των τραπεζών

αναφέρουν οι FT. H συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινού επόπτη τραπεζών με έδρα την Φρανκφούρτη. Την ίδια ώρα, οι FT σε άλλο ρεπορτάζ επισημαίνουν ότι η Γερμανία έκανε πίσω για την τραπεζική ενοποίηση, ενώ οι συμβιβασμοί που επετεύχθησαν ανοίγουν το δρόμο για την ΕΚΤ να γίνει ο υπέρ-επόπτης αυτής της διαδικασίας.

El Pais: Oι 27 ξεκίνησαν μια συμφωνία για τη δημιουργία μιας κοινής αρχής εποπτείας των τραπεζών. Οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας της Ε.Ε συμφώνησαν η ΕΚΤ να ελέγχει άμεσα μόνο τις μεγάλες τράπεζες, κάτι που επιθυμούσε η Γερμανία.

Corriere de La Sera: H E.E λέει "ναι" στην εποπτεία τραπεζών... έφθασαν σε ιστορική συμφωνία.

Die Welt: Η Ε.Ε συμφωνεί στη δημιουργία ενός συστήματος εποπτείας των τραπεζών. Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ. Οι υπόλοιπες τράπεζες όπως τα Ταμιευτήρια και οι συνεταιριστικές τράπεζες αφήνονται στη μοίρα τους.

Le Figaro: Συμφωνία στο παρά πέντε για την εποπτεία των τραπεζών, την οποία αναλαμβάνει πλέον η ΕΚΤ από τον Μάρτη του 2014.

New York Times: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να δείξουν ενότητα στο θέμα της εποπτείας.

Το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για την οποία η Deutsche Welle αναφέρει πως υπάρχουν χαμηλές προσδοκίες. (...) Τρία διαφορετικά γκρουπ κρατών - μελών, τρία διαφορετικά είδη συμφερόντων. Από τη μια είναι χώρες, όπως η Ισπανία που επιθυμούν να υπάγονται στην εποπτεία της ΕΚΤ και τα ταμιευτήρια καθώς και οι περιφερειακές τράπεζες, ώστε να μπορούν να προσφεύγουν εκεί οι "προβληματικές" τράπεζες, θέση με την οποία συντάσσεται η Γαλλία. Από την άλλη, είναι η ομάδα υπό τη Γερμανία που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την τραπεζική ένωση ως εργαλείο ελέγχου της Ευρωζώνης. Και η τρίτη ομάδα αφορά σε χώρες εκτός ευρώ όπως η Βρετανία, που δεν επιθυμούν η ΕΚΤ να εξελιχθεί σε όργανο ελέγχου, το οποίο δεν μπορούν να επηρεάσουν.

Για Μπερλουσκόνι:

Ο Μπερλουσκόνι προσφέρεται να κάνει πίσω, εάν ο Μόντι ηγηθεί ενός κεντροδεξιού συνασπισμού αναφέρει η WSJ.

Ο Μπερλουσκόνι έτοιμος να στηρίξει τον Μόντι σε ένα συνασπισμό αναφέρουν και οι FT. O δισεκατομμυριούχος λέει πως είναι έτοιμος να αφήσει το στοίχημα της επανεκλογής του.

Corriere de La Sera: "Αφήνω τον Μόντι να ηγηθεί των μετριοπαθών και εγώ δεν θα είμαι υποψήφιος". "Θέλεις τη χθεσινο-βραδινή απάντηση; την πρωινή; τη μεσημεριανή ή την απογευματινή" απάντησε ο Μπερλουσκόνι στον Μπρούνο Βέσπα στην παρουσίαση του βιβλίου του οποίου χθες στη Ρώμη, που τον ρώτησε εάν θα κατέβει ως υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές...

La Stampa: Αδύνατος ο συνασπισμός για τον Καβαλιέρε... από τον Κασίνι έως τη Λέγκα εναντίον της αριστεράς. Αν και ο Μπερλουσκόνι είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις... για τον σχηματισμό συμμαχιών, με τον όρο όμως να μην τον ελέγχουν.

La Repubblica: Mπερλουσκόνι στον Μόντι: Εάν κατέβεις μαζί μας, αλλά ο Προφεσόρε τον "φρενάρει¨": Αδύνατον.

Γερμανία: Σκάνδαλο απασχολεί την Deutsche Bank, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για υπόθεση διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος, στα οποία εμπλέκονται δεκάδες υπάλληλοί της. Η αρμόδια υπηρεσία προχώρησε σε έρευνα στα γραφεία της τράπεζας και στα σπίτια υπαλλήλων της. Το θέμα κυριαρχεί στον Γερμανικό Τύπο.

New York Times: Ανώτατοι αξιωματούχοι της Deutsche Bank στο επίκεντρο έρευνας για υπόθεση διαφθοράς. Το νέο αυτό σκάνδαλο πλήττει την ήδη κακή φήμη των Γερμανικών τραπεζών.

Sueddeutche Zeitung: Yποψίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Deutsche Bank. Πάνω από 150 ύποπτοι από όλη την Ευρώπη λέγεται ότι είχαν δημιουργήσει ένα δίκτυο που στο επίκεντρο ήταν η τράπεζα, η οποία χρησιμοποιούσε δόλιους τρόπους στις συναλλαγές.

Για Συρία:

Την ώρα που οι αντάρτες κερδίζουν σε διπλωματική αναγνώριση από το εξωτερικό και ενισχύουν την θέση τους, ο Άσαντ "απαντά" με πυραύλους Σκουντ...

Guardian: Οι δυνάμεις του Άσαντ ρίχνουν πυραύλους Σκουντ εναντίον των ανταρτών, λένε οι ΗΠΑ.

New York Times: Η Συρία χρησιμοποιεί πυραύλους Σκουντ σε μια προσπάθεια να απωθήσει του αντάρτες. Η ηγεσία του Άσαντ υπολογίζει πως μπορεί να κάνει χρήση αυτών των θανατηφόρων όπλων, χωρίς να δημιουργήσει προϋποθέσεις ξένης επέμβασης, καθώς η "κόκκινη γραμμή" για την Ουάσινγκτον είναι μόνο τα χημικά όπλα.

Την ίδια ώρα, πάντως, η Deutsche Welle αναρωτιέται εάν η Ιορδανία θα είναι το νέο επίκεντρο ανάφλεξης. Για τη Δύση, αναφέρει το γερμανικό δίκτυο, η Ιορδανία είναι η άγκυρα σταθερότητας στη Μ. Ανατολή. Αλλά, αναλυτές εκτιμούν πως το να αγνοείται η δυσαρέσκεια του λαού για να διατηρηθεί το status quo, μπορεί να εμβαθύνει τις εντάσεις στη χώρα. Μπορεί πέρυσι ο Βασιλιάς Αμπντάλα να υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις με την ελπίδα να καταλαγιάσει την όποια εξέγερση, φέτος όμως, ματαίωσε τις προγραμματισμένες εκλογές για τις 23 Ιανουαρίου, κάτι που ενδεχομένως να προκαλέσει την κατακραυγή από την αντιπολίτευση. Την ίδια ώρα, οι πιέσεις λόγω των Σύρων προσφύγων, που καταφεύγουν εκεί έχει, αλλά και η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρα δημιουργήσει ένα εκρηκτικό περιβάλλον στην Ιορδανία. Σύμφωνα με τους αναλυτές, στην Ιορδανία δεν θα κρατήσει πολύ η υποφαινόμενη σταθερότητα.

Στη Γαλλία, οι Σοσιαλιστές είναι έξαλλοι με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, τον οποίο και καταγγέλλουν, όπως αναφέρουν οι New York Times, για έλλειψη πατριωτισμού καθώς κατέφυγε σε βελγική πόλη, προκειμένου να αποφύγει τη βαριά φορολογία του Ολάντ.Ο Ντεπαρντιέ κατέφυγε στο χωριό Νεσέν -απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από την πόλη Ρουμπέ στη Γαλλία και που φιλοξενεί ήδη 4.000 Γάλλους εκατομμυριούχους, που θέλουν να αποφύγουν την αύξηση της φορολογίας.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα